Sverige inleder turneringen mot Kanada.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
NHL 4 Nations Face-Off

Klart: Så spelas 4 Nations Face-Off 2025

ANNONS

Nu är det officiellt klart hur 4 Nations Face-Off 2025 ska spelas. 
Tre Kronor kommer då att inleda turneringen med NHL-spelare mot Kanada den tolfte februari 2025. 

Det har länge varit spekulationer kring hur NHL:s landslagsturnering 4 Nations Face-Off skulle utformas – men nu är det slutligen klart. 

Turneringen, som är en mini-version av World Cup, spelas 12-20 februari där Kanada, USA, Sverige och Finland alla spelar i en och samma grupp där alla möter alla en gång. 

4 Nations Face-Off avgörs då i Montréal och Boston där fyra matcher spelas uppe i Kanada medan tre matcher kommer att spelas i USA. Turneringen startar i Montréal innan den flyttar ner till Boston för avgörandet. Tre Kronor inleder då med att möta Kanada för premiärmatchen i Montréal den tolfte februari. 

De två bästa lagen från gruppspelet kommer att ställas mot varandra i en final för att kora vinnaren av turneringen.

Spelschemat – så avgörs 4 Nations Face-Off

Eftersom det är NHL som arrangerar turneringen så kommer det att vara NHL:s regler som gäller och endast spelare med ett gällande NHL-kontrakt kan delta. Enligt ett pressmeddelande så skriver NHL att varje lag att presentera de sex första spelarna som blir uttagna den 28 juni. Lagen kommer sammanlagt att bestå av 23 spelare (tre målvakter + 20 utespelare). 

Vid oavgjort resultat i gruppspelet så kommer det att spelas tre-mot-tre i tio minuter och sedan en straffläggning för att kora en vinnare. Vid likaläge efter 60 minuter i finalen så kommer det att spelas vanlig sudden death i 20 minuters långa perioder fram tills att ett lag avgör. 

Här är turneringens spelschema: 

Onsdag 12 februari: Kanada – Sverige (Bell Centre, Montréal)
Torsdag 13 februari: USA – Finland (Bell Centre, Montréal)
Lördag 15 februari: Finland – Sverige (Bell Centre, Montréal)
Lördag 15 februari: USA – Kanada (Bell Centre, Montréal)
Måndag 17 februari: Kanada – Finland (TD Garden, Boston)
Måndag 17 februari: Sverige – USA (TD Garden, Boston)

Torsdag 20 februari: Finalen (TD Garden, Boston)

Av de totalt sju matcherna så förväntas bara två av dem gå på tv-vänlig tid här i Europa. Det är då matchen mellan Finland och Sverige samt Kanada och Finland som spelas tidigt på dagen i Nordamerika och sent på kvällen här i Europa – övriga fem matcher kommer att spelas under natten svensk tid.


TV: Oliver Ekman-Larsson efter första Stanley Cup-finalen

Den här artikeln handlar om: