Håkan Södergren inför Djurgårdens ödesmatch.
Foto: Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Håkan Södergren om Djurgårdens tuffa läge: "Varit en nivåskillnad"

ANNONS

Förutsättningarna är enkla: Djurgården måste vinna - annars är säsongen över och Brynäs är klart för SHL. Djurgårdslegendaren Håkan Södergren ser stora skillnader mellan lagen.
– Brynäs har en större fördelning av offensiva, defensiva, fysiska spelare, tekniska spelare, målskyttar, rutinerade, yngre, säger han till hockeysverige.se.

Djurgården har en tuff resa framför sig. Underläge mot Brynäs med 3-0 i den Hockeyallsvenska finalen. En liten ljusglimt är ändå att man i kväll spelar på ett Hovet som kommer gunga i djurgårdsfärgerna. 

Det har i ärlighetens namn så långt varit klasskillnad mellan lagen i finalserien enligt Djurgårdslegendaren, Håkan Södergren. 
– Finalserien har inte varit något att direkt hänga i julgranen, säger Södergren till hockeysverige.se och fortsätter:
– Ömsom vin ömsom vatten. Djurgården har inte presterat på den nivån man behövt, men det hade samtidigt varit att över presterat. Generellt tror jag, vilka alla har sett, att det varit en nivåskillnad mellan Djurgården och Brynäs under hela säsongen. Brynäs har varit favoriter hela vägen. 

Vad fattas hos Djurgården för att komma upp på samma nivå som Brynäs?
– Enklast är att man får titta på det bildligt. Titta på spelarna, och då klassen på spelarna, som senaste tre säsongerna har lämnat Djurgården som juniorer eller förstaårsseniorer. säger Södergren och fortsätter:

Foto: Ronnie Rönnkvist

– Det vill säga spelarna som nu skulle vara där och lyfta upp Djurgården. Nu menar jag inte bara de fyra spelarna som lämnat Djurgården inför den här säsongen, utan det har funnits spelare innan också som stuckit ifrån Stockholm till tidiga proffskarriärer eller liknande. Exempelvis William Eklund och några till. Jag tror att vi måste se det mer i det perspektivet än att bara fokusera på vad som hänt i Djurgården den här säsongen. 
– Dessutom har det varit för turbulent på ledarsidan och för stor brist på att kunna behålla de bra och skickliga spelarna som Djurgården utbildat till att bli stjärnspelare. Spelare som Djurgården egentligen inte har någon nytta av nu förutom att man fått en ekonomisk kompensation. Vi hade nog hellre haft dom spelarna kvar i blått, rött och gult. 

Håkan Södergren om finalserien

Om vi ser på finalserien, hur viktigt tror du det var för Brynäs att vinna första matchen och då framför allt på det sättet som man gjorde?
– Generellt är det viktigt att få en sådan start. Hade Brynäs börjat med att förlora på hemmaplan hade det antagligen börjat bli lite daller. Det var där Djurgården egentligen kunde välta förväntningarna på hur det skulle se ut. 
– Beskedet Brynäs fick av den matchen, och kanske även hur Djurgården öppnade finalserien, visade på att Brynäs är klara favoriter och bättre, att det man trodde inför finalserien stämde.  Börjar man tro på det folk säger blir också hockey mycket enklare. Du spelar då avslappnat och med ditt kunnande på alla sätt. Du blir inte nervös. Du blir inte orolig. Du känner ingen press. Utan du spelar ut, vilket jag tycker att Brynäs har gjort. 

Du har själv spelat många gången på Hovet och haft Djurgårdspubliken i ryggen, vad betyder hemmastödet inför kvällens match?
– Självklart är det positivt. Det blir som en extra spelare. Däremot får du inte utdelning i powerplay eller svaret inte blir vad publiken önskar blir det lite tryck. Det här kanske inte alla spelare är vana vid i det här laget. 

Foto: Bildbyrån.

“Vinner inte utan en målvakt som är bättre”

En spelare som inte Djurgården har att tillgå är Wiktor Nilsson som är avstängd för hans hopptackling på Simon Bertilsson
– Avstängningen är inte mycket att prata om så här i efterhand. Om det sedan blivit två, fyra eller fem matcher var kanske mer en akademisk fråga. 
– Som jag ser det är Wiktor den spelare i Djurgården som har den största potentialen att bli en riktigt stor spelare med tanke på storlek och allting. Dels måste han då ha en jämnare formkurva, dels inse sin begränsning på vissa saker. Jag har visst förstått att nuförtiden är det inte tillåtet att hoppa in tacklingar i ryggen på spelare. Det kanske han skulle lärt sig lite tidigare. 



Vilka spelare måste upp flera nivåer om Djurgården ska vinna ikväll?
– Du vinner inte över huvud taget en match i en sådan här serien utan en målvakt som är bättre än motståndarnas. Det är nummer ett. 
– Djurgården saknar en ledande och spelskicklig back. Jag tycker att det finns en större bredd i Brynäs stall. Brynäs har några spelare som är defensiva, stora, starka och skickliga. Simon Bertilsson är en, men Brynäs har ett par till. 
– Brynäs har en större fördelning av offensiva, defensiva, fysiska spelare, tekniska spelare, målskyttar, rutinerade, yngre…  Det är lite Real Brynäs mot ett Djurgårdsbarcelona i en ombyggnadsfas och inte alls på samma nivå som Brynäs. 

Viktor Andrén - en nyckel för Djurgården. Foto: Ronnie Rönnkvist

Blir det en match fem?
– Jag utgår ifrån att det blir så. Jag tycker att Djurgården måste försvara färgerna på hemmaplan i alla fall. Det är enda kravet jag har på laget för tillfället. 


TV: Alla mål från nattens NHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games