SKELLEFTEÅ – FRÖLUNDA
Skellefteå slår ut Frölunda i semifinalen.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
SM-slutspelet

Skellefteå vinner sjunde semifinalen – slår ut Frölunda

ANNONS

Skellefteå AIK är klara för ännu en SM-final. 
De vinner den sjunde och avgörande semifinalen mot Frölunda med 4-1 och ställs nu möt Rögle i finalen. 
– Nu är det dags att gå hela vägen också, säger Pär Lindholm till TV4. 

I kväll skulle allting avgöras i semifinalen mellan Skellefteå och Frölunda. Efter att göteborgarna hämtat upp 1-3 till 3-3 i serien så väntade en sjunde och helt avgörande match för att avgöra vilka som skulle gå vidare till SM-final mot Rögle. 

Båda lagen saknade då även flera spelare som inte kom till spel i rysaren då Andreas Johnson, Oskar Nilsson och Gustaf Lindvall inte kom till spel för Skellefteå medan Mikael Ruohomaa samt Linus Nässén missade för Frölunda.

Det blev en brakstart på matchen direkt då Skellefteå fick spela powerplay och Jonathan Johnson satte då 1-0 till hemmalaget redan innan två och en halv minut var spelad. 

Innala kvitterade – med sitt elfte mål i slutspelet

Men Frölunda skulle svara snabbt och få in en kvittering. SM-slutspelets skyttekung Jere Innala är inte någon man ska lämna fri men Skellefteå missade i markeringen vilket gjorde att Innala fick ett vidöppet läge. Finländaren kom i ett friläge och lade in pucken mellan benen på Linus Söderström för 1-1 i matchen – bara fyra minuter efter Skellefteås ledningsmål. 

Det är Innalas elfte mål i slutspelet – bara två bakom Jakob Silfverbergs rekord på 13 mål från 2011/12. 

Skellefteå svarade dock och tre minuter efter kvitteringen så kunde de återta sin ledning. Filip Sandberg hittade in till Martins Dzierkals som sköt snabbt och 2-1 till Skellefteå var ett faktum.

Linus Lindström utökade ledningen för Skellefteå

Till den andra perioden blev det lite mer tillknäppt och lagen bjöd inte till på lika mycket chanser men till slut blev det även mål i mittperioden. Skellefteå fortsatte vara effektiva när de fick chansen i powerplay. Frölunda visades ut för sex man på isen och det utnyttjade hemmalaget. 

Dylan Sikura lade en skottpassning in framför målet och där stod Linus Lindström som bara kunde vinkla in pucken för 3-1 och Skellefteå hade då en fot i finalspelet med en tvåmålsledning inför tredje perioden. 

Skellefteå går vidare till final

Frölunda var då tvingade att jaga för att komma tillbaka in i matchen för att säsongen inte skulle ta slut i kväll. Men Skellefteå spelade riktigt starkt i defensiven under starten av den tredje perioden vilket gjorde det svårt för bortalaget att komma till heta lägen att reducera. 

Skellefteå spelade riktigt disciplinerat och höll Frölunda på utsidan som knappt skapade någonting. 

Frölunda tog sedan ut målvakten i hopp om att kunna få in ett reduceringsmål men Skellefteå fortsatte spela bra defensivt och kunde då även punktera matchen. Max Lindholm höll sig framme och lade in 4-1 i tom kasse med tre minuter kvar för att säkra vinsten och avancemanget till ännu en SM-final. 

– Nu är det dags att gå hela vägen också. Vi är grymma rakt igenom. Jag älskar att vi vågar spela så i en sådan här match. Vi visar bra karaktär och det här är nog en av de bättre matcherna vi har gjort i serien. Det känns jävligt bra att gå vidare efter en sådan här insats, säger Pär Lindholm till TV4 efter segern. 

Skellefteå vinner därmed semifinalserien med 4-3 i matcher och går vidare till final där de ställs mot Rögle. Den första finalmatchen spelas redan på lördag uppe i Västerbotten. 

För Frölunda tar dock säsongen slut och göteborgarna åker ut i semifinalen för tredje året i rad. 

Skellefteå – Frölunda 4–1 (2-1,1-0,1-0) 

Skellefteå: Jonathan Johnson, Martins Dzierkals, Linus Lindström, Max Lindholm. 
Frölunda: Jere Innala. 

Skellefteå går vidare till final med 4-3 i matcher.


TV: Connor Bedards snyggaste mål 2023/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL