SVERIGE – FINLAND 20:20
Adrian Kempe vill ha revansch från VM-förlusten 2019.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Hockey-VM

Adrian Kempe vill ha revansch mot Finland: “Det var riktigt tungt då”

ANNONS

Sverige och Finland möts i en utslagsmatch för första gången sedan 2019 – då vann Finland i Kosice. 
Adrian Kempe var med om kvartsfinalförlusten för fem år sedan – och vill nu ha revansch i Ostrava. 
– Det är inget bra minne, var riktigt tungt då såklart, säger Kempe om förra mötet med Finland. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige mot Finland

En klassisk match genom åren med flera häftiga ögonblick och höjdpunkter. 

Nu är det dags för ett nytt rivalmöte då lagen möts för kvartsfinal på Hockey-VM i Tjeckien. En av stjärnorna i det svenska laget är Adrian Kempe och han vet hur mycket den här matchen betyder. 

Han vet också om förutsättningarna inför kvällens möte med grannlandet i öst. 

– Jag tror att det kommer att bli en tajt match såklart. Så är det alltid i slutspel, det kommer att bli bra drag och båda lagen kommer komma ut och spela hårt. Det kommer att vara små detaljer som avgör. Så länge vi fortsätter spela det spelet som vi har gjort, då tror jag att vi har en bra chans att vinna, säger Kempe.

Senaste mötet: Fiaskot i Kosice

Senast Sverige och Finland möttes i en utslagsmatch på ett mästerskap var i VM 2019. Då var det ett svenskt superlag som ställdes mot ett kritiserat och nederlagstippat Finland. 

Men Finland – ledda av Marko Anttila och Sakari Manninen samt coachen Jukka Jalonen – överträffade oddsen och stod för en stor skräll genom att vinna med 5-4 efter förlängning och släckte då Sveriges dröm om ett tredje raka VM-guld. 

Till årets kvartsfinal är det väldigt liknande förutsättningar med ett hajpat och favoriserat Sverige mot ett ifrågasatt och underpresterande Finland. 

En av spelarna som var med i laget 2019 är just Adrian Kempe och fem år senare är han nu ute efter att få revansch. 

– Sist jag mötte Finland så var det inget bra minne… Jag har väl bra minnen från när man slog dem i junioråren men jag har inte mött dem så många gånger på seniornivå, säger han och fortsätter: 
– Det är väl den matchen som sticker ut i minnet när jag tänker på Finland. Det var små marginaler och en övertidsförlust vilket var riktigt tungt då såklart.

Ett desto roligare minne för Kempe och Sverige är VM 2018 då han var med och vann guld med Tre Kronor. Sedan dess har dock inte Sverige lyckats ta sig förbi kvartsfinal. Nu menar dock LA Kings-stjärnan att det finns likheter mellan laget 2018 och laget i år. 

Framför allt att båda lagen vann alla sina sju gruppspelsmatcher.

– Spelmässigt tycker jag väl att det känns ungefär liknande. Det känns som att vi har en bra grupp och såklart så vann vi ju alla matcher i gruppspelet. Det känns som att vi har bra stäm i gruppen, både på och utanför isen. Oavsett vilket motstånd vi har mött här nu, bra eller mindre bra lag, så har vi kommit ut och gjort de rätta grejerna. Vi var riktigt bra nu senast mot Slovakien och det kändes som att vi var ganska överlägsna. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det nu till slutspelet, säger Kempe.

Det blir nyckeln för Sverige: “Ingen överraskning”

Finland är inget ovanligt motstånd för Tre Kronor utan sedan Sam Hallam blev förbundskapten för knappt två år sedan så har Sverige och Finland mötts vid 15 tillfällen som har slutat med åtta blågula vinster och sju vinster för de finska lejonen. 

Nu ställs Hallam mot Jukka Jalonen för en 16:e och sista gång då den finske förbundskaptenen slutar efter VM. 

Sam Hallam menar då att det inte behövs alltför mycket förberedelser inför matchen. 

– Vi coacher har fått lite tid att förbereda paketet på Finland men… Jag menar, jag tror inte att vi är någon överraskning för dem och de är ingen överraskning för oss. Vi ska hitta några nycklar precis som vi försöker till alla matcher hittills. Det känns bra, säger Hallam och fortsätter: 
– Jag tycker att Finland håller ihop det på ett väldigt bra sätt. De spelar på sina styrkor, spelar på sannolikheten och för att vinna. Det jag har sett från VM är ingen skillnad mot hur jag har upplevt Finland de senaste åren.

Sam Hallam gör sin andra VM-kvartsfinal som svensk förbundskapten. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

En detalj som kommer att bli central är special teams. Sverige har kommit igång i powerplay mer och mer efter en tung start men imponerar framför allt i boxplay. 

Faktum är att både Sverige och Finland är hundraprocentiga i boxplay så här långt då inget av lagen ännu har släppt in ett mål i numerärt underläge. 

I förra årets kvartsfinal mot Lettland blev special teams helt avgörande då Lettland gjorde ett mål på 2:45 minuter i powerplay medan Sverige inte lyckades göra ett enda powerplay mål tror nästan tolv minuter med en man mer på isen. 

Hur viktigt kommer special teams att bli med tanke på historiken från förra året och att båda lagen är hundraprocentiga i boxplay så här långt? 
– Det är ju en match där och det är väldigt svårt att dra några paralleller till fjolåret för det är väldigt skilda förutsättningar. Det är också väldigt stor skillnad att gå i och möta ett lag som du känner till väl och som har de finska tröjorna på sig. Alla vet vad som kommer att krävas och vad vi kan förvänta oss, säger Hallam och fortsätter: 
– Special teams är såklart viktigt men sedan om man tittar noga på det så tror jag ändå att dess betydelse överdrivs ibland. Det beror på hur många tillfällen det blir, vad det står i matchen eller när det sker. Det är självklart viktigt att vinna special teams-matchen men det behöver inte vara direkt avgörande tror jag.

Kempe väntar på första målet: “Lite frustrerande”

Powerplay har alltså blivit bättre för Tre Kronor efter en svagare start och en spelare som har en viktig roll i PP-spelet är Adrian Kempe

Hittills har stjärnan dock inte riktigt fått det att lossna trots att han har spelat bra i de flesta av matcherna. I gruppspelet stod Kempe för fem poäng – men inte ett enda mål. Han menar dock att han inte försöker att ändra för mycket för att få igång produktionen. 

– Man har inte så mycket att välja på här utan jag får köra på det jag har. Man får byta tejp lite då och då men annars är det bara att fokusera på en ny match varje dag. Jag försöker att inte tänka så mycket på det utan jag går ut och spelar mitt spel, kommer det så kommer det, säger han. 

Är det frustrerande att målet inte kommit än?
– Det är klart att det blir lite frustrerande ibland men jag tycker nog att jag är bättre på att handskas med det nu än när man var yngre. Då kanske man tänkte lite mer på det men nu tycker jag ändå att jag har spelat bra, jag har gjort grejerna som jag ska där ute och jag spelar i alla situationer. Så jag försöker bara göra jobbet. Så länge laget vinner så jag är jättenöjd och om jag kan bidra så är det bra, förhoppningsvis kan jag få in någon puck här i slutspelet. 

Adrian Kempe väntar fortfarande på sitt första mål i årets VM-turnering. Foto: Bildbyrån

Där har Tre Kronor en fördel: “Väldigt värdefullt”

Sverige och Finland går in i kvällens kvartsfinal med helt olika förutsättningar. 

Det är ett svenskt lag som har glidit igenom gruppspelet och tagit flera enkla segrar och storvinster samt stått för ett antal imponerande insatser. 

Samtidigt så har Finland inte fått spelet att lossna och förlorat mot Kanada, Tjeckien, Schweiz och Österrike (!) och halkat in till slutspelet. 

Lagen har då helt annorlunda ingångsvärden men enligt Sam Hallam ska det inte påverka hur lagen går in till matchen. 

– Både och. Det är dumt att be om motgångar, tuffa smällar eller förluster. Vi har försökt vara ganska prestationsinriktade på vad vi vill göra och jag tycker att vi har tagit kliv genom turneringen. Sedan har det varit olika typer av uppgifter men jag tycker att man såg på matchen senast (mot Slovakien) att vi får möta en högre intensitet än i tidigare matcher och vi hanterade det bra. Om man skulle välja så… Vi är nöjda med vårt gruppspel.

Tre Kronor har imponerat hittills och också stått för sina bästa insatser hittills i matcherna mot de bättre lagen. Sverige har varit som bäst mot USA, Tyskland och Slovakien där de har lyft sitt spel. 

Hur nöjd är du med det? 
– Det är vad vi förväntade oss tycker jag. Vi visste ju direkt på första samlingen vilka vi skulle möta i första matchen (USA) och det var inget snack om att det skulle krävas en bra insats där. Vi gjorde det och sedan mot tyskarna så visste vi att de hade många spelare som spelade VM-final förra året. Så vi var förberedda på det och hanterade det väldigt bra. Sedan mot Slovakien med publiktrycket och deras individuellt skickliga spelare, det tycker jag också att vi hanterade bra.

Tre Kronor har ett väldigt rutinerat lag med flera NHL-stjärnor. Tillsammans har laget erfarenhet från över 8 000 NHL-matcher och ett antal av dem har varit med om att gå långt. Bland annat återfinns både Victor Hedman och André Burakovsky som är dubbla Stanley Cup-mästare och ett flertal spelare har även varit med och vunnit VM-guld tidigare. 

Något som Sverige kommer att ha nytta av, menar förbundskaptenen. 

– Jag ser ju definitivt det som en fördel. Att vi har killar som har spelat eliminationsmatcher, match sju eller matcher där man har chansen att vinna eller förlora en pokal. Det känns väldigt värdefullt att ha för det är någonstans ändå rummet som sätter tonen och sedan kommer vi coacher in några minuter här och där och försöker påverka mindsetet eller peka på några detaljer. Jag känner mig väldigt trygg med personerna som vi har i vårt rum, säger Sam Hallam.

Matchen mellan Sverige och Finland spelas i Ostrava klockan 20:20 under torsdagskvällen.


TV: Tre Kronors väg till kvartsfinal

Den här artikeln handlar om: