HOCKEY-VM 2024
En ny stjärna tänds på den svenska VM-himmelen.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Felix Unger Sörum skriver svensk VM-historia: “Kul att få chansen så här tidigt”

ANNONS

18 år och 242 dagar ung.
Då kom VM-debuten för Felix Unger Sörum som därmed är den femte yngste VM-spelaren för Tre Kronor genom tiderna – och petar då ner självaste Peter Forsberg. 
– Det är klart att det är kul att få chansen så här tidigt. det var riktigt häftigt, säger Unger Sörum.

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var en överraskning när han blev uttagen till Tre Kronor för första gången och fick debutera med Sam Hallams mannar.

Det var en överraskning att han överlevde alla gallringar trots att fler och fler NHL-spelare tog plats. 

Det var en överraskning att han också tog plats i den svenska VM-truppen. 

Men nu har Felix Unger Sörum fått göra VM-debut. Under måndagskvällens match mot Tyskland var han uppsatt som 13:e forward men roterades in i laget mer och mer ju längre matchen led. 

– Det var riktigt roligt var det. Det var riktigt häftigt att få göra VM-debut och en vinst på det också. Det var roligt, säger Unger Sörum i mixade zonen efter 6-1-segern.

Hyllas av Hallam: “Händer bra saker när han har pucken” 

Han visste dock inte att det skulle bli debut förrän precis innan han skulle hoppa in på isen. 

– De sade till några sekunder innan så då var det bara att göra sig redo. De sade inget speciellt innan matchen om man skulle få något byte utan det fick man bara ta som det kommer. 

Var du nervös innan? 
– Nej, det var jag inte. Jag var bara sjukt taggad över att få gå ut och spela. 

Totalt landade Unger Sörum in på 4:55 minuters istid under matchen och han matchades bland annat i en udda kedja med tre centrar där han spelade ihop med Pontus Holmberg och Isac Lundeström. Han fick även göra något byte i stället för Joel Eriksson Ek i förstakedjan med Lucas Raymond och Adrian Kempe

Förbundskapten Sam Hallam lovordar då ynglingen efter debuten. 

– Det blev ju en sådan match och ett sådant läge med mycket powerplay i dag och då öppnade det upp möjligheten att mixtra lite med bänken. Han fick väl både Holmberg och Isac som kedjekamrater lite grann och lite byten här och där. Det är inte lätt att få så lite istid. Men det är som vanligt när han är på isen och får pucken så händer det bra saker, säger Hallam. 

Passerar Peter Forsberg i historieböckerna

18 år och 242 dagar är Felix Unger Sörum den femte yngsta svensken någonsin att få spela i en VM-match. Han petar därmed ner Peter Forsberg till en sjätteplats på listan över de yngsta VM-spelarna.

Unger Sörum är därmed 106 dagar äldre än vad Leo Carlsson var när han gjorde sin VM-debut förra året. Förutom Carlsson är det bara Nicklas Bäckström och bröderna Henrik och Daniel Sedin som har varit yngre när de har gjort sin VM-debut. 

– Det är inte någonting som man har gått och tänkt på men det är klart att det är kul att få chansen så här tidigt. Det gäller att bara gå ut och ta vara på det när man får chansen, säger Unger Sörum om noteringen.

Felix Unger Sörum skriver in sig i historieböckerna. Foto: Bildbyrån

“Sjukt kul att få spela med så här bra hockeyspelare”

Leksandstalangen, som tillhör Carolina Hurricanes i NHL, var då också på bra spelhumör då han hade några fina dragningar och fintar på sättet som nästan bara han kan göra. Unger Sörum fick då bland annat också med sig en utvisning när han blev neddragen av en tysk försvarare. 

– Jag försökte bara gå ut och lira, gå ut och ha roligt på isen. Inte tänka så mycket utan bara spela mitt spel, försöka att inte bli nervös eller sådana saker, säger 18-åringen men menar att han inte kan avgöra om han är nöjd med sin egen insats: 
– Det är svårt att säga när man inte spelade så mycket. Det var roligt att kunna bidra på något sätt. Jag försökte bara gå ut och spela. Det är svårt att säga nu efteråt men lite skön känsla har man efter en vinst. 

Trots att Tre Kronors trupp kryllar av NHL-stjärnor så har talangen alltså fått ta en plats och vara runt världsstjärnor som Erik Karlsson och Victor Hedman

– Det var sjukt kul att få spela med så här bra hockeyspelare, så man får bara gå ut och njuta. 
– Det är riktigt häftigt är det. Man får försöka lära sig så mycket som möjligt bara. Samtidigt så vill man försöka visa vad man går för också. Men det är riktigt roligt, avslutar Felix Unger Sörum.


TV: Sverige krossade Tyskland – tog tredje raka segern

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL