Djurgården nära galen vändning: “Då ska man vinna”

Djurgården höll på att åka på en rejäl bakläxa när man på fredagskvällen läckte in mål framför ett slutsålt Hovet.
Men i den sista perioden vände allt, efter ett hattrick från Victor Eklund.

Till slut vann Björklöven efter straffar, men kritiseras ändå efter 13-målsrysaren i Stockholm.
– Gör man sex mål på bortais ska man vinna, konstaterar Per Svartvadet i TV4.

Stig “Stickan” Tvilling som spelade i Dif mellan 1947 och 1961 och Charles “Challe” Berglund, 60 hyllades och introducerades i Djurgårdens “Hall of fame” i en mäktig ceremoni innan nedsläpp på Hovet. Frågan är om spelarna i Djurgården blev tagna av den fina stunden, för Gustav Possler behövde inte mer än 72 sekunder innan han gav bortalaget ledningen i matchen.

Björklöven skulle sedan behålla ledningen – och utöka densamma. Tio minuter efter öppningsmålet, skulle Marcus Nilsson utöka till 2–0 i powerplay, efter en chargingutvisning på Arvid Costmar.

Just Arvid Costmar reducerade bara minuten senare, men skulle bara ha hoppet uppe i 32 sekunder innan Gustav Possler slog till med ännu ett mål – denna gång i boxplay. Fem minuter in i andra perioden gjorde Tim Theocharidis sitt femte mål från backplats denna säsong. Björklöven ledde därmed med 4-1 på bortaplan när mindre än halva matchen hade gått.

Målskytten fick ta en tidig dusch

Men efter en slowfoot i slutet av andra perioden fick samma spelare ta en tidig dusch, efter att ha delat ut en slewfoot. En ganska tydlig situation och stjärnbacken såg varken särskilt besviken eller arg ut över domslutet. Under det fem minuter långa numerära överläget för Djurgården, fick Björklöven ett friläge som Hugo Hävelid med nöd och näppe lyckades stoppa.

Då röt TV4:s expertkommentator Per Svartvadet ifrån.

– Vad håller Djurgården på med? frågar sig Modo-legendaren i sändningen.

Djurgården med mirakulös upphämtning

Fredrik Söderström hyllar i TV4 Björklövens insats.

– De fick en näsbränna i onsdags (förlust med 2–5 mot Oskarshamn), men de har lärt sig av det, säger han.

En period återstod för Djurgården att rädda hedern i en match där man blev avklädda i två perioder.

I den sista perioden spelade Djurgården bra i stora delar och gjorde två mål, men släppte också in ett till. Med lite mer än sex minuter kvar av matchen reducerade Djurgården till 5–6 och det skulle inte stanna där. Victor Eklund gjorde sitt tredje mål och därmed uppnådde han karriärens första hattrick. “Mini-Fimpen” ansvarade därmed för upphämtningen nästan på egen hand.

– De går på rus, kommenterar Lena Sundqvist i TV4.

Matchen gick till förlängning. Men Per Svartvadet var tydlig med att ingen av lagen bör vara nöjda med hur matchen till slut blev.

– Gör man sex mål på bortais ska man vinna, eller ja, på hemmais också för den delen, konstaterar Per Svartvadet i TV4.

Det blev straffläggning till slut, efter en förlängningsperiod där Björklöven knappt var med i matchen. Fredrik Forsberg satte tonen genom att sätta den bakom Hugo Hävelid, som gjorde ett strålande inhopp i målet.

Inga fler mål föll i straffläggningen och “Löven” kunde då vända hem med två poäng som man fick med nöd och näppe med sig hem på bussen till Umeå.