Det blåser fortfarande emot för Västerås.
HockeyAllsvenskan

Västerås förlorar igen – är utanför slutspelsplats i HockeyAllsvenskan

Krisen i Västerås blir allt värre.
VIK förlorade nämligen hemma mot Kalmar med 4-2 – de är därmed fortsatt under slutspelsstrecket och har bara två seger på sina tolv senaste matcher.
– Det är för dåligt kort och gott, säger TV4-experten Fredrik Söderström.

Efter att ha vunnit fem raka matcher innan årsskiftet så har Västerås IK tappat formen helt och hållet efter nyår. Under 2024 hade VIK bara vunnit två av elva matcher innan kvällens möte med Kalmar.

Det skulle då bli ännu värre för Västerås.

I söndags gick Kalmar HC förbi Västerås i tabellen och VIK halkade då nedanför slutspelsstrecket. Nu ökade Kalmar avståndet mellan lagen efter att ha vunnit med 4-2.

Kalmar tog ledningen i den första perioden genom Luka Burzan men sedan fick Victor Laz matchstraff och Västerås fick chansen att spela fem minuter i powerplay. VIK lyckades dock inte göra mål och efter att utvisningen löpt ut i den andra perioden gjorde Filip Nordström 2-0 till Kalmar.

Strax efter 2-0-målet så tvingades Västerås byta målvakt. Niilo Halonen fick ett skott i huvudet och blev märkbart påverkad av smällen. Han klev då av och i stället hoppade Ian Blomquist in mellan stolparna.

“Kära nån vilket försvarsspel”

Shane Gersich styrde visserligen in en reducering för VIK men i samband med en kontring kunde Teemu Lepaus göra 3-1 till Kalmar och Västerås kritiserades sedan av TV4-experten Fredrik Söderström

– Kära nån vilket försvarsspel. Där får du inte bli så rökt, säger Söderström och programledaren Lars Lindberg fyller sedan i:
– Om de förlorar den här så kommer det att blåsa i den där staden, säger Lindberg.

I den tredje perioden tändes en gnutta hopp då stjärnan Konstantin Komarek klev fram och satte 2-3. Men närmare än så kom inte Västerås. Bara två minuter senare kunde nämligen Kalmar göra mål igen. Den här gången var det 20-årige Växjölånet Arvid Hurtig som fick läge och sköt in pucken via stolpen för hans första seniormål i karriären.

Västerås utanför slutspel: “Det är för dåligt”

Det blev inga fler mål i matchen utan Kalmar kunde vinna med 4-2. Västerås vann skotten med 38-37 men Christian Engstrand räddade 36 skott i segern och blev en av matchhjältarna för Kalmar.

Västerås IK har nu förlorat tio av de tolv senaste matcherna och bara tagit sju poäng under den perioden. Bara jumbon Västervik är sämre efter nyår.

– Det är fortsätter att storma i Västerås. Fansen där börjar bli arga, säger TV4:s programledare Lars Lindberg.

Västerås, som har storsatsat de senaste åren, ligger alltså utanför slutspelsplats. De har två poäng upp till Karlskoga på tionde plats och hela 13 poäng upp till en topp sex-placering.

– Det är för många som inte är där varje dag. Det poppar upp något namn och någon är bra i någon match men det är för dåligt kort och gott. Det här är en match som Västerås, speciellt med det utsatta läge de har, ska vinna, säger experten Fredrik Söderström.

Västerås – Kalmar 2–4 (0-1,1-2,1-1)

Västerås: Shane Gersich, Konstantin Komarek.
Kalmar: Luka Burzan, Filip Nordström, Teemu Lepaus, Arvid Hurtig.

TV: Elias Pettersson reagerar på OS-beskedet