Jesperi Kotkaniemi riskerar att bli utköpt av Carolina Hurricanes.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL

Insidern: Jesperi Kotkaniemi kan bli utköpt av Carolina Hurricanes

ANNONS

Jesperi Kotkanienmi kan tvingas lämna Carolina Hurricanes. Sportsnets insider Elliotte Friedman tror att den tidigare drafttrean riskerar att bli utköpt från de sex sista åren av sitt kontrakt med NHL-klubben.

Carolina Hurricanes NHL-säsong tog slut natten mot fredag då man föll i den sjätte konferenskvartsfinalen mot New York Rangers. Nu väntar en sommar av förändringar inom laget. Det förefaller visserligen som att coachen Rod Brind'Amour kommer att förlänga sitt kontrakt med klubben, men på spelarsidan finns det desto fler frågetecken.

En av spelarna vars framtid i klubben kan vara i fara är den finske centern Jesperi Kotkaniemi.

Trots att han har sex säsonger kvar på sitt avtal med klubben finns det risk för att han blir utköpt. Det säger Sportsnets insider Elliotte Friedman i det senaste avsnittet av podcasten 32 Thoughts.

Kotkaniemi har en lönetaksträff på 4,82 miljoner dollar fram till 2030 efter att Carolina lyckats få loss honom från Montreal Canadiens via ett offer sheet sommaren 2021. 

– Eftersom han bara är 23 år kan de köpa ut honom för en tredjedel av kontraktsvärdet. Det skulle kunna spara dem 20 miljoner dollar. De skulle behöva betala honom lön de närmaste tolv åren eftersom han har sex år kvar, men det är bara 835 000 dollar för att det inte finns några bonusar. Det finns en ekonomisk anledning för dem att göra det här, säger Friedman i podden.

Jesperi Kotkaniemi valdes som trea i NHL-draften 2018

Han tillägger även:

– De kanske ser honom som en växande spelare och tror sig kunna få ut mer av honom, och att det är en anledning att inte göra det. Nu finns det vissa organisationer som skulle säga att man måste behålla honom eftersom man sajnade honom till ett offer sheet. Jag tror inte att Carolina är ett sådant lag. Jag tror att Carolina gör vad som är bäst för sin organisation. Det faktum att de kan köpa ut honom för en tredjedel av kontraktsvärdet gör att det finns ekonomiska incitament att göra det.

Kotkaniemi har fått se sin speltid i Carolina minska med närmare två minuter under den gångna säsongen. Efter att ha gjort personbästa 43 poäng (18+25) på 82 matcher i fjol stannade han på 27 poäng (12+15) på 79 matcher i årets grundserie. I slutspelet blev det en assist på elva matcher.

Centern från Björneborg gick till Montréal som trea i NHL-draften 2018 efter Rasmus Dahlin och nuvarande lagkamraten Andrej Svetjnikov. Han har spelat 398 NHL-matcher sedan debuten 2018/19 och har noterats för 161 poäng.


TV: New York Rangers avslutar Carolina Hurricanes säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL