“Som en utopi – känns nästan löjligt”

Timrå har fått en flygande start under nye tränaren Olli Jokinens ledning.
TV4:s expert Staffan Kronwall gillar förändringarna som Jokinen implementerat – och fascineras över att ha den finske NHL-ikonen i svensk hockey.
– Det är sjukt fascinerande att Olli Jokinen, med över 1 200 NHL-matcher, är coach i Timrå, säger han till hockeysverige.se.

Staffan Kronwall är imponerad av Olli Jokinen och Timrås start i SHL. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Timrå har inlett säsongen starkt defensivt. Efter sju spelade matcher har Olli Jokinens gäng bara släppt in tio mål. Klart bäst i ligan även om Brynäs bara släppt in tolv kassar, men spelat en match mindre. Just nu ligger Timrå trea och en stor nyckel till det tror Staffan Kronwall är den förändring i spelet Timrå gjort med tidigare NHL-stjärnan Olli Jokinen som coach.

– Det är ett helt annat snitt på laget, hur dom vill spela jämfört med ”Ante” (Anders Karlsson). Jag gillade ”Ante” jättemycket som tränare, vilket jag gör även med Olli, men det är en helt annan spelfilosofi nu, säger Staffan Kronwall till hockeysverige.se och fortsätter:
– Timrå fick en näsbränna mot Karlstad (Färjestad), men jag tyckte också i match ett mot Luleå 22 sekunder in i matcher när man fick tre man bakom förlängda mållinjen. ”Så där kan man inte spela. Vad händer här?”
– Jag förstod att killarna var taggade och allt det där, men utifrån direktiven och farhågorna vi sett under försäsongen…
– Jag såg Timrå mot Brynäs under försäsongen och tänkte ”jäklar vilket ös och drag”. Samtidigt tänkte jag ”Ska Timrå orka spela så där hela säsongen kommer det bli jobbigt”.

“Gruppen trivs med varandra”

Staffan Kronwall har upplevt att laget idag spelar på ett lite annorlunda sätt än under försäsongen.

– Efter matchen i Karlstad har Timrå justerat spelet lite och går inte på allt hela tiden. ”När vi går så gör vi det med alla”.
– Däremot kan man inte ”gå” om inte alla är synkade. Åker någon och byter kan övriga inte några forechecka eftersom du då tappar du en spelare i forechecken, vilket gör att du slösat energi.
– Känslan är att man gjort det lite mer situationsanpassat. ”F1:an”, forwarden som är längst upp i banan, bestämmer när man går. När han går ska alla vara redo att fylla på. Det tycker jag satt senast.
– När jag såg den matchen tyckte jag att det var svårt att värdera eftersom jag tyckte att MoDo gjorde en så pass svag insats och gav i princip bort fyra mål genom individuella misstag. Kanske till och med fem, vilket gör att det är svårt att värdera hur bra Timrå är.

Kronwall är också imponerad över den inställning laget tycks ha under Olli Jokinens ledning.

– Jag gillar deras uppoffrande spel, hur man täcker skott… I matchen mot Växjö fredade man målet jättebra. Jacob Johansson har varit väldigt bra i Leksandsmatchen, mot Växjö och mot MoDo fick han hålla nollan.
– Det känns som laget Timrå sitter ihop och att gruppen trivs med varandra. Jag tycker att det finns ett ganska tydligt nordamerikanskt sätt att bygga laget. Två offensiva ”lines” som ska vara producerande. Sedan är det två mer ”roll-lines” som ska balansera upp laget och vinna sin match i matchen. Eller i alla fall inte förlora den.

Olli Jokinen. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Fascineras av Jokinen

Staffan Kronwall har nästan svårt att ta till sig att en av finsk hockeys största NHL-spelare genom alla tider, Olli Jokinen, är coach i SHL.

– Det är sjukt fascinerande att Olli Jokinen, med över 1 200 NHL-matcher, är coach i Timrå. Jag kan inte släppa taget om det. Om jag ska ta en liknelse så skulle det vara ungefär som att Daniel Alfredsson skulle vara coach i Vasa. Det är som en utopi och känns nästan löjligt.
– Det betyder också att Olli är en kille som vill vara här och brinner för att bli en bra tränare. Han skiter i det ekonomiska och har säkert ett par hundra miljoner på kontot redan. Dessutom tror jag att hans familj är baserade i Florida, så det är många saker som är häftiga.
– Han älskar att utbilda hockeyspelare och älskar sporten. Det är stort och något jag gillar. Självklart tror jag att alla tränare gör det, men där kan det också finnas med att dom vill göra karriär och tjäna pengar medan Olli inte behöver göra karriär eller tjäna pengar. Han brinner för att bli en bra tränare och utbilda så många spelare han kan. Jag tycker att det finns något fint i det.

Två spelare som klivit fram rejält under säsongen och leder dagens Timrå offensivt är Jonathan Dahlén och Filip Hållander.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Det här är klasspelare. Hållander hade det tufft fram till jul förra säsongen, men sedan blev det en ketchupeffekt och han gjorde poäng i varje match. Nu har han inlett den här säsongen på samma sätt som han avslutade förra.
– Det är två helt olika spelartyper som kompletterar varandra jättebra. Dahlén är en av ligans skickligaste och vassaste spelare medan Hållander är mer fart, tyngd, storlek, lite rakare i sitt spel, stark på puckarna och tar puckarna på mål.
– Båda är, som sagt var, olika men väldigt spetsiga i sina roller. Filip är en mer producerande powerforward medan Dahlén är en riktig trollgubbe som är uppe på Linus Omark-nivå. Han kommer vara högt uppe i poängligan.

Jonathan Dahlén och Filip Hållander. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Stjärnorna bör få chansen i Tre Kronor

Tror du Sam Hallam har deras telefonnummer?
– Det tror jag absolut. Båda borde vara högst aktuella. Det skulle förvåna mig, med den starten, om inte dom kommer med. Jonathan var med och gjorde det bra redan förra säsongen.
– Sedan är det såklart ett pussel Sam ska lägga. När ska han ha med schweiziska spelare? När ska han ha med svenska spelare och allt det där? Att dom är aktuella ser jag som en självklarhet.

Nu är vi bara sju omgångar in i SHL, men kan Timrå bli säsongens stora överraskning i SHL?
– Kan bli, absolut. Timrå har såklart fått en jättebra start, men efter sju omgångar dra några slutsatser tycker jag är lite tidigt.
– Förra säsongen fick Timrå lite kritik då man sparkade ”Ante” tidigt, men man slutade ändå på en sjunde plats. Det finns inte hittills någon anledning att tro att Timrå skulle få en sämre position än det.
– Men, som sagt var, vi är sju matcher in. Vi får ge det sju, åtta matcher till, runt 15 matcher, där brukar man se tendenser och tabellen börjar sätta sig. Man börjar då se vart pilarna pekarna, avslutar Staffan Kronwall.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: