VM-GULDEXTRA
Lukáš Dostál klev fram och hjälte Tjeckien till VM-guld.
Foto: Alamy
Hockey-VM

Lukáš Dostál – en osannolik guldhjälte: “Minne för livet”

ANNONS

Innan VM började var det osäkert hur mycket Lukáš Dostál ens skulle få stå för Tjeckien. 
Men nu har han lett laget till ett historiskt VM-guld efter att ha utsetts till VM:s bästa målvakt. 
– Jag vet inte vad jag ska säga… Jag är bara så glad just nu, säger Dostál efteråt. 
– Han har alltid varit där för oss och det är fantastiskt att ha honom som lagkamrat, säger Radko Gudas. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha kommit trea i grupp A så fick Tjeckien en tuff kvartfinal mot ett favorittippat USA. 

Men tjeckerna varvade då upp och hade ett fantastiskt slutspel på Hockey-VM som sedan har slutat med att de nu har säkrat ett sjunde VM-guld som självständig stat. 

En av de stora hjältarna var målvakten Lukáš Dostál som var bokstavligt talat mållös i finalen och i mixade zonen efteråt. 

– Det är helt otroligt, jag har inga ord. Jag vet inte vad jag ska säga… Jag är bara så glad just nu, säger Dostál. 

Det var 0-0 väldigt länge innan David Pastrňák klev fram och sköt det som skulle bli det avgörande målet efter cirka halva tredje perioden. Men Dostál menar att det inte kröp in någon nervositet trots det spända läget. 

– Nej, jag blev inte nervös. Vi visste att ett lag skulle gå segrande ur matchen och jag hoppades att det skulle bli vi. Men jag kände ingen press där. 

Enligt målvakten så fick han också försöka hålla känslorna i styr efter Pastrňáks mål. 

– Det var en fantastisk känsla men sedan kollade jag på klockan och såg att det var mycket tid kvar. De pushade väldigt hårt där i slutet och anföll mycket i de sista minuterna. Killarna i laget gjorde ett grymt jobb med att plocka bort returerna och att hjälpa mig. Det gick hela vägen så jag är väldigt glad.

Prisas som VM:s bästa målvakt

Lukáš Dostál tog plats i VM-truppen för Tjeckien men det var helt ärligt osäkert hur mycket han skulle få spela med Petr Mrázek och Karel Vejmelka som sina målvaktskollegor. 

23-åringen etablerade sig dock snabbt som Tjeckiens förstamålvakt och radade upp bra prestationer. Det slutade med att han nu hade blott tre insläppta mål i slutspelet där han höll nollan i både kvartsfinalen mot USA och finalen mot Schweiz. 

På åtta matcher hade han 93,9 i räddningsprocent samt 1,58 insläppta mål per match och tre nollor. För sina insatser prisades Dostál som VM:s bästa målvakt och togs även ut i All Star-laget i turneringen. 

Han hyllas då även av lagkamraten Radko Gudas

– Jag vet inte ens vad jag ska säga… Hans statistik talar för sig självt. Han har varit grym, han kom in till NHL bara förra året och har bara kört vidare därifrån. Han är en man på rätt plats och han är väldigt lugn för sin ålder och ger oss självförtroende att kunna spela som vi gör. Han har alltid varit där för oss och det är fantastiskt att ha honom som lagkamrat både i Anaheim och nu på VM. Det är grymt att vi får vinna tillsammans, säger Gudas. 

Lukáš Dostál och Radko Gudas är lagkamrater både i NHL och landsalget. Foto: Alamy

Häftiga resan till succén: “Kanske inte händer igen”

Dostál fyller 24 år till sommaren och har haft en mycket intressant karriärsbana hittills. Han draftades i tredjerundan av Anaheim Ducks 2018 och året därpå valde han att lämna Tjeckien för att flytta till Finland där han spelade för Ilves i Liiga. 

Säsongen 2019/20 hade han sedan en helt enorm säsong för Ilves vilket ledde till att han prisades som den bästa målvakten i finska ligan. Han tog sedan steget över till Nordamerika och fick NHL-debutera 2021/22 men fick mer förtroende 2022/23 även om han växlade mellan NHL och AHL. 

Den senaste säsongen har han dock varit gjuten i Anaheim och vaktat kassen i 44 matcher för Ducks. Nu fick han även kröna säsongen med att storspela på vägen till Tjeckiens VM-guld 

– Det har varit en speciell resa. Jag ville ta mig uppåt i min karriär och det bästa för mig där och då var att utvecklas i Ilves. För mig var alltid NHL det stora målet och det var dit jag ville så både Ilves och Brno, min moderklubb, var steg på vägen mot det målet. 
– Jag gjorde min första riktiga säsong i NHL nu och sedan kom jag hit till VM. Jag är fortfarande ung och det här kanske inte är något som händer igen, det vet man aldrig. Att få vinna så här framför hemmafansen, det är ingenting man tar för givet och detta är ett minne för livet, avslutar Lukáš Dostál.


TV: Matchhjälten David Pastrnak efter VM-guldet: "Skål"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL