De tio bästa NHL-trejderna under 2024
Året går mot sitt slut och det är dags att se tillbaka på 2024. Matt Larkin summerar hockeyåret genom att ranka tio NHL-trejder som genomförts i NHL sedan årsskiftet.
Den här texten är sedan tidigare publicerad på DailyFaceoff.com och har översatts från engelska till svenska.
Klapp, klapp, klapp.
Jag applåderar er, general managers i National Hockey League. Ni har levererat ett av de mest kreativa och djärva åren av spelaraffärer på länge. Det inkluderade traditionella “all-in”-blockbusters, att röra om i grytan genom att byta hyllade talanger mot varandra, att förvärva spelare som verkade omöjliga att få, samt att bli av med spelare med många år kvar på sina kontrakt som verkade omöjliga att byta bort – och mycket mer.
Idag hyllar vi de 10 bästa trejderna i NHL under kalenderåret 2024. Om det finns en tydlig slutsats här, är det att Washington Capitals, Vegas Golden Knights och San Jose Sharks är ligans mest aggressiva förhandlare.
Vad gäller det främsta kriteriet för denna lista: påverkan. Om ett stort namn byttes men ingen av parterna i affären upplevde någon betydande förändring i nutiden (köparlaget) eller i framtidsutsikterna (säljarlaget), kvalificerade sig affären inte till listan.
En reservation: spelare vars rättigheter förvärvades precis före free agency, som Chris Tanev och Jake Guentzel, inkluderas inte, eftersom dessa affärer i princip var signeringar snarare än riktiga byten.
Hedersomnämnanden:
Två affärer som vi kan se tillbaka på som de mest betydande från 2023: Anaheim Ducks förvärvade Cutter Gauthier från Philadelphia Flyers i utbyte mot Jamie Drysdale, och den stora affären som skickade Jaroslav Askarov till Sharks och David Edstrom till Nashville Predators. De hamnar precis utanför min topp 10 eftersom ingen av talangerna inblandade har spelat tillräckligt ännu för att verkligen indikera den långsiktiga påverkan. Jag har också placerat Jakob Chychrun strax utanför topp-10 eftersom, tja, jag kan inte låta denna lista bestå enbart av Capitals-affärer. Dessutom är han en potentiell UFA (unrestricted free agent) 2025 och är därför ännu inte garanterad att bli en långsiktig del av Washington.
10) Flames säkrar framtiden genom att sälja dyrt på Elias Lindholm
Det är svindlande hur mycket Lindholms stjärnstatus sjunkit det senaste året. För ett år sedan var han utan tvekan en av de största skillnadsskaparna inför trade deadline – en skicklig tvåvägscenter som kunde spela i nästan vilken situation som helst. Vancouver Canucks tog marknaden på försprång och säkrade honom precis före NHL All-Star Game 2024 i utbyte mot ett förstarunde- och ett fjärderundeval 2024, Hunter Brzustewicz, Joni Jurmo och Andrej Kuzmenko. Lindholm hittade aldrig sitt spel som Canuck och presterade karriärens sämsta siffror i speluppbyggnad, även om han blixtrade till i slutspelet med fem mål och tio poäng på 13 matcher. Nu spelar han för Boston Bruins, där han fortsätter underprestera på ett sjuårskontrakt med en lönetaksträff på 7,75 miljoner dollar.
För Flames del blev Kuzmenko en sensation efter bytet och producerade nästan en poäng per match, men har därefter återgått till att vara frustrerande inkonsekvent. Viktigare är dock att Flames säkrade den lovande puckförflyttaren Brzustewicz, som noterade över 90 poäng i sin sista WHL-säsong och nu får sin första proffserfarenhet med AHL-laget Wranglers, samt ett förstarundepick. Efter att ha draftat Zayne Parekh med sitt eget förstarundeval använde Flames Vancouvers pick för att välja Matvej Gridin. Han imponerar stort i sin första QMJHL-säsong, och DFO:s talang-analytiker Steven Ellis är mycket positiv till högerforwardens potential. Lindholm-affären var en av många “säljaffärer” som Craig Conroy genomförde förra säsongen. Mellan 2023 och 2024 klättrade Flames in bland den övre halvan av Ellis prospectrankning för hela ligan.
9) Capitals tar chansen på Pierre-Luc Dubois i ett renoveringsprojekt
Dubois var en total katastrof under första året av sitt åttaårskontrakt med en lönetaksträff på 8,5 miljoner dollar hos Los Angeles Kings, där han ofta saknade kämpaglöd och offentligt kritiserades av sina lagkamrater. När Washington tog över de återstående sju åren av hans kontrakt i utbyte mot målvakten Darcy Kuemper, utan att L.A. behöll någon lön, verkade det som om någon skulle framstå som mycket dum. De flesta trodde att den någon skulle bli Washington. Hittills denna säsong har dock Dubois återfått formen och spelar en kraftfull forwardroll i Caps andrakedja. Laget har överraskande tagit förstaplatsen i Metropolitan Division.
Å andra sidan har Kuemper, efter några säsonger med dalande spel, presterat över medel i L.A.:s mål. Eftersom han hjälpte Kings att bli av med en spelare som inte passade in i lagkemin, känns denna affär som en tidig “win-win” för säsongen 2024/25.
8) Sharks får Jake Walman för i princip ingenting
“Vill du ha en back som spelar 22 minuter per match och ligger trea i NHL i 5-mot-5-poäng per 60 minuter, två platser ovanför Cale Makar?”
“Vem skulle inte? Men vad är ditt astronomiska pris?”
“Jag tänker mig… gratis. Ja, gratis. Du kan bara ta honom.”
Det var förvirrande redan från början när Detroit Red Wings och GM Steve Yzerman skickade Walman till Sharks i somras för “framtida kompensationer”. Walman var Moritz Seiders bästa partner under de senaste två säsongerna. Men Walman har blommat ut med mer ansvar som Shark, och denna trade ser nu pinsam ut för Detroit. Är det ett dåligt tillfälle att nämna att Red Wings även skickade med ett andrarundeval för söta trejden?
Snyggt jobbat, GM Mike Grier!
7) Mittelstadt och Byram byter lag i årets renaste trejd
Colorado Avalanche, som satsar på att vinna nu, letade desperat efter en andracenter efter att Nazem Kadri och J.T. Compher lämnat laget två somrar i rad. De valde att satsa på Mittelstadt, som underpresterat i Buffalo jämfört med hajpen han hade som prospect. Detta innebar att de fick offra den talangfulla men skadebenägne Byram.
Mittelstadt stärkte omedelbart Colorados lineup, särskilt i slutspelet där han dominerade vid flera tillfällen. Buffalo gav Byram en stor roll direkt. Tidigt såg Avs ut som vinnarna i affären, särskilt eftersom de förlängde Mittelstadts kontrakt med tre år till en lönetaksträff på 5,75 miljoner dollar. Men Byram har varit en stark tillgång för Buffalo, trots lagets svåra säsong. Han spelar över 23 minuter per match och ligger på ett snitt som skulle ge honom 46 poäng. Det återstår att se vilket lag som vinner denna affär långsiktigt, särskilt eftersom Byram är RFA med rätt till skiljeförfarande efter denna säsong.
6) Senators försöker påskynda sin ombyggnad med Linus Ullmark
De senaste säsongerna har mycket gått fel för Senators. Varje år förutspås de bli det “stora genombrottslaget”. Att det inte lyckats beror inte minst på lagets målvaktsspel – Ottawa låg på 23:e plats i räddningsprocent under de tre säsongerna före denna. Därför förtjänar Steve Staios beröm för att ha adresserat problemet genom att landa Linus Ullmark, vinnaren av Vezina Trophy 2022/23, och dessutom förlänga hans kontrakt med fyra år och en lönetaksträff på 8,25 miljoner dollar innan han ens spelat en grundseriematch för laget.
Ullmark började säsongen långsamt men har hittat formen under en lysande decembermånad, vilket hjälpt Ottawa att ta sig in i Eastern Conferences wild card-race. Han är också en mycket röststark ledare i omklädningsrummet och har gjort Senators till ett bättre lag.
5) Devils satsar på målvaktsspel och värvar Jacob Markström
Förra säsongen var det nästan uteslutande Devils svaga målvaktsspel som gjorde att man missade slutspel. Vitek Vanecek och Akira Schmid imploderade, och trots att GM Tom Fitzgerald lappade över problemet genom att byta till sig veteranen Jake Allen vid trade deadline lovade han att satsa på en “stor spelare” under sommaren.
Markström hade tidigare accepterat en trejd till Devils som presidenten för hockeyverksamheten, Don Maloney, stoppade på uppdrag av Flames ägare. Men under sommaren slutfördes affären, där Calgary skickade Markström till New Jersey i utbyte mot ett förstarundeval 2025 och Kevin Bahl. Flames behöll 1,875 miljoner dollar av Markströms cap hit, vilket innebär att Devils endast betalar honom 4,125 miljoner dollar per säsong fram till 2025/26. Förra året slutade Devils på 30:e plats i räddningsprocent. I år ligger de åtta och är återigen på en stabil slutspelsplats.
4) Vegas eller San Jose kommer någon gång se dumma ut för Tomas Hertl-affären
Vid det här laget är det ingen överraskning att ingen trade verkar omöjlig för Vegas Golden Knights. GM Kelly McCrimmon tog dock en rejäl risk med deadline-affären förra vintern. Inte nog med att han lyckades värva Tomas Hertl från det sistaplacerade Sharks, trots att Hertl hade sex år kvar på sitt kontrakt – San Jose gick också med på att behålla 1,387,500 dollar av hans cap hit under hela kontraktslängden.
Priset? Ett förstarundeval och en prospect i David Edstrom. Pengarna de tvingas betala sved för Sharks, men de använde Edstrom i den senare Askarov-affären. Hertl, å andra sidan, har inte glänst i Vegas och fyllde nyligen 31 år. Det är möjligt att denna affär en dag betraktas som Vegas ödesdigra språng mot solen.
3) “Evil Empire” värvar Noah Hanifin innan deadline
Strax innan Hertl-affären utnyttjade Golden Knights Flames utförsäljning och gjorde det de alltid gör: bytte bort ett paket som inkluderade, gissa vad, ett förstarundeval och unge backen Daniil Miromanov för att stärka sin försvaret med Hanifin. Som en extra touch förlängde de hans kontrakt till åtta år och en lönetaksträff på 7,35 miljoner dollar en månad senare. Hanifin tog snabbt plats i toppformationen och spelade både i powerplay och i de tyngsta defensiva matcherna vid säsongens slut.
Hanifin har visserligen tappat något i år, men han är fortfarande bara 27 och kommer att vara en viktig del av en utmanarklubb i många år framöver. Med förlängningen inkluderad var priset ganska lågt.
2) Capitals kidnappar Logan Thompson under NHL-draften
Det är inte varje dag en spelare byts bort medan han är på plats i sitt ursprungliga lags arena och signerar autografer. Men det var precis vad som hände under NHL-draften 2024 i Sphere i Vegas. Golden Knights skickade Thompson till Capitals för två tredjerundeval, vilket resulterade i att han bokstavligen packade väskorna samma dag.
Thompson har varit en sensation och bara förlorat två matcher under ordinarie tid på sina första 16 starter denna säsong. Han ligger sjua i NHL i mål räddade över förväntat per 60 minuter och verkar nu sannolikt bli Washingtons förstamålvakt i slutspelet.
1) Utah förvandlar sin backlinje och ger Michail Sergatjov chansen att glänsa
Den sluge Bill Armstrong. På första dagen av NHL-draften 2024 berättade Utah Hockey Clubs GM för reportrar att han inte hade bråttom att göra några stora drag. Nästa morgon skickade han en av sina topptalanger, Conor Geekie, samt den lovande backen J.J. Moser till Tampa Bay Lightning i ett paket för att landa Michail Sergatjov.
Affären skickade en tydlig signal: Utah kände att de samlat tillräckligt många talanger för att börja accelerera sin ombyggnad. I mitten av december låg Utah bara en poäng utanför slutspelsplats, och Sergatjov har varit en avgörande faktor. Han ligger trea i NHL i snitt istid med nästan 26 minuter per match, är på väg mot karriärens bästa målnotering, och har etablerat sig som en av ligans bästa allroundbackar – äntligen i en förstaposition, bortom Victor Hedmans skugga.
Den här artikeln handlar om: