Mikael Ruohomaa och Malte Strömwall har hittat riktigt bra kemi tillsammans.
Bildbyrån
Intervju

Malte Strömwall om Mikael Ruohomaa: "Betytt mycket"

ANNONS

Malte Strömwall smällde in ett hattrick igår mot Växjö och har varit riktigt het för Frölunda den senaste tiden. Sedan Ruohomaa anslöt till laget har deras kedja klickat riktigt bra – och stjärnan vaknat.
– Kontinuiteten och att hitta kemin under en tid, det är klart det hjälper, berättar Strömwall för Hockeysverige.se.

Malte Strömwall har varit het den senaste tiden. Ett hattrick igår när Frölunda HC slog Växjö Lakers HC med 5-3, och han har nu gjort åtta poäng på sina fem senaste matcher. 

En del av det beror på kedjan han bildar tillsammans med Max Friberg och Mikael Ruohomaa. Strömwall själv är inte förvånad över att kedjan producerar så bra, och berättar om varför de tre funkar så bra tillsammans.

– Först och främst skulle jag säga att vi alla tre är olika spelartyper, Max gör ett sjukt bra jobb och vinner puckar som ingen annan i det här laget kan göra. Sen är han grym offensivt också och kan hänga dit den när det behövs. Och “Micke” har ett sjukt bra spelsinne. Du ser vilken kyla han har när han håller i pucken och han behöver inte titta ner, utan han ser isen och vad som försiggår där ute. Så jag försöker bara hitta öppen is och bidra med min fart och försöker vara kreativ med pucken, säger Strömwall.

Tillskottet av Ruohomaa har varit betydelsefullt för kedjan, som inte haft någon riktigt klar center innan. 

– Det har betytt mycket, framförallt har vi fått ihop kedjan väldigt bra. Innan har det varit lite skador på olika centrar, så det har varit en center här och en center där och lite olika varje match nästan. Kontinuiteten och att hitta kemin under en tid, det är klart det hjälper, säger Strömwall.

“Hittar det mer och mer”

I början på säsongen gick det något trögare med målskyttet, men det är inget som oroat 29-åringen. För egen del handlade det om att hitta spelet som leder till framgång i SHL, berättar han.

– Poängmässigt gick det ganska bra, det var väl målen som uteblev där under en period. Sen tittar man på vad man skapar, det är många som kommer in i SHL och har det lite trögt i början med produktionen och sen tar det fart på riktigt. Och jag känner att den inkörningsperioden kanske är olika långa för vissa. För mig så behövde jag hitta tillbaka till hur man spelar i Sverige för att vara framgångsrik och tycker jag hittar det mer och mer. Det hjälper väldigt mycket när man har en kedja som trivs med varandra. 

Är det stor skillnad i spelet jämfört med andra ligor du har spelat i? 
– Ja, alltså det är väldigt disciplinerat i SHL med stort fokus på att spela bra defensivt. I vissa andra ligor som jag har varit i, är det kanske inte lika strukturerat som det är i SHL. Så det bjuds inte på de här extra två-mot-ettorna och sådär, så SHL är riktigt bra defensivt och det är svåra matcher varje kväll.

Malte Strömwall kom till Göteborgs-laget inför denna säsongen, efter flera säsonger utomlands. Senast kom han från spel i AHL med Chicago Wolves. Hittills den här säsongen har han gjort 30 poäng på 42 matcher för Frölunda.


TV: Minns Rangers Stanley Cup-seger 1994

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games