LISTA: NHL:s tio bästa kontrakt

Vilka är NHL:s bästa kontrakt? De som ger bäst värde per dollar? Steven Ellis listar tio spelare som är underbetalda sett till sin prestation på isen – tio spelare som inom kort bör tjäna betydligt mer pengar om de fortsätter på inslagen väg. Däribland två svenska forwards.

Nils Höglander och Fabian Zetterlund har två av NHL:s mest prisvärda kontrakt. Foto: Bildbyrån (Montage)

Den här texten publicerades ursprungligen på DailyFaceoff.com och är översatt från engelska till svenska.

Alla gillar att jaga fynd – att hitta ett bra erbjudande kan vara oerhört givande.

Och det stämmer särskilt när du försöker balansera ett bokslut med miljonärer. Att hitta något värde i din NHL-uppställning är extremt viktigt, något som många nyligen Stanley Cup-vinnande lag har gjort så bra de senaste åren.

I dag, två veckor från starten av NHL:s träningsläger, är det dags att titta på några av de bästa värdekontrakten inför säsongen 2024/25. Reglerna är enkla: spelarna får inte tjäna mer än 2 miljoner dollar i år, och de har ännu inte ett mer lukrativt kontrakt för 2025/26.

Här är NHL:s bästa kontrakt 2024/25:

Nils Höglander, LW (Vancouver Canucks)

Kontrakt: Ett år kvar på 1,1 miljoner dollar

Höglanders 24 mål förra året var imponerande – särskilt när man tar i beaktning att han bara spelade tolv minuter per match samtidigt som han låg nära toppen bland Canucks i vissa framstående avancerade statistikmått. Höglander bör börja säsongen i förstakedjan med J.T. Miller och Brock Boeser, så hans istid borde förbättras avsevärt under 2024/25. Höglander spelade 60 matcher med Vancouver 2021/22 men tillbringade större delen av året därpå i AHL. Så att han kunde komma tillbaka och spela sin hittills bästa hockey som proffs, samtidigt som han fortsatte visa sin fysiska sida, måste ha imponerat på Canucks-ledningen. Om han kan överträffa 25 mål den här säsongen, är han redo för en fin löneökning. Tveklöst har han nu ett av NHL:s bästa kontrakt.

NHL:s bästa kontrakt 2024/25: Nils Höglander.
Nils Höglander fick sitt NHL-genombrott i fjol – kan han bygga vidare på det nu? Foto: Alamy/AP Photo/George Walker IV

Daniel Sprong, RW (Vancouver Canucks)

Kontrakt: Ett år kvar på $975,000

Sprong har redan spelat för fem lag under sin NHL-karriär, men de senaste två säsongerna med Seattle och Detroit har varit mycket imponerande. Han gjorde 21 mål och 46 poäng för Kraken säsongen 2022/23, och följde upp med 18 mål och 43 poäng för Red Wings förra året. Canucks har en av de djupaste uppställningarna av alla lag Sprong någonsin har spelat för, så hans möjligheter kan vara mer begränsade jämfört med de senaste två åren. Men för under en miljon dollar – ett av NHL:s bästa kontrakt – kunde Canucks inte göra fel genom att lägga till en solid målskytt. Sprong har talangen att spela en topp-sex-roll i laget den här säsongen om han kan få allt att klicka.

Pjotr Kotjetkov, G (Carolina Hurricanes)

Kontrakt: Två år kvar på $2 miljoner

Kotjetkov skrev på sitt nuvarande treårskontrakt 2022 trots att han bara hade spelat ett fåtal NHL-matcher, men man kunde lätt se potentialen. Och om det inte vore för hans fantastiska spel i Frederik Andersens frånvaro förra året, kanske Hurricanes inte hade slutat så högt i tabellen som de gjorde. Han gick 24-13-4 med fyra nollor på 42 matcher och fick seriös Calder Trophy-uppmärksamhet. Det bästa? Kotjetkov spelade bättre ju fler skott han fick mot sig, med en statistik på 9-1-0 när han mötte 30 eller fler skott i en match. Kotjetkov har potential att bli NHL:s bästa backup-målvakt (eller, om vi fortfarande inte kan lita på Andersens hälsa, något ännu större). Av alla målvakter i ligan kan det här vara NHL:s bästa kontrakt sett till vad “Canes” kan få ut av det.

NHL:s bästa kontrakt 2024/25: Pjotr Kotjetkov.
Pjotr Kotjetkov kan mycket väl vara Carolinas förstaslips inom kort. Foto: Alamy/AP Photo/Adam Hunger

Cam York, D (Philadelphia Flyers)

Kontrakt: Ett år kvar på $1,6 miljoner

Det tog ett tag för York att etablera sig med Flyers, men förra året gjorde han solida 10 mål och 30 poäng på 82 matcher. Han spenderade även mycket tid i powerplay, stal ofta pucken och var tvåa i laget med 174 blockerade skott. York kan göra lite av allt, och han kommer sannolikt att spela i förstaparet bredvid Travis Sanheim igen 2024-25, samtidigt som han utmanar Jamie Drysdale om positionen som den främsta powerplay-backen. York gör mycket bra med pucken, men han såg mer kapabel ut utan pucken ju mer istid han fick. Flyers-fansen gillar honom, och York är inte långt ifrån en löneförhöjning, men det är upp till honom att maximera sitt värde.

Fabian Zetterlund, LW (San Jose Sharks)

Kontrakt: Ett år kvar på $1,45 miljoner

Zetterlund kunde lätt ha försvunnit i glömska hos Sharks, NHL:s sämsta lag förra året. Men istället gjorde han 24 mål och 44 poäng på 82 matcher under sin första hela NHL-säsong, och blev en viktig del av Timo Meier-affären som skickade den schweiziska forwarden till Devils 2023. Sharks kommer fortfarande att ligga i botten, men nu kommer Zetterlund få chansen att spela tillsammans med antingen Macklin Celebrini, eller mer troligt Will Smith, i andrakedjan. Hans kemi med Mikael Granlund bör fortsätta, så Zetterlund kommer att omges av några av de bästa spelarna han har haft under sin unga karriär. Det bästa? Sharks har inte många framstående spelare som behöver nya kontrakt nästa sommar, så om Zetterlund fortsätter att vara ett seriöst hot i målskyttet för Sharks, kan han vara på väg mot en rejäl löneökning.

NHL:s bästa kontrakt 2024/25: Fabian Zetterlund.
Fabian Zetterlund sköt 24 mål för San Jose Sharks i fjol. Foto: Alamy/AP Photo/Matt Slocum

Logan Thompson, G (Washington Capitals)

Kontrakt: Ett år kvar på $766,666

Thompsons siffror sjönk något förra året i Vegas, men han hade ändå ett facit på 25-14-5 i ett Golden Knights-lag som återigen drabbades av betydande skadeproblem i hela laguppställningen. Sedan han bevisade sig som en legitim NHL-målvakt i slutet av säsongen 2021/22, har Thompson visat att han är kapabel att stjäla matcher och gå in i perioder av storspel. I Washington kommer han att ha mycket mindre defensivt stöd och måste kämpa mot Charlie Lindgren om speltid. Men eftersom han tjänar mindre än nuvarande ligaminimum på $775,000, har Thompson utan tvekan ett av NHL:s bästa kontrakt för en 1A/1B-målvakt i spelet idag. Han behöver hitta mer konsistens, men det finns mycket att vara upphetsad över som Caps-fan – särskilt med tanke på löneskillnaden mellan Thompson och den han ersätter, Darcy Kuemper ($5,25 miljoner till 2027).

Juuso Välimäki, D (Utah HC)

Kontrakt: Två år kvar på $2 miljoner

Välimäki gick från att bli plockad på waivers i början av säsongen 2022-23 till att spela över 23 minuter per match med Arizona Coyotes under den senare delen av säsongen. Nu, med ett nytt tvåårskontrakt värt $2 miljoner, ser det ut som att Utah har gjort ett riktigt fynd. Den finska försvararen hade bara 17 poäng förra året, ett steg ner från sina 34 året innan, men han bör fortfarande fylla en topp-fyra-roll i lagets omstrukturerade försvarsuppställning. Kanske kan en mer tillbakadragen roll bakom Michail Sergatjov på vänstersidan ge honom bättre matchups och stabilitet, men det finns mycket värde i Välimäki till hans nuvarande lönetaksträff – hans bästa år kan mycket väl fortfarande ligga framför honom.

Martin Pospisil, LW (Calgary Flames)

Kontrakt: Två år kvar på $1 miljon

Pospisil är en mycket intressant talang. Det tog honom fem år att äntligen etablera sig som NHL-spelare, och han gjorde sig snabbt hörd med 24 poäng och 109 utvisningsminuter förra året. Så även om han kanske inte kommer att producera som några andra på den här listan, kommer han att vara en riktig plåga på isen och har inga problem med att sätta press på motståndarna. Dessutom har han spelat med stort självförtroende på sistone: Pospisil var en viktig del av Slovakiens lag vid VM och en nyckelspelare i deras kval till OS 2026. Visst, han mötte inte alltid den bästa konkurrensen, men han presterade bättre än några namnkunniga NHL-spelare i båda dessa evenemang – vilket inte kan skada hans självförtroende.

NHL:s bästa kontrakt 2024/25: Martin Pospisil.
Martin Pospisil har skapat rykte om sig att vara en riktig pest att spela mot. Foto: Alamy/AP Photo/John Froschauer

Darren Raddysh, D (Tampa Bay Lightning)

Kontrakt: Två år kvar på $925,000

Det kändes som att Raddyshs klättring upp för NHL-stegen tog en evighet – han är 28 år med bara en hel NHL-säsong i bagaget. Men Raddysh överträffade alla förväntningar med 33 poäng på 82 matcher förra året och ser ut att spela bredvid Victor Hedman 2024-25. Han spelade sin bästa hockey när han fick över 21 minuter per match förra året och använde en intensiv, aldrig-ge-upp-stil som gjorde honom svår att överlista. Raddysh har en fantastisk möjlighet att kliva fram i ett lag som fortfarande har ambitioner om att vara en seriös Stanley Cup-utmanare, vilket innebär ett visst tryck på honom. Men med en lön på $925,000? Raddysh är ett otroligt värdealternativ.

Morgan Geekie, RW (Boston Bruins)

Kontrakt: Ett år kvar på $2 miljoner

En del av anledningen till att Bruins kunde se förbi Patrice Bergerons och David Krejcis pensioneringar förra året var stödet från några av lagets billigare djupspelare, och Geekie var inget undantag. Han satte personbästa med 17 mål och 39 poäng på 76 matcher medan han spelade sin mest betydande roll i NHL-karriären. Geekie har alltid varit en skicklig, stark ytter som bara behövde rätt möjlighet att visa vad han går för. Det hände inte i Carolina eller Seattle, men han verkar ha hittat sitt hem i Boston, där han fått några av karriärens bästa chanser. Håll utkik efter Geekie på den andra högervingen, med potential att producera bra siffror tillsammans med Charlie Coyle och Brad Marchand.


TV: Nils Höglanders snyggaste mål i fjol

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: