HV71 säkrar nytt SHL-kontrakt

Match sju, långfredag och ångest.
Då säkrade HV71 nytt SHL-kontrakt - och skickade ner Oskarshamn med en 5–0-vinst.
– Jag tror det blir en riktigt lång långfredag om jag känner den här staden rätt, säger tidigare sportchefen Johan Hult till TV4.

Oskarshamns tid i SHL är över. Efter fem säsonger i högsta serien snubblade man på målsnöret. Den tunga säsongen avslutades med en 0–3-förlust borta i Jönköping - i match sju. Med blickarna ner i isen fick de höra hela Husqvarna Garden explodera efter 60 spelade minuter och HV71-hjältarna jubla över det säkrade kontraktet.

Matchens stora förgrundsfigur blev Åke Stakkestad som i den starka andra perioden sköt lika många mål som han gjorde under hela grundserien.

– Oerhörd lättnad. Man är spyfärdig från förra matchen till nu, men vi kanske gör vår bästa match här ikväll. Vi hanterar det mentala lite bättre än Oskarshamn. En jäkla lättnad. Det är små marginaler. Jag hade kunnat stå här och vara helt förstörd… Det är bara att lyssna, det är gåshud, säger Simon Önerud till TV4 efter matchen.

Stolpträff och missade lägen

Oskarshamn inledde piggt och fick en hel del tid i offensiv zon under de första minuterna. Bland annat när Markus Nenonen fick en chans efter ett slarvigt uppspel av HV. Då hamnade den studsande pucken i knät på Frederik Dichow, precis som Nenonen själv. Dichow fortsatte sedan att stå emot och gav sitt lag utrymme att äta sig in i matchen.

När perioden närmade sitt slut hettade det sedan till flera gånger om. HV skrinnade sig till två farliga omställningar medan Lukáš Jašek och Austin Wagner fick se pucken slå i stolpen och glida längs med mållinjen.

– Jag tycker vi gör det bra. Vi känns lite mer framåtlutade, lite större, lite hårdare, säger Johan Johnsson och fortsätter om att spela mot laget från sin hemstad:
– Det brinner lite extra i kroppen. Sen hur det kommer kännas efter får vi ta då, det vet jag inte.

Stakkestads succé - HV71 tar rejält grepp

Knappa tre minuter in i matchen spräcktes till slut nollan. Åke Stakkestad höll sig framme på en retur och visade upp fina händer när han petade pucken förbi Tomas Rydéns plock och in i nät.

– Det där kan vara karriärens viktigaste mål för Stakkestad, säger TV4:s kommentator Johan Edlund i sändningen.

Energin från målet var därefter tydlig - och gav utdelning. Oliwer Kaski dundrade in 2–0 med ett slagskott i matchens första powerplay och arenan exploderade.

Oskarshamn var inte heller ofarliga, men studsarna gick inte med bortalaget. Efter en ny stolpträff letade sig en puck in i nät för 3–0 till HV71 efter en styrning av Åke Stakkestad. Det var hans andra mål i matchen efter lika många under 40 i grundserien.

– Jag tyckte det behövdes så det var skönt. Sjukt bra stöd här. Vi går ut och vågar spela vårt spel. Jag tycker vi har gjort det jättebra, säger Stakkestad till TV4 efter 40 minuter.

I andra lägret var det desto tyngre.

– Det är en skitperiod. Det är tre skitpuckar som går in egentligen på misstag från oss, säger Oskarshamns kapten, Oscar Engsund till TV4.

Tagna av stundens allvar

I tredje perioden var det återigen HV71:s fjärdekedja som visade vägen. När tiden inte spelades av höll de sig framme och Stakkestad var ytterst nära ett 4–0 och hattrick.

Efter 14 spelade minuter av sista 20 hade Oskarshamn endast två skott på mål och såg tagna ut av stundens allvar. Därmed kom till slut även 4–0 för HV. Då genom Nick Shore och André Petersson. Oskarshamn plockade ut målvakten och fick sedan även se 0–5 trilla in från Kaskis klubba innan slutsignalen hördes i arenan.