HOCKEY-VM 2024
Marcus Johansson har gjort succé på Hockey-VM hittills.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Marcus Johansson är Sveriges poängkung på VM: “Här för att vinna tillsammans”

ANNONS

Han gör sitt första VM vid 33 års ålder – då har Marcus Johansson gjort stor succé.
Hittills är “MoJo” Sveriges oväntade poängkung med nio poäng på fem matcher – och bara en spelare har gjort fler poäng på årets VM. 
– Så länge laget har mest poäng så bryr jag mig inte, säger dock Johansson själv om noteringen. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blev en händelserik match mellan Tre Kronor och Lettland under lördagen som däremot slutade med en ny storseger för Sverige. 

De blågula lirarna tog nämligen sin femte raka vinst på Hockey-VM efter att ha besegrat Lettland med hela 7-2. Marcus Johansson var den som avslutade målskyttet i mötet och var efteråt nöjd med hur tillställningen blev. 

– Det var en kul match, mycket känslor och det hettar till lite där ute. Det var en bra match för oss att spela tror jag. Det var roligt, säger “MoJo” till hockeysverige.se efter segern.

“Får bli förbannad och känna lite känslor”

Den andra perioden mellan Tre Kronor och Lettland var verkligen något att beskåda. Sverige ledde med 2-0 innan periodens start men sedan kom Lettland tillbaka till 2-2 efter två mål på 23 sekunder innan Rasmus Dahlin fick ett matchstraff för en tackling som tog högt på en lettisk spelare. 

Sverige dödade dock utvisningen och kunde sedan vända tillbaka matchen och gick från 2-2 till 5-2 med tre mål på 26 sekunder – ett nytt VM-rekord. Sedan kom också 6-2 innan periodens slut. Marcus Johansson hann också bli granskad efter en slashing men klarade sig från det stora straffet.

Marcus Johansson och Erik Karlsson har lett vägen för Tre Kronor så här långt. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Det var med andra ord en mittperiod där allting hände. 

– Det svängde i både känslor, utvisningar, mål och alltihop. Men det är sådan som hockeyn är. Det är bara kul när det händer lite grejer, sedan vill man ju vara på rätt sida om det såklart. Men det var en rolig match och som sagt så är det kul att det blev lite hårt, tufft och att det small lite så man fick känna på grejerna lite, säger Johansson. 

Hjälper det nästan så att man kommer mer in i spelet? 
– Ja, jag tycker det. Det blir liksom riktig hockey, man får bli förbannad och får känna lite känslor. Det är andra grejer som kommer fram och det är bara kul.

Tre Kronors nya förstakedja: “Vi spelade bra”

Marcus Johansson gör VM-debut vid 33 års ålder och har då också fått en succéartad start på mästerskapet. Under lördagens storseger mot Lettland var forwarden återigen bäst på isen för Tre Kronor och han stod då för 1+2 för att vara poängbäst i matchen. 

Vad säger du om din egen insats? 
– Jag tycker väl att det var okej. Men ärligt talat så säger jag som jag har gjort hela tiden här att jag kunde inte bry mig mindre om poäng och så vidare. Så länge vi vinner och någon gör målen så kunde jag inte bry mig mindre om mitt eget spel. Vi är här för att vinna tillsammans och om ens uppgift blir att bara blocka skott, då får man göra det. Det är liksom ingenting som jag funderar över. Vi har ett så pass bra gäng och många som kan göra olika saker så det är bara att åka ut och köra så hårt man kan. 

Sveriges nya förstakedja klickade direkt. Foto: Alamy

I de första matcherna har “MoJo” ingått i andrakedjan med Pontus Holmberg och André Burakovsky men i mötet med Lettland så flyttades han upp. Johansson spelade då i stället med Joel Eriksson Ek och Adrian Kempe i förstakedjan och trion såg riktigt heta ut under matchens gång. 

Hur tyckte du att det funkade i nya omgivningen? 
– Jag tycker att vi spelade bra. Vi hade en väldigt bra start, sedan blev det väl lite ryckigt i fem-mot-fem-spelet med alla utvisningar och så. Men det är ju som det är. I tredje perioden blev det kanske lite avslaget när det redan stod 6-2. Jag tycker att vi spelade bra i början, vi rör på fötterna, vi skapar lägen och vi hängde någon där i början också. Så det var kul.

“MoJo” gör succé – är en av VM:s bästa

Inför turneringen var det mer fokus på flera av de andra stora namnen som anslöt till Tre Kronor och Marcus Johansson smög då med lite mer i vassen, Men tittar man till de första fem matcherna så är det lätt att argumentera för att han har varit Sveriges bästa spelare. 

“MoJo” har varit en av VM:s bästa spelare. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Inte nog med att han är en väldigt skicklig tvåvägsspelare så har 33-åringen också fått igång produktionen. Johansson är då den enda svenska spelaren som har gjort poäng i alla fem matcher hittills och han har också gjort mål i fyra av fem kamper. 

Hans fyra mål och nio poäng är klart bäst i Sverige och han är då också uppe bland VM:s bästa. Bara fem spelare har gjort fler mål än Johansson och endast en enda spelare har gjort fler poäng. Han ligger alltså delad tvåa i poängligan bakom den schweiziske stjärnbacken Roman Josi som är ensam på tio poäng. “MoJo” har även +10 på fem matcher vilket är bäst av alla på VM och de tre spelarna som ligger närmast bakom har +8.

Men själv tar han succén med ro. 

– Så länge laget har mest poäng så bryr jag mig inte, säger han bara om personliga framgången. 

Vad säger du om laget då, ni har ju tagit maximalt antal poäng?
– Jag tycker att vi sköter oss bra där ute. När det behövs så går vi ut och spelar rejält. Det har väl varit lite upp och ner men det är inte lätt att ha samma nivå hela tiden. Men vi fortsätter bygga på vårt spel, avslutar Marcus Johansson.


TV: Sverige tog femte raka segern – klara för kvartsfinal

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL