NHL-stjärnorna som har skrivit på offer sheets

Philip Broberg blev igår den tredje svensken någonsin att skriva på ett offer sheet. 
Här tittar Hockeysverige.se då närmare på historien och plockar fram flera av de kända fallen genom åren där NHL-stjärnor har skrivit på ett offer sheet. 

  • De två svenskarna som tackat ja till offer sheets. 
  • Dyraste budet någonsin – värt 1,15 miljarder. 
  • Galna soppan – som varade i fyra år. 
  • Tjänade över en halv miljard – för 43 matcher.

Det var under tisdagen som det oväntade beskedet kom att St Louis Blues erbjuder offer sheets till de båda Edmonton Oilers-spelarna Philip Broberg och Dylan Holloway.

Broberg är då den tredje svensken någonsin att skriva på ett offer sheet och det kommer att dröja en vecka innan vi får veta om Edmonton matchar budet – eller ifall Broberg kommer att flytta till St. Louis.

Men vad är då ett offer sheet? Offer sheets är något som ett lag kan ge till en restricted free agent, det vill säga en kontraktslös spelare som ändå har sina rättigheter hos ett lag, i hopp om att lyckas värva spelaren. Till skillnad från vid unrestricted free agents så kommer dock spelaren inte gratis utan man tvingas betala en kompensation till laget spelaren kommer ifrån. En kompensation som baseras på lönen som klubben i fråga erbjuder spelaren. Kompensationen betalas ut i form av egna draftval.

Fenomenet med offer sheets är ganska ovanligt nuförtiden, förmodligen med tanke på general managernas “gentlemans agreement” men så har det inte alltid varit. Det är dock än mer ovanligt att en spelare byter klubb till följd av ett offer sheet. Under lönetakseran har endast två spelare flyttat på grund av ett offer sheet – alla andra gånger har klubbarna matchat budet för att behålla spelaren. 

Det fanns perioder, främst under 1990-talet och i mitten av 2000-talet då det var ganska vanligt med offer sheets och man kunde se en spelare erbjudas ett offer sheet i snitt varje lågsäsong.  

Här tittar vi då närmare på de stora tillfällena genom historien då en NHL-stjärna har erbjudits ett offer sheet – och också skrivit på det – oavsett om spelaren faktiskt bytt klubb eller inte.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: