Ronja Savolainen.
Foto: Bildbyrån (Montage)
SDHL

Luleås beslut: "Ska inte ha några korttidskontrakt"

ANNONS

PWHL ritar om damhockeyns karta och tros öppna för samarbete med SDHL, men Luleå vill inte skriva några korttidskontrakt med toppspelare till hösten. 
– Det första vi är angelägna om är att det ska komma till ett avtal som reglerar förhållanden mellan ligorna, säger VD:n Stefan Enbom till NSD.

Medan SDHL-lagen förbereder sig inför 2024/25 är det fortsatt osäkert hur damhockeyns karta ser ut i och med framfarten av den nya amerikanska ligan, PWHL. Kommer SDHL-klubbarna agera farmarlag genom att låna spelare? Kommer ett avtal mellan ligorna att skrivas?

Luleås VD, Stefan Enbom är tydlig med att de ser positivt på utvecklingen, men att de väntar på att just en formell överenskommelse är på plats.

– Det är en fråga där vi avvaktar lite grann. Jag tror att det pågår en del diskussioner mellan förbunden, internationella hockeyförbundet och damligan där borta. Och vi hoppas att det blir klart så fort som möjligt. För då kan man ta nästa steg i att diskutera samarbeten och hur det ska gå till, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Stänger för toppbacken: "Spelar hellre våra unga spelare"

Ett typ av samarbete som skulle kunna vara möjligt är ett där spelare lånas till SDHL under hösten för att senare återvända till Nordamerika inför PWHL-starten i november. För Luleås skulle det kunna öppna för att Ottawa-draftade, Ronja Savolainen, inte bara fortsätter att träna med laget, utan även fortsätter spela i klubben.

– Hon är en spelare som har varit hos i åtta år och då får man ha en diskussion. Men vi har bestämt att vi inte ska ha några korttidskontrakt, svarar Enbom NSD tydligt innan han fortsätter:
– Vi spelar hellre våra unga spelare och ger dem speltid under hösten än att spela en spelare som vi vet kommer att försvinna i november. Om man hade haft ett samarbete med ligan eller någon av klubbarna. Då hade det kunnat vara så att vi har en spelare, men de vill kontraktera henne i november. Men då finns det en annan spelare som vi kan ta över.


TV: Oliver Ekman-Larssons mål i Stanley Cup-finalen

Den här artikeln handlar om: