Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Nästa Armborg på väg fram: "Kajsa har betytt väldigt mycket"

ANNONS

A-lagsdebut som 12-åring och succé i NDHL som 15-åring. 
Efter stor inspirationen från landslagserfarne systern, Kajsa är nästa Armborg nu på väg fram.
– Jag har gjort väldigt många fler poäng än vad jag trodde att jag skulle göra. 

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kajsa Armborg var så sent som förra säsongen med i Damkronorna och är idag en av HV71:s viktigaste spelare i jakten på en slutspelsplats. Nu är det även dags för nästa Armborg att göra avtryck i hockeyvärlden. Maja Armborg är visserligen bara 15 år, men redan nu talar mycket för att det inte kommer dröja länge innan hon spelar i SDHL precis som storasystern. 

Morgan Johansson Förbundskapten för U16-landslaget:

– Maja är född 2008 så det är en spelare likt alla andra i den årskullen som jag tillsammans med mitt scouting team följt både i klubblag och TV puckens distriktslag. Hon har definitivt en uppsida i spelet med puck. Hon har också en bra förmåga att kunna läsa spelet på ett bra sätt. Vi valde att inte ta med Maja till elitcampen, men hon var tillsammans med en del andra spelare med och tampades in på målsnöret.
– Med den nya generationens flick och damspelare skapas det en större konkurrenssituation som gynnar tävlandet om platserna till landslag. Jag hoppas att Maja är en av de spelarna som vill fortsätta att tävla om platserna för det kommer ges mängder av tillfällen med den stora satsningen som svensk ishockey ger flick och damspelare. 
– Vill avslutningsvis skicka en passning till alla föreningar, se till att ge tjejerna bra förutsättningar för att kunna utvecklas. Detta är ett bra sätt för att kunna växa.

Att det blev hockey för Maja Armborg var något naturligt med tanke sin äldre systers framgångar på isen och intresse för sporten. 

– Hockeyn har varit en stor del att mitt liv eftersom Kajsa har spelat. Det som fick mig att börja var när jag var nere och såg på hennes matcher. 
– Jag har spelat fotboll i BK Forward och gör så fortfarande, men har alltid tyckt att hockeyträningarna varit roliga. Däremot har matcherna varit lika roliga, men eftersom jag tyckte hockeyträningarna var roligare valde jag att satsa på hockeyn, berättar Maja Armborg då hockeysverige.se träffar henne för en intervju i Behrn Arena. 

Maja Armborg och Morgan Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Precis som Kajsa Armborg gjorde under många år spelar alltså även Maja fotboll. 

– På sommaren blir det mycket fotboll för mig, så jag missar mycket av fysen. Då blir det att jag tränar mycket själv, men nu på vintern blir det inte någon fotboll alls utan bara hockey. 

Vad är ditt första minne från då du hade skridskor på dig?
– Jag vet inte riktigt, men jag har sett många klipp på mig från det att jag var liten. Något jag fått höra är att då Kajsa hade träning åkte jag själv på andra sidan med pappa (Martin) som var materialare i hennes lag. 

Är du en sportnörd?
– (Skratt) Ja, det skulle jag säga. 

När du kommer hem efter en träning och slänger dig i soffan, sätter du då helst på en hockey eller fotbollsmatch?
– En hockeymatch eftersom jag tycker fotboll är så långtråkigt att titta på. Det kan ta så lång tid innan det händer någonting. 

Vad streamar du när det inte finns någon hockey att titta på?
– Jag brukar inte titta på så mycket annat. Tittar jag på något under kvällen brukar det faktiskt vara en hockeymatch.

Inspirationen från Kajsa: “Den som visat mig hockeyn”

Givetvis följer Maja Armborg hur det går för hennes storasyster i HV71. 

– Vi brukar sitta hemma och titta på varje match. Oftast blir det på mobilen. Vi försöker också åka ner och se hennes matcher när jag inte har match, men det kan vara lite svårt att kombinera. 

Kajsa Armborg gör sin tionde säsong i SDHL. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Det är tio år mellan syskonen, men Kajsa har alltid betytt mycket för Maja som hockeyspelare. 

– Kajsa har betytt väldigt mycket. Hon har inte alltid varit nära mig eftersom då jag var sex år flyttade hon till Leksand för att gå på hockeygym. Då var mer att jag fick ta tips på telefon eller då hon kom hem vid jul. 
– Hon är den som visat mig hockeyn från början och den jag först vänder mig till om jag behöver ett tips. 

Har ni pratat om att det vore kul att en dag få spela med varandra?
– Jag vet inte vad hon känner för det. Jag vill spela med henne någon gång, men vi har inte snackat så mycket om det. 

Har du redan nu varit i kontakt med någon klubb i SDHL?
– Bara om hockeygym, men ingenting om att någon klubb vill ha mig till nästa säsong. Det finns för och nackdelar med alla hockeygym, men jag har inte valt något ännu. 

Maja Armborg spelade till och med förra säsongen med både tjejer och killar. 

– Jag har spelat med killar fram till nu. När vi gick upp i NDHL blev det mycket träningar och jag vill verkligen spela i det laget. Då valde jag att satsa med damerna och hann då inte med killarna. 
– Det har fungerat bra att spela med killarna. Det var innan dom gick upp till elit så vi hade väldigt många bra spelare, men det var också ett ganska avlångt lag. 
– Sedan var det svårt för mig beroende på vem jag mötte på träningarna, tillexempel i en mot en och lite för lätt för vissa jag mötte. Då blev det svårt att lägga sig på rätt nivå. 

Hur fungerade den fysiska biten för dig med killarna?
– Det blev lite svårt förra säsongen eftersom killarna hade börjat växa och dom flesta var mycket längre än jag. Sedan fanns det såklart några som bara var lite längre och det fungerade såklart bra, men det blev tufft när jag mötte den längsta i laget, säger Maja Armborg med ett leende. 

Maja Armborg. Foto: Mats Bekkevold.

Är just det fysiska spelet något du tagit med dig in i NDHL?
– Ja, det skulle jag säga. Jag går på kropp om jag kan, men jag försöker hålla det på en viss nivå så det blir för mycket. 

Debuterade i A-laget - som 12-åring

Idag är Maja Armborg 15 år, men hon var endast 12 år då hon debuterade i Örebros A-lag. 

– Det här är min tredje säsong så jag debuterade i Damtvåan. Det var mycket att folk tänkte att jag var mycket yngre, men det fanns också många unga i laget. Vi hade bland annat 06 och 07:or som var ungefär lika gamla som jag. 

Var det tufft att möta äldre tjejerna?
– Ja, så var det. Dom hade mycket mer erfarenhet och visste hur dom skulle göra i en mot en-situationer medan jag bara hängde efter. 


 
Maja Armborg har den här säsongen svarat för sex mål och totalt elva poäng på 13 matcher i NDHL. 

– Jag har gjort väldigt många fler poäng än vad jag trodde att jag skulle göra. Jag tänkte mer att jag skulle gå ut och kämpa för att ta en plats. Nu är jag en av spelarna som gör poäng. 
– Vi har ingen som gör jättemånga poäng utan vi är alla inom ett visst span. Vi har en bra grupp där alla håller en bra nivå. Det är inte bara en som går fram och avgör varje match utan vi avgör tillsammans. Jag skulle säga att vi är en lagmaskin. 

Hur ser du på din roll i gruppen?
– Försvarsspelet. Att ligga rätt och det blir mycket boxplay. 

Är du en defensiv spelare?
– Jag skulle säga att jag blivit både och den här säsongen. Förut har jag framför allt varit en defensiv spelare, men nu har jag börjat göra mycket poäng och varit mer offensiv. 

Vilken roll har du i omklädningsrummet?
– Jag tycker att jag är rätt tyst utanför, men försöker vara mer ”på” på isen. Det är lite svårt ibland eftersom många är lite äldre. Ibland blir det då lätt att jag inte vet vad jag ska snacka om i omklädningsrummet.
 

Maja Armborg. Foto: Ludwig Andersson.

Örebro är klara för Damhockeyallsvenskan i NDHL och förväntningarna på spelkvalitén i matcherna stiger samtidigt som Örebro inte är favoriter till att gå upp till SDHL – i alla fall inte den här säsongen. 

– Förväntningarna jag har är att vi ska kunna ta oss så långt som möjligt. Vi siktar inte riktigt på en SDHL-plats redan i år eftersom vi ligger så pass långt före i vårt schema. 
– Vi är nya i NDHL och målet var att hålla oss kvar, men nu har vi avancerat till allsvenskan. Vi vill såklart ta oss så långt som det går, men det gör inte heller något om vi inte redan nu går hela vägen. 

Örebro kommer ställas mot Färjestad, Falun, Skellefteå, Björklöven och Timrå i norra gruppen. 

– Vi har inte så mycket koll på lagen från norr, men eftersom dom är i den här serien så är lagen bra. Sedan vet vi att Färjestad och Falun är bra, så det blir väldigt tajt och inga matcher där man kan gå på halvfart. 

Hur långt kan ni räcka i Damallsvenskan?
 – Det kan nog räcka väldigt långt. Bland annat har vi spelat väldigt bra mot Falun, men även i den senaste matchen mot Färjestad. 
– Färjestad är inte så bra i egna zonen eftersom nästan aldrig sätts i den situationen. Rör vi runt väldigt mycket där så kan vi skapa väldigt mycket. Jag tror ändå Färjestad är största favoriter till att vinna serien, avslutar Maja Armborg. 

Maja Armborg. Foto: Ronnie Rönnkvist.

TV: TV-puckshjältarna om segern

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games