Andreas Johnson hjälte i comebacken – skickar Skellefteå till semifinal

Skellefteå sveper Linköping och går vidare till semifinal.
Comebackande stjärnan Andreas Johnson klev fram i den fjärde kvartsfinalen vilket skickar Linköping på semester.

Tre matcher – tre förlängningar. Så hade serien mellan Skellefteå och Linköping sett ut hittills och eftersom Skellefteå hade vunnit alla tre övertider så hade de matchboll och kunde säkra avancemang till semifinal vid vinst nere i Östergötland under kvällen.

Det blev ingen förlängning i kväll men Skellefteå lyckades vinna ändå och tar då också en fjärde raka vinst för att säkra avancemang till semifinal. Det blev 2-0 och målvakten Linus Söderström blev då stor hjälte genom att rädda alla 31 skott han fick på sig och hålla nollan.

Det blev en tajt och intensiv start på matchen med en hel del känslor mellan de båda lagen som hade spelat över fyra timmar och 20 minuters ishockey på tre matcher. Men det blev inga mål utan 0-0 stod sig efter första perioden.

Linus Söderström höll Skellefteå kvar i matchen

När den andra perioden började så tog dock Linköping över matchen och började pressa på eftersom de var piskade att vinna för att säsongen inte skulle ta slut i kväll.

LHC skapade stort tryck ner mot Skellefteå och skapade chans på chans på chans – men Linus Söderström storspelade och såg till att det fortfarande var 0-0. Skotten var 25-11 till Linköping efter 40 minuters spel och Söderström höll Skellefteå kvar i matchen.

– Det är en bra period av oss. Vi visste att det skulle bli en tajt match så vi behöver bara vara konsekventa med vad vi gör. Förhoppningsvis kan vi också få studsarna med oss för en gång skull, säger Anthony Greco till TV4 i pausen.

Skellefteå fick försvara sig mycket i andra perioden men gick ändå in i avgörandet med ett likaläge.

– Vi kändes väldigt starka och fina i första men de fick några bra lägen här. De bärs fram av publiken och fick flera bra lägen där. Vi behöver förbättras till tredje perioden, säger backen Arvid Lundberg.

Andreas Johnson segerskytt för Skellefteå

Det blev sedan jämnt i tredje perioden men det mållösa läget fortsatte då matchen fortfarande väntade på sitt första mål. Efter nästan 55 minuters spel kom dock målet.

Andreas Johnson gjorde comeback i kväll efter att ha varit skadad och missat starten av slutspelet. Då var det självklart stjärnforwarden som klev fram och blev hjälte direkt.

Johnson snappade upp pucken och drev in framför mål innan han elegant lyfte upp pucken högt bakom Jesper Myrenberg för att spräcka LHC-målvaktens nolla.

– Som han gör det där! Det är otroligt skickligt av Johnson. Han lirkar, nästan virkar upp den, i första krysset. Wow, vilken balja, säger TV4:s expertkommentator Staffan Kronwall

Linköping tog sedan ut målvakten i jakten på en kvittering för att förlänga säsongen. Men så blev det inte utan i stället kunde Arvid Lundberg lyfta in pucken i tom kasse för 0-2 vilket säkrade segern.

Skellefteå vinner matchen med 2-0 och tar hem kvartsfinalserien med 4-0 i matcher. Linköping åker alltså ut direkt i kvartsfinal och vann inte en enda match i sin första slutspelsserie på sex år.

För Skellefteå väntar nu en semifinal mot antingen Frölunda eller Leksand.

Linköping – Skellefteå 0–2 (0-0,0-0,0-2)