Oskarshamn och Malmö - två kvallag framåt vårkanten?
Foto: Bildbyrån
Enkät

Enkät: Bör svensk hockeys kvalsystem förändras?

ANNONS

Kvalspelet närmar sig och redan nu kan ett lag som Oskarshamn förbereda sig inför ödesveckorna som stundar. Är det rätt att laget som kommer sist ska få en räddningsplanka via kval? Och går det hitta ett system som ger optimal sportslig rättvisa?
Hockeysverige.se skickade ut den frågan till ett antal hockeyinsatta personer. 

  • "Kommer man sist – då åker man ut"
  • “Vi behöver avdramatisera upp- och nedflyttning”
  • "Alternativet jag ser är att stänga SHL"
  • "Ser inga problem med nuvarande system"

Oskarshamn kan redan nu förbereda sig på kval mot ett lag som antagligen får kämpa in till målsnöret. Det var en liknande situation med Malmö förra säsongen. Samtidigt höjs det en del röster – långt ifrån alla – om att laget som slutar sist i SHL ska tvingas att lämna serien medan 13.e laget får kvala. Samt att ettan i Hockeyallsvenskan direkt ska ta steget upp i SHL.

Är det ett bra och rimligt system där laget som kommer sist i SHL ska få en räddningsplanka ytterligare mot ett lag som kanske slutat tio poäng före? Eller går det helt enkelt inte att göra ett system som ger en optimal sportslig rättvisa?

Joel Lundqvist, TV4 Play:

– Kommer man sist – då åker man ut. Vinner du allsvenskan ska du gå rätt upp. Då får man att sämsta respektive bästa lag över en hel säsong som byter plats. 
– Lag två till fem i allsvenskan spelar "kvart" och "semi". Vinnaren möter nästjumbo i SHL i en final, för att spela i SHL säsongen efter, i en bäst av sju-serie.

Joel Lundqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

Fredrik Söderström, TV4 Play:

– Nej, det är inte rätt. Jag förstår att frågan är komplex, det är allt från tv-avtal, till ligor och klubbarnas inflytande som påverkar. Mycket handlar såklart om pengar. Men jag anser att vi behöver avdramatisera upp- och nedflyttning, även minska klyftan ekonomiskt mellan ligorna. 
– Rimligtvis borde vinnaren av grundserien i Hockeyallsvenskan direkt ta steget upp, lag 14 i SHL åker ur. Över en lång grundserie har du förtjänat det, åt båda håll. Vinnaren av ett slutspel, möjligen kvalserie, i HA, får chansen att utmana lag 13 från SHL. Dessutom borde antalet lag i SHL diskuteras djupare.

Måns Karlsson, hockeysverige.se:

– Jag har inga problem med att det är så, på samma sätt som att jag inte har några problem med att man inte vinner SM-guld om man vinner serien. Det gäller att vara bäst i slutspelet för att vinna SM-guld - och det gäller att vara bäst i ett kval för att gå upp en division/inte åka ur en division. Så är hockeyn uppbyggd - och så tycker jag det ska förbli.

Mattias Ek, Hockeynews:

– Klart att det inte är bra om jumbon får en fördel av att kunna ha längre tid att förbereda sig för kvalet. Jämfört med nästjumbon som kanske blir klart för kval i sista omgången. Men samtidigt finns det sällan hundraprocentig rättvisa. Nästjumbon får hemmaplansfördel och borde rimligen vara ett bättre lag. 
– Den psykologiska aspekten med pressen gäller det att hantera i elitidrott. Har inget förslag på rak arm hur systemet blir bättre i playout. Förra säsongen såg Brynäs ut som ett slaget lag redan före matchserien mot Malmö. Det var snarare det som var ett större problem än själva systemet.

Christian ”Fimpen” Eklund, hockeysverige.se:

– Jag har alltid tyckt att lag från allsvenskan ska slå ut ett lag från SHL för att gå upp. Jag vill ha tillbaka kvalserien, men förstår också att det handlar om pengar i ett allsvenskt slutspel.

Christian “Fimpen” Eklund. Foto: Bildbyrån

Adam Johansson, Expressen:

– Det är ett systemfel att ett lag kan förlora under en hel säsong men ändå hålla sig kvar genom att vinna fyra matcher i ett kvalspel. Jumboplatsen i SHL borde innebära direktnedflyttning. Punkt. Det vore det sportsligt mest rättvisa. Därmed ska inte nästjumbon klara sig undan. Jag är av den uppfattning att svensk ishockey behöver - och saknar - direktkvalet mellan SHL- och HA-lagen, det vi levde med fram till 2020. 
– I den bästa av världar hade tabellettan i Hockeyallsvenskan bytt plats med jumbon i SHL - utan någon tävling sinsemellan. Det ska ske direkt efter grundserien. Är övertygad om att serien skulle vara mer intressant att följa från start då. Numera blir inte SHL riktigt het förrän i mitten av januari. Sedan vill jag se ett möte mellan det näst sämsta laget i SHL och det näst bästa från Hockeyallsvenskan. Bäst av sju. Hur de lagen ska växa fram (HA-slutspel eller liknande), det är en annan fråga som vi får ta vid i en annan panel.

Robin Olausson, hockeysverige.se:

– Nej, det tycker jag inte. Man ska inte ”vinna någonting” på att vara sämst. Jag hade hellre sett att man gjorde om så att jumbon i SHL åkte ut direkt och ettan i HockeyAllsvenskan gick upp direkt. Sedan får det bli ett slutspel i HA och kval i SHL om ytterligare en eller två platser. Jag hade också gärna sett att man tog tillbaka den sjumatchersserie mellan ett SHL-lag och ett HA-lag som det var för några år sedan för det var roligare hockey än ångestfesterna som kvalmatcherna i SHL numera innebär.

Jan-Erik Silfverberg, fd ordförande och spelare i Brynäs:

– Jag tycker att det är rimligt att tycka att man inte förtjänar ytterligare möjlighet att hålla sig kvar i SHL om avståndet upp till nästa lag ligger på tio eller fler poäng. Det skulle även kunna innebära att det sista laget kämpar för att hålla rätt ”diff” i poäng mot ovanliggande lag för att få möjlighet att kvala sig kvar i högsta serien. Kämpandet skulle också innebära att övriga lag, som tävlar om slutspelsplats, inte kan räkna med några enkla poäng mot ”sisten”.

Jan-Erik Silfverberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Johanna Dahlén, Expressen samt SVT

– Att svara på den här frågan är verkligen inte lätt och inget sätt kommer att göra alla nöjda. Jag kan tycka att laget som kommer sist och är sämst över en hel säsong kan åka ut för att slippa situationen att de kan börja förbereda sig så pass tidigt som Oskarshamn kan göra i det här läget. 
– Ett annat alternativ är om man hittar en annan nackdel för att komma sist mer än att de får en mindre hemmamatch. Men som det är nu tycker inte jag är optimalt alls och borde kollas på till framtiden när förändringar går att göras.

Janne Bengtsson, NHL.com

– Det är ett bra system som ger liv och spänning åt seriehockeyn ända in i kaklet.

Martin Jansson, hockeysverige.se:

– Jag är av uppfattningen att ishockey är, och ska förbli, en slutspel- och kvalsport. Precis som att man inte ska få ett SM-guld om man inte vinner SHL med 15 poäng ska man inte åka ur om man kommer sist. Däremot tycker jag att man ska öppna slussarna och göra så att både ett och två lag till kan åka ur per säsong. Underhållningsmässigt kommer jag alltid chippa kvalserien, kanske det finaste vi har haft i svensk idrott.

Petter Rönnqvist, TV4 Play:

– I vår strävan efter millimeterrättvisa kommer alltid parametrar som ruckar vår barndoms tro att livet är rättvist. Vilket lag var bäst egentligen säsongen 2021/2022. Färjestad som hamnade på 6:e plats och 18 poäng bakom Rögle efter en 52 matcher lång grundserie? 
– Ishockeyn har en tradition som alltid avslutas med ett slutspel, lag mot lag, så jag ser inga problem med nuvarande system. Dessutom när alla vet förutsättningar inför säsongen. Med det sagt så är jag inte helt främmande för en diskussion om ett nytt system gällande slutspel och nedflyttning. 

Petter Rönnqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

Rasmus Kågström, hockeysverige.se:

– Jag har inga problem med nuvarande system, främst för att det så länge funnits någon form av kvalmekanism av den här typen inom hockeyn och att det på något sätt ingår i svensk ligahockeys dna. Visst är det kanske inte helt optimalt att ett lag blir avsågat på det sättet och således kan förbereda sig för kval mycket tidigare, men samtidigt är alla införstådda i spelreglerna och vad som gäller. 
– Jag tror att Oskarshamn mycket hellre skulle vilja slåss kring strecken än att vara fastkedjat på jumboplatsen och att ett lag förlorar sig genom en hel säsong får nog inte heller ses som en fördel. Det är inte direkt så att man bara kan trycka på en knapp, få gott självförtroende i gruppen och börja vinna matcher på beställning. Sedan hade jag inte varit en motståndare till ett kvalsystem som mer liknar fotbollens system, med mer raka upp- och nedflyttningar, samtidigt som jag är väldigt förtjust i hela den här kvalhettan som finns kring ishockeyn.

Håkan Södergren, Viaplay:

– Som tabellen ser ut idag sticker detta verkligen i ögonen på supporters i HA-lagen. Men, detta är konsekvensen av ett system där SHL-klubbarna skyddar sina långsiktiga ekonomiska investeringar mot kortsiktiga sportsliga resultat. Självklart borde det finnas både bättre lösningar (baserat på sportsliga resultat) än de som reglerar upp och ned-flyttning i seriesystemet. 

Håkan Södergren. Foto: Ronnie Rönnkvist

Mats Ulander, fd spelare i AIK samt Tre Kronor:

– Jag tycker att man skall ändra om hela seriesystemet. Som det ser ut nu så tycker jag att sista laget skall flyttas ner. Alternativet jag ser är att stänga SHL och plocka in lag som har en bra organisation ekonomi och traditioner Exempelvis Björklöven Brynäs AIK DIF Västerås, Södertälje och så vidare. 
– Finland har stängt ligan och kortat av planbredden med ett par meter. Blir en mer underhållande ishockey med mer avslut och att man vågar släppa fram unga spelare. Då kanske talangerna stannar kvar hemma.

Mats Ulander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Uffe Bodin, Better Collective Sweden:

– Ur ett neutralt perspektiv har jag ingenting emot det. Om alternativet är att laget som slutar sist åker ur utan kval ser jag hellre att det blir en duell om nytt kontrakt så att säsongen lever hela vägen in i mål. Att det i februari står klart att ett avhängt lag åker ur skulle kännas andefattigt. I så fall ser jag hellre att vi får ett system där de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan får kvala mot de två sämsta i SHL.

Simon Eld, hockeysverige.se:

– Nej. Det är helt bisarrt att ett lag teoretiskt sett kan ta noll poäng i grundserien och ändå rädda sig kvar. En förening som missköts under en längre tid ska straffas, speciellt när det finns flera klubbar som gör mycket rätt i Hockeyallsvenskan. 
– Enligt mig är det rimligt att jumbon flyttas ner direkt. Därefter kan ett kval inledas, förslagsvis mellan lag 12, 13 i SHL och lag 2, 3 samt segrarna ur ett förkval i HA. Tabellettan i HA går därmed rakt upp.

Tommy Salo, fd NHL-målvakt:

– Jag tycker att man ska inför kvalserien igen. Allsvenska lag får då en riktig chans och gå upp samtidigt som SHL-lagen kan spela sig kvar eller åka ur.

Tommy Salo. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ronnie Rönnkvist, hockeysverige.se:

– I min värld ska man åka ur en serie om man kommer sist. Likväl som om du vinner en lägre serie ska ta klivet upp. Visst, vinner du SHL blir du inte per automatik svensk mästare, men där handlar det om ett slutspel, vilket långt ifrån är ett ångestkval. 
– Sedan är min absoluta uppfattning att det är dags att öka ut antalet lag i vår högsta serie till 16-20 lag. Visst tar Hockeyallsvenskan då stryk och det blir lite mindre klirr i kassan för SHL-lagen, men på sikt tror jag det ökar intresset för hockeyn runt om i landet, vilket då även gynnar rekryteringen av nya spelare.


TV: Alla mål från nattens NHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga