Nellie Svensson hoppas kunna ta nästa steg i Frölunda.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Nellie Svensson vill ta nästa steg i Frölunda: “Jag försöker bara fortsätta utvecklas”

ANNONS

Hon gick från att vara supporter till Frölunda – till att vara ordinarie under klubbens första säsong i SDHL. 
Nu hoppas 17-åriga backtalangen Nellie Svensson kunna ta nästa steg. 
– Nu har det kommit flera nya backar, så absolut är det mycket mer konkurrens än förra säsongen. Jag är en av dom yngsta så jag försöker bara fortsätta utvecklas, säger Svensson till hockeysverige.se. 

KATRINEHOLM (Hockeysverige.se)

Frölunda var ett av SDHL:s mest spännande lag förra säsongen. Som nykomling tog sig laget hela vägen till semifinal. Ibland kunde det brista lite i defensiven, vilket Kim Martin Hasson justerat genom att plocka in Nathalie Lidman från Leksand, Alva Johnson från Penn State University, Sanni Rantala från KalPa och Paula Bergström från University of Minnesota Duluth. 

Ett av lagets mest spännande framtidsnamn på backsidan är Nellie Svensson från Kållered. 
– Jag bodde väldigt nära idrottsanläggningen, så jag har spelat både fotboll och hockey under hela mitt liv, berättar Nellie Svensson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Min brorsa, Alec, spelar också. Han är lite yngre än jag och spelar i Kållered. 

Nellie Svensson är fostrad i Kållereds SK. Foto: Ronnie Rönnkvist

Spelar du fortfarande fotboll?
– Nej, det skulle jag inte säga och det är mest för skaderisken. Hockeyn, efter TV-pucken fick jag chansen att komma till Frölunda. Jag såg det som en stor möjlighet. Då tog jag möjligheten och efter det har jag bara tagit en dag i taget. 

Har du haft förebilder inom hockeyn?
– Jag har Mika Zibanejad, från NHL och svensk, som en stor idol. Sedan har jag inte haft en jättebra koll på tjejhockeyspelare. 
– Jag har såklart också haft Joel Lundqvist eftersom han är från Göteborg och ”Henke”… Det var stora idolerna. 

“Hade varit kul att få spela i PWHL”

Nellie Svensson var också ofta i Scandinavium för att följa Frölunda i SHL. 
– Ja, det har jag varit. Jag, min mamma och brorsa hejar på Frölunda medan pappa håller på Djurgården eftersom han är från Stockholm. Resterande delen av familjen hejar i alla fall på Frölunda. 

Var NHL drömmen när du växte upp eller vad såg du som din målbild?
– Jag har aldrig tänkt att jag skulle komma så långt i hockeyn utan bara kört eftersom jag tyckte det varit kul. Sedan har jag bara fått fler och fler möjligheter. 
– Absolut hade det varit kul att få spela i PWHL om några år. Jag tycker att det är jättepositivt att man även satsar på damer och att de flesta av spelarna kan leva på det också. 

Hoppas du att själv komma dit en dag?
– Ja, absolut. Det skulle jag vilja. Först är min plan att kanske gå till college, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. PWHL finns såklart i tanken. 

Nellie Svensson var en viktig spelare för det svenska laget på U18-VM i vintras. Foto: Ronnie Rönnkvist & Aron Broman/Bildbyrån

Under hela sin tid som ungdomsspelare i Kållered har Nellie Svensson spelat med killar. 
– Ja, det har jag gjort fram till två år tillbaka då jag började träna med Frölunda. 

Kan du sakna att spela med killar?
– Ja, lite såklart. Med killarna var det väldigt hetsigt. Jag gillar att tävla och är väldigt fysisk av mig. Det är kul att trycka på killarna lite så dom blir sura. 

Ser du dig som en fysisk spelare på SDHL-nivå?
– Ja, jag skulle säga att jag är den mer fysiska än tekniska spelaren. Det har jag nog fått från att spela med killarna, säger 17-åringen som drog på sig 14 utvisningsminuter i SDHL senaste säsongen. 

“Väldigt spännande i början och jag var lite pirrig”

Damhockeyn har under många år stått och fallit med Göteborg HC, men för två säsonger sedan valde Frölunda att göra en storsatsning på tjejerna. 
– När jag hörde att Frölunda skulle starta ett damlag tyckte jag att det lät jättekul. Jag hade hört att det fanns andra lag runt om i Sverige, men i just Göteborg har det bara varit GHC.
– Att Frölunda startade upp, och som är en så stor klubb, var, som sagt var, jättekul. Då ville jag komma dit och få spela för Frölunda eftersom det alltid har varit ett lag jag hejat på. 

Försökte Janne Mellgren få dig till Göteborg HC innan Frölunda blev aktuellt?
– Nej, det har han faktiskt inte gjort. Jag vet att några av mina kompisar har haft en halv säsong där, men jag har aldrig fått frågan. 

Backen, född 2007, tog en ordinarie plats i Frölundas SDHL-lag. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Nellie Svensson spelade 33 matcher i SDHL under sin första säsong i ligan. Dessutom spelade hon samtliga åtta slutspelsmatcher. 
– Såklart var det väldigt spännande i början och jag var lite pirrig. När jag kom in i det har jag fortsatt spelat mitt enkla spel och mitt för laget. Jag tycker att det har gått bra. 

Headcoach i Frölunda är en av Sveriges främsta spelare genom alla tider, Erika Holst
– Det har varit jättebra. Hon coachar bra samtidigt som hon ger en positiv feedback så folk blir bättre. 
– Mest har jag annars haft kontakt Marcus Anselm eftersom han är backtränaren. Båda har gjort ett jättebra jobb. Vi tränar stenhårt och bygger kroppar inför säsongen. Vad är det speciella med den grupp Frölunda har?
– Jag tycker att vi har en jättebra sammanhållning. Alla kan vara sig själva och jobbar verkligen som ett lag. Är det något har man alltid någon som står vid ens sida. 
– Det är en del juniorer med och är såklart skönt att ha några i min ålder, men också några som är mer erfarna. Det är en jättebra grupp. 

Nu är Michelle Karvinen, Andrea Dalen och Hanna Olsson visserligen forwards, men vilka erfarenheter tar du med dig att träna och spela med dem?
– Jag har kunnat fråga och dom har gett mig feedback. ”Tänk så här…” och så vidare. Alla tre är väldigt erfarna så det har varit väldigt positivt. 

Frölundas tre stora stjärnor, Hanna Olsson, Andrea Dalen och Michelle Karvinen. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Jag försöker bara fortsätta utvecklas”

Hur går tankarna inför kommande säsong?
– Först och främst vill jag få en bra start i SDHL. Sedan har vi U18-VM så jag hoppas ta en plats där. Det är min målbild för den här säsongen, att ta en plats.

Det har också blivit en tuffare konkurrenssituation på backsidan i Frölunda, vilket hon uppskattar. 
– Nu har det kommit flera nya backar, så absolut är det mycket mer konkurrens än förra säsongen.
– Jag är en av dom yngsta så jag försöker bara fortsätta utvecklas. Gör jag mitt bästa hela tiden tänker jag att det andra kommer av sig själv. 

Frölunda gick till semifinal förra säsongen, vad är en realistisk målsättning nästa säsong?
– Att ta SM-guldet såklart. Det är vad vi strävar efter och hoppas att vi klarar. Alla i laget är väldigt inriktade på det, avslutar Nellie Svensson samtidigt som både blåst och regn tilltar utanför vandrarhemmet i Katrineholm där hon är med på Olympisk offensiv.


TV: Sveriges "okända" jättetalang: "Han sticker ut"

Den här artikeln handlar om: