Tre Kronor nollades av Finland i Linköping.
Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån
Landslag

Tre Kronor förlorar landskampen i Linköping – blir nollade av Finland

ANNONS

Det blev ingen rolig landskamp på hemmaplan för Tre Kronor. 
Finland vinner nämligen med 2-0 i Linköping – och nollade alltså Sverige. 
– Finland vann fullt rättvist och de var aldrig riktigt hotade av ett relativt blekt Tre Kronor, säger Viaplays expert Håkan Södergren

Förra veckan möttes Tre Kronor och Finland för dubbla matcher i vårt grannland till öst och det slutade med varsin seger. 

Nu ska lagen mötas igen för två matcher på svensk mark, i Linköping, och under tisdagskvällen spelades den första av finnkamperna i Östergötland. Nya i Sveriges trupp var Max Friberg, Malte Strömwall och Marcus Sörensen som hade anslutit till samlingen. 

Tre Kronor bjöd dock inte på någon rolig start för de svenska fansen på plats utan Finland var mycket bättre i den första perioden och kunde även ta kommandot i matchen. 

Sverige slarvade med pucken och tappade den i mittzon vilket ledde till att Finland kunde vända på spelet. Centern Hannes Björninen, till vardags i Örebro, fick då pucken efter ett fint passningsspel och sköt ett direktskott som gick in bakom den svenske målvakten Filip Larsson

Bara fyra minuter senare kom även 2-0 till de finska lejonen. Finland hade ett långt anfall och snurrade runt i Tre Kronors zon vilket till slut ledde till att backen Jesper Mattila kunde skjuta ett skott från blålinjen som gick i nät. Efter 20 minuter var det alltså 2-0 till Finland.

Sam Hallam: “Vi kommer ut tamt”

Tre Kronor kom sedan upp och spelade bättre i andra perioden och skapade mer lägen men fick inte hål på den finske keepern Harri Säteri som höll tätt och 0-2 stod sig efter två spelade perioder. 

– Vi har spelat två matcher emot dem och varit bättre i de två matcherna. Sedan är de bättre i första perioden här men jag tycker att vi skärper till oss. Men det är klart att vi måste göra ett mål och få lite lukt på en kvittering först, säger den svenske kaptenen Linus Johansson till Viaplay i pausen och fortsätter: 
– I andra perioden gör vi det mycket bättre. De får inte andas lika mycket och vi vågar gå lite mer, och tävla lite mer, mot dem och vinna lite mer puckar framför allt.

Förbundskapten Sam Hallam var inne på samma spår som sin kapten. 

– Jag tycker framför allt att vi kommer ut tamt i första och funderar mycket. Finland får lite bättre träff på lite förändringar eller taktiskt. Sedan tycker jag att vi kommer upp med kampen mycket bättre i andra och skapar en del lägen. Egentligen ska vi fortsätta spela som vi gör i andra och få lite bättre “execution” i vissa lägen kanske, säger Hallam.

Expertens kritik: “Finland ville mer”

Till den tredje perioden var Sverige alltså ute på jakt efter att komma tillbaka in i matchen. Men Finland spelade så som vi har blivit vana att se dem under förbundskaptenen Jukka Jalonen

Det blev tajt i mittzonen och Finland försvarade sig mycket skickligt där de inte bjöd på speciellt många heta chanser. Sverige hade alltså svårt att komma till de avgörande lägen för att göra mål. När Tre Kronor väl skapade något så fanns också målvakten Säteri där och var i vägen. 

Jakten kom sedan av sig med drygt fyra minuter kvar då Leon Bristedt utvisades för slashing och Finland fick spela powerplay. 

Det blev sedan ingen vidare forcering för Tre Kronor utan Finland kunde vinna med 2-0 där Harri Säteri räddade alla 28 skott som han fick på sig. Filip Larsson i Sveriges mål räddade 27 av 29 skott i förlusten. 

– En fullt rättvis seger för Finland som grundlades i första perioden självklart med lite tuffare närkampsspel och kvickare omställningar. Framför allt hade Finland lite bättre organisation, på något sätt ville de mer kändes det som. De hade mer organisation, mer kunskap och så ville de lite mer i närkamperna. Jag kan inte säga annat än att de vann fullt rättvist och de var aldrig riktigt hotade av ett relativt blekt Tre Kronor, säger Viaplays expert Håkan Södergren

Tre Kronor får dock chans till revansch redan i morgon då Sverige och Finland möts återigen i Linköping för den fjärde landskampen mellan lagen i uppladdningen inför Hockey-VM nästa månad. 

Sverige – Finland 0–2 (0-2,0-0,0-0) 

Sverige: –
Finland: Hannes Björninen, Jesper Mattila.


TV: Elias Pettersson inför sitt första riktiga slutspel

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL