Tyra Håkanssons häftiga veckor: “En dröm”

17-åriga Tyra Håkansson har nyligen skrivit på ett nytt kontrakt med SDHL-klara Skellefteå. Som grädden på moset blev talangen också inkallad till landslagsläger med Olympisk offensiv.
– Första dagarna här har varit jätteroliga och det är kul med så många utmaningar, berättar forwarden för Hockeysverige.se.

KATRINEHOLM (hockeysverige.se)

För någon vecka sedan trodde nog inte Tyra Håkansson från Skellefteå att hon skulle vara aktuell för träning kring landslagssamlingarna med namnet Olympisk offensiv. Men strax innan samlingen blev hon inkallad till tjänstgöring. 
– Min första tanke var att det skulle bli jätteroligt. Jag blev också jättenervös, men framför allt har det varit väldigt roligt att vara här, berättar Tyra Håkansson när hockeysverige.se träffar henne för en intervju efter en lång träningsdag med inte mindre än tre träningspass i Katrineholms ishall. 

Var det oväntat?
– Ja, så var det. Första dagarna här har varit jätteroliga och det är kul med så många utmaningar. Tjejerna här är jätteduktiga och håller en ganska jämn nivå. 
– Tuffaste har varit möta backarna som är här eftersom dom är riktigt duktiga. Backarna hemma är också duktiga, men här är det mer tävling i träningarna än vad det är hemma.  

Två ispass och ett fyspass varje dag, givetvis känns det i tjejernas kroppar. 
– Kroppen mår illa (skratt), men vi stretchar mycket så det är ändå okej. 
– Att träna så här mycket är jätteroligt och känns som en bra start inför nästa säsong. 

Att komma med på Olympisk offensiv är också något som stärkt självförtroendet menar Tyra Håkansson
– Det känns jättemagiskt. Självförtroendet har inte varit magiskt den här säsongen, men nu har jag både fått kontrakt med Skellefteå och att komma hit. Så nu är självförtroendet här uppe, säger 17-åringen samtidigt som hon lyfter handen en bit ovanför huvudet som en markering var hennes självförtroende befinner sig just nu. 

Inte magiskt förra säsongen, hur menar du då?
– Jag fick vara mycket i fjärdekedjan, men även spela mycket med "Clemens". (Clemensnäs)

Lyfter fram lagkamraten: “Blivit mycket av en förebild”

Det står Moderklubb SK Lejon på Tyra Håkansson, men det är inte hela sanningen. 
– När jag var jätteliten spelade jag i Tre Kronors hockeyskola. Då fick man välja vilken klubb man ville ge sina medlemspengar till. Då blev det SK Lejon.
– KAIF (Kågedalen) är ändå min moderklubb. Där började jag då jag var runt nio år. I början spelade jag även med Clemens-tjejerna. 

Vad var det som lockade med hockeyn?
– Det var sin kusin, Charlie (Håkansson). Jag tyckte att spela hockey med honom var roligt och på den vägen var det. Han spelar idag i SK Lejon.  

Skellefteå gjorde sin bästa säsong någonsin och tog steget upp till SDHL. 
– En jätterolig och bra säsong. Det har synts hur man utvecklats runt hela säsongen. Roliga matcher. Speciellt var slutspelet kul och spännande, säger Tyra Håkansson då hon sammanfattar lagets säsong. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Tyra Håkansson i landslagströjan.

Vad är det som till slut tar Skellefteå till SDHL?
– Laget. Alla var bekväma i det här laget och med att tävla på träningarna. Det har varit många utmaningar, vilket gjort oss bättre. 

Det är trots allt inte många storstjärnor i laget, men är det just bredden och jämnheten som varit styrkan?
– Ja, det är en jämn nivå. Förutom Nicoline Jensen. Hon är riktigt duktigt. För mig har hon blivit mycket av en förebild. 
– Jag ser verkligen upp till Nicoline efter att jag sett henne prestera och hur hon är som person i omklädningsrummet. En riktigt bra spelare. 

SDHL-debut väntar: “Det är en dröm”

Vad tror du det betyder för damhockeyn i Skellefteå att ni tagit steget upp till SDHL?
– Det känns jättebra. Vi har småtjejer på Tre Kronors hockeyskola som får komma in till oss i omklädningsrummet och fira efter matcherna. Tjejerna är på varje match och det ser ut som dom har kul.  
– Jag tror också att intresset har ökat för damhockeyn i Skellefteå. Det känns så och det är många tjejer på ”ladan”, vilket är kul att se. 

Nyskrivet kontrakt med Skellefteå innebär också att det i höst kommer bli debut i SDHL för Tyra Håkansson
– Det är en dröm. Jag har alltid drömt om att få spela i SDHL, så jag är taggad.

Som nykomling, hur långt kan Skellefteå räcka?
– Vi kommer hålla oss kvar. Styrkan i gruppen är sammanhållningen. Att alla känner sig bekväma och tränar ordentligt tillsammans. Vi mår bra tillsammans och pushar varandra. 

Däremot var inte Tyra Håkansson med då Skellefteå vann kvalet mot AIK och tog steget upp, men givetvis följde hon matchen hemifrån. 
– Det var riktigt spännande och magiskt då det var klart. Då var jag hemma i Skellefteå. Jag stod och hopade framför TV:n, Jag njöt, avslutar Tyra Håkansson med ett leende.


TV: Florida klara för Stanley Cup-final – slår ut NY Rangers

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: