HOCKEY-VM 2024
Rasmus Dahlin och Victor Hedman.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Rasmus Dahlin och Victor Hedman vill spela VM nästa år: “Då kommer jag”

ANNONS

Ett brons för Tre Kronor innebär den första svenska VM-medaljen på sex år. 
Nästa år väntar ett hemma-VM i Stockholm där Sverige siktar ännu högre – och några av stjärnorna vill då spela VM även då. 
– Ifall jag har en chans att få spela VM så vill jag alltid göra det, säger Rasmus Dahlin. 
– Om jag är tillgänglig och hel, då kommer jag absolut, säger Victor Hedman.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tio matcher. 

Nio vinster. 

En förlust. 

Det var Tre Kronors facit under Hockey-VM i Tjeckien. Förlusten kom dock i semifinalen mot just värdnationen Tjeckien – som sedan också gick och vann VM-guld – vilket innebar att Sverige fick spela bronsmatch. 

Men där blev det vinst mot Kanada vilket gör att Tre Kronor ändå lämnar mästerskapet med en medalj. 

– Det är starkt av oss att komma tillbaka, framför allt efter att de gör 2-1 för då känns det som att vi tar över matchen, skapar mycket lägen och skjuter mycket. Till slut gav det utdelning också, säger Victor Hedman efter vinsten. 

Enligt backkollegan Rasmus Dahlin så var det bara vinst som gällde för Tre Kronor i bronsmatchen. 

– Det hade ju varit ett stort, stort misslyckande att missa medalj. Så det var skönt att vi kunde få med oss någonting i varje fall. Vi förlorar trots allt bara en match i turneringen så vi kan trösta oss med det, även om det var fel match vi förlorade, säger Dahlin.

“Vi vill ändra den här valören till nästa gång”

Victor Hedman tackade ja till VM-spel mycket tack vare att hans jämnårige kompis Erik Karlsson redan var klar för Hockey-VM. De båda hade hoppats få vinna guld tillsammans men fick nu nöja sig med en tredjeplats i turneringen. 

– Det var andra gången vi vann brons tillsammans så vi vill ju ändra den här valören till nästa gång. Första perioden var bra men andra var inte så bra och sedan spelar vi väldigt hårt och kommer hem med en medalj. Vi gjorde det inte bara för oss själva utan vi gör det för alla som kollar hemma och alla som har rest ner hit. Det handlar inte bara om oss utan vi är få förunnade som får dra på oss den här tröjan.

Bronsmatchen är ju känd som “matchen som ingen vill spela” och det gjords det skäl för under gårdagen där det var väldigt avslagen stämning i arenan, både på isen och på läktaren. 

– Det är speciellt. Hela Tjeckien gick ju och väntade på finalen senare, men det var ändå mycket gult och blått där i publiken. Vi var skyldiga dem att gå ut och göra en bra match vilket vi gjorde också, säger Hedman. 

Victor Hedman är inte helt nöjd med bronspengen. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“Hade absolut velat haft mer – men det är en bra start inför framtiden”

För Rasmus Dahlin så var detta hans andra VM-turnering för Tre Kronor men hans första med Sam Hallam som förbundskapten. Han medger då att han var med och spelade VM mycket för att vara redo inför det som komma skall. Nu menar han också att han har fått blodad tand inför fortsättningen. 

– Absolut, det här VM:et handlade lite om att lära känna de äldre spelarna, som man inte har spelat med tidigare, och ledarstaben. Jag hade ju absolut ha velat ha haft mer men det är en bra start inför framtiden med det som kommer att hända framöver. Det gäller för oss att bara bygga vidare på det här.

Tre Kronor har flera viktiga turneringar framför sig med med “Four Nations”, VM hemma i Stockholm om ett år och OS om två år. Hedman menar då också att det var viktigt att bekanta sig kring “det nya landslaget” inför de stora turneringarna. 

– Absolut, det var viktigt att lära känna tränarstaben och sättet som de vill spela hockey. De är väldigt bra på att anpassa sig till vad motståndarna gör så de är väldigt bra coacher på det sättet. Det är kul att ha fått några veckor ihop nu och lärt känna varandra. Det är bara att tugga vidare i sommar och göra sig så bra som möjligt så att man kan vara med till turneringarna som kommer.

Rasmus Dahlin är intresserad av VM-spel även nästa år i Stockholm. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Öppnar för VM-spel nästa år: “Vill göra om det”

Nästa år är det alltså hemma-VM i Stockholm för Tre Kronor och det finns ett sug hos stjärnorna att komma hem och spela mästerskapet på hemmaplan. Victor Hedman öppnar då för att vara med och spela VM för Sverige även nästa år. 

– Jag har spelat ett VM i Stockholm (2012, uttåg i kvartsfinalen) men det gick ju sådär… Det är få förunnat att spela ett VM på hemmaplan och man blir lite avundsjuk när man ser tjeckerna här, man vill känna den känslan också. Det är lång tid kvar men om förutsättningarna är så att jag är tillgänglig och hel, då kommer jag absolut, säger Hedman. 

Rasmus Dahlin är också han intresserad av att spela VM nästa år. 

– Jag vill hellre spela slutspel men har jag en chans att få spela VM så vill jag alltid göra det. Det är otroligt roligt och jag vill göra om det, säger han.


TV: Erik Karlsson: "Vi tar stora framsteg"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL