Almtunas succédrag gav seger.
Foto: Bildbyrån & TV4/Skärmdump (Montage)
HockeyAllsvenskan

Robert Kimbys genidrag bakom Almtunas seger: “Kul att det lyckades”

ANNONS

Almtuna fick powerplay i förlängningen och tog då ut målvakten för att spela fem-mot-tre. 
Då kunde Anton Klint avgöra och säkra bonuspoängen mot Södertälje. 
– Det är ett genidrag av coachen, säger målvakten Jörgen Hanneborg. 
– Jag var lite osäker på om man fick göra det men det får man tydligen, säger SSK-tränaren Magnus Bogren. 

I fredags förlorade Almtuna IS med hela 10-0 borta mot BIK Karlskoga och norske målvakten Jörgen Hanneborg blev då utbytt efter fyra insläppta mål på tio skott. 

Under onsdagskvällen fick Hanneborg revansch genom att storspela och rädda 38 av 39 skott när Almtuna vann mot Södertälje med 2-1 efter förlängning hemma i Uppsala. Han stod bland annat för en otrolig räddning i andra perioden efter att ha släppt klubban. 

– Det var bättre än senast. Jag hade inte direkt flytet då så jag kände att jag behövde studsa tillbaka och det kändes som att jag fick till det på ett bra sätt, säger Hanneborg till TV4 och menar att räddningen var mestadels tur: 
– Han sköt på klubban. Jag tappar klubban och så kommer pucken på den. Det var inte med flit.

Genidraget av Kimby: “Cheferna har varit på oss”

Almtuna kunde avgöra i förlängningen efter ett udda drag av coachen Robert Kimby. Hemmalaget fick nämligen spela powerplay sedan Södertälje fått en utvisning för att de hade för många spelare på isen. 

Kimby vinkade då till Hanneborg att komma till båset och Almtuna spelade då fem-mot-tre i stället för fyra-mot-tre. Då kunde också Anton Klint sätta segermålet för hemmalaget. 

– Det är bra att ha den möjligheten. Vi har tränat bra på fem-mot-tre och känner att vi har ett bra powerplay. Jag skulle säga att det är ett genidrag av coachen och när vi får ett sådant tryck så måste pucken bara gå in till slut, säger Jørgen Hanneborg som alltså fick följa avgörandet från båset. 

Robert Kimby tar dock inte kredd för draget att plocka målvakten i powerplay-spelet utan menar att det var lagkaptenens Marcus Karlström som kom med förslaget att göra så. 

– Det är ”Karla” som får ta den, det är hans idé. Vi har prövat en gång tidigare men då gjorde vi inte mål. Cheferna har varit på oss hela säsongen att ta chansen när vi har den så det var kul att det lyckades, säger Kimby till TV4. 

“Kände att det ska funka någon gång”

Marcus Karlström själv var dock ödmjuk kring succéidén. 

– Jag hetsar han lite men han är snabb på att haka på så det är bra att vi tänker samma. Man får tänka på att man har allt att vinna. Vi har gjort det en gång förut och då gjorde vi inte mål men var sjukt nära. Vi kände väl att det ska funka någon gång. Jag gillar den, det är grymt kul. Det blir som ett genidrag av ledningen, säger Karlström. 

Södertäljes tränare Magnus Bogren var förvånad men inte överraskad av att se Almtuna plocka målvakten i förlängningen. 

– Jag var lite osäker på om man fick göra det men det får man tydligen. Det är klokt gjort av dem. Jag har sett dem göra det tidigare och jag har reagerat på det då också men sedan har jag inte kollat upp det. Vi ska inte behöva sätta oss i den situationen först och främst, säger Bogren. 

Tidigare har Timrå IK lyckats med ett liknande drag i SHL då de plockat ut målvakten i förlängningen för att få spela fyra-mot-tre men detta är alltså första gången i elithockeyn som ett lag gör mål efter att ha plockat målvakten i powerplay under förlängningen för att spela fem-mot-tre.


TV: Jaromír Jágrs #68 pensioneras i Pittsburgh

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL