KALMAR - 2024/25
Tim Theocharidis, Daniel Stolt och Teemu Lepaus.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Daniel Stolts svar - så ska Kalmar ersätta stjärnorna: "De ska leda laget"

ANNONS

Hur ersätter man sina två bästa poängspelare från en säsong till en annan? 
Kalmars Daniel Stolt ger sitt svar - och berättar om lagbygget. 
– De ska leda laget, säger sportchefen. 

Läs även del 1 i av intervjun med Daniel Stolt, om det “tuffa andraåret”.

Tim Theocharidis klev in i Kalmar och tog hela hockeyallsvenskan med storm under 2023/24. Daniel Stolt hade prickat helt rätt med värvningen från ECHL och fick sin belöning, men kanske var succén för stor för sportchefen och klubbens bästa?

När han nu bygger truppen inför det andra året i serien står han utan både sin backstjärna - och lagets näst bästa poängspelare i Teemu Lepaus

– Det är två väldigt starka spelare vi tappar. Vi hade inget bra powerplay alls förra året och då är det klart det blir ännu tyngre att tappa Tim Theocharidis och Teemu Lepaus när de var så bra där. Det är bra killar också, så det är klart att det är tunga tapp, säger sportchefen när hockeysverige.se når honom. 

Kalmar var tippade i botten av serien under sin jungfrusäsong, men tog sig hela vägen till en tiondeplats. Detta till stor del tack vare duon sammanlagda 84 (!) poäng. Ändå är Daniel Stolt inte särskilt orolig inför kommande säsong.

– Jag tycker att det känns bra. Det känns som att vi lagdel för lagdel faktiskt är starkare än vad vi var förra året, speciellt från start. Det är klart att vi fick inte spelare på resans gång som gjorde oss bättre förra året, men på förhand är alla tre lagdelar och ledarstaben starkare nu än då, säger han.

Hur ska ni ersätta Theocharidis och Lepaus?
– Vi får hoppas att det kommer spelare underifrån och bidrar med poäng på bredare front, och att några av spelarna vi tar in levererar på den nivå vi hoppas och tror. Men framförallt handlar det om att leverera på bredare front. 

Vad är skillnaden nu när du bygger för allsvenskan på riktigt? 
– Allt blir lite noggrannare såklart eftersom det är mycket mer pengar det handlar om, framförallt på toppspelarna. Man vill inte gå helt snett på dem, då blir det dyrt om man ska skifta dem under säsongen. Det gäller att träffa rätt där. 

Önskar färre importer: “Lättare att bygga en stomme”

I skrivande stund har Kalmar 14 spelare på kontrakt - två målvakter, fem backar och sju forwards. Det saknas därmed en hel del spelare till den numerär Stolt siktar på.

– Det ringer och det mejlas och vi försöker knyta ihop säcken på diverse håll. Någonstans hoppas jag att jag ska kunna ge våra ledare två målvakter, åtta backar och 14 forwards från 1 augusti så att vi har ett fullt lag från start. Det är det vi jobbar febrilt för. Skulle det fela någonstans i numerären är det däremot inte hela världen, det viktiga är att det blir rätt, säger han. 

Vad känner du att det är som saknas? 
– Det är svårt att säga exakt vad. Det finns vissa tankar man haft på en spelartyp, så vi får se om det dyker upp sen. Det finns alltid önskemål, sen tycker jag inte att det är något som är katastrof. Förra året när vi gick in i det kände man att det skulle behövas snurras på rejält. Nu kan det bara behövas byta ut något enstaka. 

Teemu Väyrynen. var trea i den interna poängligan, bakom Theocharidis och Lepaus. Foto: Bildbyrån.

En sak är säker, även om importer som Theocharidis och Lepaus visat sig vara nyckelspelare för klubben, så är det något som Stolt i den bästa av världar inte vill använda sig för mycket av. 

– Vi har inget emot importerna i sig, men det är lättare att bygga en stomme med svenska spelare. Nu får vi se Teemu Väyrynen och AJ Vanderbeck stanna, vilket såklart är viktigt när vi gör en så pass stor rotation på spelare i år, men vi önskar färre importer.

Duon får nyckelroller: “Förväntar mig minst samma nivå”

Stor rotation blir det minst sagt. Hela elva spelare har anslutit efter säsongen slut, vilket innebär att endast tre av de som finns på kontrakt nu följt med från förra säsongen (Väyrynen, Vanderbeck och Martin Schreiber). Det innebär exempelvis att samtliga målvakter bytts ut till fördel för ett ungt och spännande par i Blake Pietila och Jacob Crespin.

– Det gjorde vi förra året också, men jag tycker att det här känns som ett steg uppåt från det. Jag har bra koll på Jacob Crespin som vi har mött mycket. Han har varit otroligt bra i hockeyettan och nyttig för Halmstad. Han har burit sitt lag där, vilket säger en del om hans kapacitet och potential. Sen vet jag att andra lag i allsvenska har tittat på honom och varit sugna, så det känns som att vi har spännande målvakter, säger Stolt. 

Hur viktiga blir Väyrynen och Vanderbeck med tanke på rotationen?
– Det är klart de blir viktiga. De gör sin andra säsong och var ledande redan förra året. Jag förväntar mig att de är på minst samma nivå kommande år. Då menar jag att de ska vara med och leda laget, säger Stolt och fortsätter: 
– Sen blir de även viktiga för de nya importerna med att hjälpa dem till rätta i Kalmar och laget. Det tror jag är en jätteviktig del och roll. På så sätt är det bra i och med att vi blir ganska import-täta jämfört med en del andra lag, avslutar Stolt.


TV: Noel Fransén draftad av Carolina

Du kanske även vill läsa:
"För oss räcker det inte att vara okej"
"För oss räcker det inte att vara okej"
Den här artikeln handlar om: