Malmö Redhawks nollades – sänktes av Max Görtz

Malmö Redhawks fick en tuff hemmapremiär då de nollades av Fischtown Pinguins sedan tidigare Malmöiten Max Görtz gjort segermålet för tyskarna.
Paralleltt så tog Timrå en straffseger trots en kollaps – och Mora besegrade de norska mästarna.

Försäsongen rullar vidare och under torsdagskvällen fortsatte förberedelserna för flera lag i SHL och HockeyAllsvenskan. Det spelades då tre matcher med start 18:00 och här kommer en genomgång av de tidiga matcherna:

Malmö nollades i hemmapremiären

Nere i Skåne så spelade Malmö Redhawks hemma mot utländskt motstånd då Fischtown Pinguins från Tyskland var på besök.

Det blev en hetsig start då danske Christian Wejse fick matchstraff för tyskarna redan efter drygt två minuters spel.

Det var länge mållöst i Malmö Isstadion men i starten av den tredje perioden sprack slutligen nollan. Det var Fischtown som gjorde målet – och släkten var då värst för Malmö. Svenske forwarden Max Görtz, som är från Höör och har spelat både junior- och SHL-hockey i Malmö, blev nämligen målskytt för Fischtown efter endast 42 sekunders spel i tredje perioden.

Malmö jagade sedan efter en kvittering och tog ut målvakten i slutet under jakten på ett 1-1-mål. Men Malmö lyckades aldrig få hål på den tidigare Brynäs- och MoDo-målvakten Kristers Gudlevskis som spikade igen och höll nollan.

De tyska pingvinerna kunde i stället vinna med 2-0 efter ett sent mål i tom kasse. Det var redan bestämt sedan tidigare att det skulle spelas en förlängning oavsett resultat. Det blev dock inte bättre för Malmö utan tyskarna gjorde ett tredje mål i övertidsspelet och “vann” även där.

Malmö har då två vinster och två förluster för att inleda sin försäsong efter att tidigare ha besegrat Visby/Roma och Oskarshamn men förlorat mot HV71. Skåningarnas nästa match under försäsongen spelas nästa vecka då Linköping står för motståndet.

Timrå höll på att tappa – men tar straffseger

Timrå var också i spel under torsdagskvällen för spel med två raka matcher mot finska Vasa Sport och nu inleddes den första kampen lagen emellan.

Timrå fick då en drömstart då finske värvningen Oliver Kapanen skickade in 1-0 redan efter 61 sekunders spel. Bara ett par minuter senare så utökade Timrå även till 2-0 då ett annat nyförvärv, Maximilian Eisenmenger, blev målskytt.

Tre minuter senare rasslade det till i nätet igen då lagkaptenen Anton Lander satte 3-0 redan inom de första sju minuterna. Vasa Sport tog då timeout.

Sedan vände matchen. Vasa reducerade i powerplay under slutet av första perioden då svenske Kalle Miketinac blev målskytt. I den andra perioden fortsatte Vasa trycka på och reducerade återigen. Martin Hanzl, lillebror till förre Timråcentern Robin Hanzl, gjorde målet och bara 42 sekunder senare gjorde Miketinac mål igen för 3-3 i matchen.

Timrå hade tappat en 3-0-ledning men återtog ledningen direkt i tredje perioden. Oliver Johansson gjorde 4-3 efter 18 sekunder – men den glädjen blev kortvarig. 13 sekunder efter 4-3-målet så kvitterade Vasa igen för 4-4.

Två mål inom första 29 sekunderna blev de enda målen i tredje perioden och i stället väntade förlängning. Målvakterna höll dock tätt i tre-mot-tre-spelet och straffar skull krävas för att korsa en vinnare.

Anton Wedin gjorde mål direkt för att starta straffarna och Vasa missade sedan alla sina tre straffar och Timrå kunde alltså gå segrande ur striden mot finländarna.

Timrå har därmed två raka segrar då de sedan tidigare har besegrat Brynäs med 3-1. Timrå och Vasa möts återigen under morgondagen för den andra matchen av dubbelmötet.

Mora besegrade norska mästarna

Västerut så hade allsvenska Mora IK tagit sig till norska Hamar för att möta de regerande mästarna i Norge, Storhamar

Efter en mållös första period så kunde Mora ta ledningen i den andra perioden. Det var då den 20-årige norrmannen Martin Johnsen, värvad från just Storhamar, som skickade in pucken för dalalaget. Precis innan pausen kom även 2-0 genom det amerikanske nyförvärvet Ture Linden

Direkt i starten av tredje perioden så reducerade däremot Storhamar genom Mats Bakke Olsen, lillebror till Karlskogas succéspelare Eskild Bakke Olsen. Moramålvakten Topias Leinonen fick därmed inte hålla nollan i matchen.

Men närmare än så kom inte Storhamar utan Mora kunde hålla undan och vinna med 2-1, deras första seger under försäsongen efter att tidigare ha förlorat mot Östersund.

Storhamar och Mora möts igen redan på måndag för den andra träningsmatchen lagen emellan.

TV: Örebros nycklar inför säsongen