Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Klart: Markus Åkerblom tar över AIK

ANNONS

Markus Åkerblom är AIK:s nya huvudtränare. 54-åringen flyttar hem efter två säsonger i Schweiz.

AIK har utsett sin nya huvudtränare. Valet landade på Markus Åkerblom, senast i HC Thurgau i Schweiz.

Senast 54-åringen tränade en svensk klubb var säsongen 17/18 då han började som huvudtränare för Leksand, fick sparken och hoppade sedan på Tingsryd. Sedan dess har det blivit fyra säsonger inom landslaget där han först var förbundskapten för U17-landslaget och sedan assisterande tränare till Johan Garpenlöv.

Efter landslaget blev det alltså två säsonger i den schweiziska andraligan med Thurgau där man första året tog sig till semifinal innan man i år åkte ut i kvartsfinalen.  

– För mig ska AIK som klubb och lag stå för en snabb och välspelad samt fysiskt hockey och det är attribut som jag vill att vi ska jobba hårt med framöver, säger han själv om att komma till AIK.

Markus Åkerblom och Niklas Persson har spelat tillsammans

Tidigare har Markus Åkerblom även varit huvudtränare för Östersund i Hockeyettan samt för Björklöven i Hockeyallsvenskan.

Som spelare var han framgångsrik i framför allt Leksand och spelade där med AIK:s nuvarande sportchef Niklas Persson.

– Markus är en person jag känner väl sedan tiden i Leksand och i de stora ramarna har vi en samsyn i hur vi vill att AIK ska spela hockey och Markus kommer kunna hjälpa till med att utveckla och förbättra det spelsätt vi har börjat jobba med senaste året. Vi kommer att bygga en ledarstab som är lite annorlunda uppbyggd än tidigare och det kommer vara mer specifika arbetsuppgifter på de runtomkring honom, säger “Pajen”. 

AIK meddelar samtidigt att juniortränaren Niklas Andersson tar steget upp från juniorverksamheten och blir assisterande tränare till Åkerblom. Under förra säsongen var han fystränare för J20 och huvudtränare för J18.


TV: Sam Hallam inför ishockey-VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL