HOCKEY-VM 2024
Joel Eriksson Ek avgjorde för Tre Kronor.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Joel Eriksson Ek skickade Sverige till semifinal: “Ett av de viktigare målen i karriären”

ANNONS

Tre Kronor är klara för VM-semifinal efter ett stort drama. 
Hjälte blev Joel Eriksson Ek som styrde in 2-1 i förlängningen av kvartsfinalen mot Finland. 
– Det är ett av de viktigare målen i min karriär, absolut, säger Eriksson Ek efteråt. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blev en gastkramande pärs i Ostrava. 

Men till slut kunde Sverige få hål på Emil Larmi och skrämma bort spöket. 

Joel Eriksson Ek styrde in det avgörande 2-1-målet för Tre Kronor när de fick spela fyra-mot-tre i förlängningen av kvartsfinalen på Hockey-VM

Victor (Hedman) såg väl att de gick ute lite brett och så försökte han hitta min klubba. Jag försökte bara rikta den åt något håll så det var klart att det var skönt att se den gå in, säger den stora hjälten om målet. 

Eriksson Ek berömmer då också Finlands spel då Sverige knappt fick ett enda läge framför målet förutom när centern avgjorde. 

– De spelade oerhört tajt framför målvakten och vi hade väl svårt att komma in riktigt och få de där lösa puckarna. De gjorde ett bra jobb där och det visste vi att de skulle göra också. På målet är vi ju en gubbe mer och Hedman såg att jag stod fri framför målet så det var gött att få in den. 

“Vi kunde inte hänga på huvudet för det”

Att få avgöra en VM-kvartsfinal så att Sverige får spela om medaljerna rankar Joel Eriksson Ek också högt personligt. 

– Det är ett av de viktigare målen i min karriär, absolut. Jag är glad att vi vann matchen. Det är det som det handlar om. 

Vad pratade ni om när ni fick spela powerplay i förlängningen? 
– Vi pratade bara om hur vi skulle försöka röra oss beroende på hur de ställde upp, var vi kunde hitta våra ytor och så vidare. Sedan så var det bara att gå upp och försöka hitta spelet där ute och hitta den som är ledig. De tre som stod på utsidan är oerhört skickliga på det och det lyckades den här gången. 

Sverige tog ledningen med bara några få minuter kvar av den tredje perioden då Rasmus Dahlin gjorde 1-0. Men Finland reste sig i slutet och fick även in en kvittering via Hannes Björninen

Trots det lyckades sedan Sverige komma tillbaka och avgöra matchen. 

– Snacket var bara att göra nästa mål så vinner vi. Vi kunde inte hänga på huvudet för det utan det var bara att gå ut och köra på direkt efter och försöka avgöra, säger Eriksson Ek som till vardags spelar i Minnesota Wild.

Nu väntar glödhet semifinal: “Skitkul”

Det var ett dominant Tre Kronor under matchen som vann skotten med 35-20 och då sköt Finland nästan hälften av sina skott under de sista fem minuterna av ordinarie tid samt under förlängningen. 

Trots att de inte fick utdelning trots spelövertaget så höll sig Sverige lugna och kalla vilket ledde till att de kunde gå segrande ur striden. 

– Jag tyckte att vi behöll tålamodet bra ändå. Vi stressade inte upp oss utan vi kände att om vi fortsätter tugga på så skulle vi få utdelning. Vi lyckades vinna matchen och det är väl det som det handlar om i slutändan. 

Nu väntar nästa utmaning för Tre Kronor. De har nu säkrat avancemang till semifinal – och där kommer Sverige att ställas mot värdnationen Tjeckien i ett kokande Prag. 

– Det kommer att bli en grym inramning. Det blir skitkul att få komma dit. De har ett bra lag och vi har ett bra lag så det kommer att bli en rolig hockeymatch att spela, avslutar Joel Eriksson Ek.


TV: Sverige vinner jätterysaren mot Finland efter suddenavgörande

Den här artikeln handlar om: