Foto: Bildbyrån
Intervju

Björn Liljander om Oskar Blomgrens succé: "Vi tror stenhårt på Oskar"

ANNONS

Oskar Blomgren är en av Hockeyettans bästa målvakter – 19 år gammal. Nästa säsong kommer Malmötalangen att lånas ut till Hockeyallsvenskan, för att sedan på sikt ta plats i SHL.
– Vi tror stenhårt på Oskar som människa och spelare och vi vill gärna ha Oskar här i SHL på sikt, säger Malmös sportchef Björn Liljander till Hockeysverige.se.

Lyssna på mer om Oskar Blomgren i podcasten “Framtidens stjärnor” där Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg ger sin analys av succétalangen!

Han värvades in till Malmös J20 från Troja/Ljungby inför den förra säsongen och det blev succé direkt. Den här säsongen har Oskar Blomgren spelat i Hockeyettan med HC Dalen, och det har blivit succé även där.

19-åringen har varit en av ligans bästa på sin position och skrev nyligen på ett nytt kontrakt med Malmö.

Vad säger du om hans säsong?
– Jag är väldigt imponerad av hans framfart. Det är första säsongen på seniornivå med allt vad det innebär. Det är ett stort steg att ta. Han har gjort det väldigt, väldigt bra. Han har överträffat även Dalens förväntningar med sin prestation. Han har visat att han är en av Hockeyettans bästa målvakter.

På 28 matcher har han närmare 92 i räddningsprocent och 2,29 insläppta mål per match. Dessutom har det blivit fem hållna nollor.
– Vi kände att han var redo att ta steget till seniorhockeyn. Det var en del av hans långsiktiga plan. Det föll väl ut och han varit i en bra miljö i Dalen. Alla tre har varit väldigt nöjda med utfallet.

Nästa steg: “Det är precis vad han behöver”

Förra säsongen var Oskar Blomgren som sagt en av J20:s bästa målvakter. Talangen fick också göra J-landslagsdebut under våren 2023 där han spelade två matcher för Magnus Hävelids juniorkronor. 

Men under det sista junioråret ville Malmö hellre att han skulle få speltid på seniornivå än att ta ett år till i juniorligan. Där man efter att ha pratat med Dalen kom överens om ett låneavtal.
– Vi ville att han skulle spela seniorhockey, och att sätta honom i Hockeyallsvenskan hade vi säkert kunnat göra. Risken där är att han inte hade fått så mycket matcher. Istiden är viktigt för utvecklingen. Dalen presenterade en bra plan för Oskar. Vi kände oss trygga med den.

Till nästa säsong har Björn Liljander nu uttalat att Hockeyallsvenskan är nästa steg för målvakten. Där det alltså kommer att handla om en andra raka utlåning.
– Det är det vi känner att det blir nästa steg på trappan. Vi vill ha honom i SHL på sikt. Vi tror att det blir naturligt att ta steget till Hockeyallsvenskan där han kan förhoppningsvis tävla om istiden. Det blir en nivå till upp. Det kommer bli en utmaning för Oskar, det är precis vad han behöver efter den här säsongen.

Kollar vi bland 04-målvakter i landet är det inte många som har överträffat Malmös löfte. JVM-målvakten Hugo Hävelid har spelat för Djurgården men har kanske inte fått den där succésäsongen som många hade hoppats på. Samtidigt har Alexander Hellnemo spelat seniorhockey i Kalmar, Norge och Hockeyettan samtidigt som han har studsat runt mellan många klubbar.

Planen: “Vi vill gärna ha Oskar här i SHL på sikt”

Vilken klubb det blir i Hockeyallsvenskan återstår att se. Först ska Dalen försöka ta sig så långt man kan. Det genom att ta sig förbi just Troja/Ljungby.  

Där man ligger under med 1-0 i matcher och kniven på strupen inför kvällens drabbning.

Vad som väntar i längden för Oskar Blomgren återstår att se, men klart är att Malmö ser honom som en framtida del av sitt SHL-lag.
– Nånstans är det svårt att veta om han behöver ett år eller ytterligare något år i Hockeyallsvenskan. Jag är övertygad att han kommer hamna i SHL över tid, när det kommer ske är svårare att säga. Vi tror stenhårt på Oskar som människa och spelare och vi vill gärna ha Oskar här i SHL på sikt. 

Vad säger du om resan han har gjort från Trojas J18 till där han är i dag?
– Vi hade koll på Oskar sedan tidigare. Gjorde en jättefin säsong med Troja i J18. Vi fick in honom i J20-laget och han gjorde en supersäsong. Hade vi haft honom i J20 i vinter hade vi förmodligen spelat på en annan nivå. Men vi gick på en långsiktig plan och vad som var bäst för honom. på bekostnad av J20-laget men det är för det slutgiltiga.


TV: Hedberg om den tuffa tiden i Örebro

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL