Foto: Bildbyrån
Intervju

Därför valde Gustaf Kangas Björklöven: "Så klart var det en faktor"

ANNONS

Han var Västerås största talang men valde ändå att lämna klubben för spel i konkurrenten Björklöven. Han är med det en av tre stora talanger som lämnar Västerås. För Hockeysverige.se berättar Gustaf Kangas nu om beslutet.
– Det är inget som har legat till grund utan vi har tagit ett beslut för oss själva.

Gustaf Kangas har växt fram till Västerås största talang och var bland annat kapten för klubbens J20-lag under säsongen. Samtidigt fick centern göra 23 matcher i A-laget och spelade för Magnus Hävelids juniorkronorna.

Till nästa säsong har 18-åringen gjort klart med Björklöven.

Han lämnar därmed Västerås, som han spenderat tre säsonger i, för att gå till en seriekonkurrent.
– Per ringde och berättade upplägget. Det kändes som en bra plan och ett bra fokus på min utveckling, vilket är något jag prioriterar. Umeå kändes som en bra stad.

När togs kontakten?
– Det var rätt sent. Vi hade bra kontakt och när Kenttä hörde av sig kändes det intressant direkt. Han hade en bra plan. Tanken är att jag kämpar om en plats som alla andra, som vem som helst. Sen har jag möjligheten att spela i J20 också. Det ser jag bara som ett plus. Att få spela där för att få minuterna.

För Björklöven var det också viktigt att gå upp i J20 Nationell. Något som gör att man nu kan locka talanger på den här nivån.
– Ja, så klart var det en faktor. Det var en bra bonus att det är en bra nivå på J20-hockeyn. När vi diskuterade var det redan klart att de skulle gå upp.

Är JVM-aktuell

Under samtliga år i Västerås har Gustaf Kangas också varit en del av 05-landslaget. Han var bland annat med och spelade U18-VM för Sverige och hade då en viktig roll för Sverige som tredjecenter när det blev ett silver.

Med ett JVM sedvanligt vid årskiftet är så klart talangen aktuell. Där det nu blir spännande att se vad det blir för utväxling av flytten till Björklöven.

Vad har du för förväntningar?
–  Målet är alltid att representera Sverige. Det är alltid något man har i baktankarna. Det är något man har i varje pass och varje match. Det jobbar man mycket för.  

Foto: Alamy. Gustaf Kangas mot USA i finalen av U18-VM.

I Björklöven gör man nu ett omtag efter sin misslyckade satsning förra säsongen. In har bland annat Marcus “Lilliz" Nilsson kommit.

Samtidigt finns det även flera andra unga och lovande spelare. Inte minst i Melker Thelin och Liam Dower Nilsson.
– Jag har trivts bra i Västerås men jag kände bara att det här var rätt steg för min utveckling. Det kändes ändå bra, de hade en bra plan för mig. 

Fick spela med storebrorsan: “Alltid varit en dröm”

I Västerås spelade Gustaf Kangas under säsongen för det mesta i J20-laget. Där blev det 38 poäng på 34 matcher i grundserien samtidigt som han även stod för fem poäng på åtta matcher när Västerås räddade kontraktet i kvalserien.

På 23 matcher i A-laget fick talangen också chansen att spela med storebror Gabriel Kangas.
– Det har alltid varit en dröm. Vi hade till och med någon match i Hockeyallsvenskan när vi spelade i samma lina. Vi spelade även någon match i J20 tillsammans när han kom ner som överårig. Jag har alltid följt i hans spår men det var första gången vi spelade tillsammans.

Säsongen slutade med en kvalserie, där Västerås till slut lyckades komma topp två och rädda kontraktet.

Hur var den erfarenheten att gå in som kapten dessutom?
– Det är en bra erfarenhet. Om man nu mot förmodan kommer till ett kval igen är det nog en bra lärdom att se tillbaka på. Det är en tuff period och man försöker få ihop laget. Jag skulle säga att jag inte gjorde mer än någon annan utan hela laget klev fram.

Talangtrion lämnar Västerås: “Vi har tagit ett beslut för oss själva”

Gustaf Kangas bröt fingret i januari men kom sedan in fint i säsongsavslutningen. Nu flyttar talangen vidare, och han är inte ensam om att ta det beslutet.

Som att det inte var nog för Västerås så lämnar nämligen även radarpartnern Hugo Lejon och målvaktstalangen Måns Goos (född 2007).
– Jag har snackat med dem. Vi har spelat i samma lag och Lejon har jag varit nära. Vi har gått i samma skola och samma lag i tre år. Vi har snackat med varandra om nästa steg och jag vet exakt hur det har gått för honom och hans förhandlingar. Det är inget som har legat till grund utan vi har tagit ett beslut för oss själva. 

Vad är nästa delmål för dig nu?
– Först att göra en bra sommar, komma i form och sen bara köra på och ta en plats. Det är målet.


TV: Marcus Petterssons jätteskott mot Tyskland

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL