Marcus Hardegård trivs bredvid Erik Gustafsson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Marcus Hardegård om stora lyftet i Luleå: “Känner mig mer involverad”

ANNONS

Marcus Hardegård flyttade från Örebro till Luleå vilket har gett ett stort lyft för backens karriär.
För hockeysverige.se berättar 26-åringen nu om lyftet, att spela med Erik Gustafsson samt Tre Kronor-debuten. 
– Jag känner verkligen att jag har fått förtroendet nu, säger Hardegård. 

Det är nästintill allmänt känt att varje back som får spela i ett backpar med Erik Gustafsson får sitt stora genombrott på SHL-nivå och gör succé. Vi har sett det tidigare med spelare som exempelvis Nils Lundkvist samt Jesper Sellgren och nu har historien upprepat sig. 

Årets exemplar är Marcus Hardegård som fått ett stort lyft efter att ha flyttat från Örebro till Luleå den här säsongen. 

Den 26-årige backen var också en av Luleås bästa spelare under torsdagens bortamatch mot HV71 som slutade med en 4-3-seger efter förlängning för norrbottningarna.

Enligt Hardegård borde Luleå ha kunnat fått med sig mer än bara de två poängen. 
– Vi fick en ganska dålig start med 2-0 snabbt där men sedan tycker jag att vi kommer in i det mer och mer ju längre matchen lider. Vi har ganska många överlägen emot där i början men vi reder ut det. Synd att vi inte lyckas få med oss alla tre poängen men vi får med oss två poäng och vi krigar bra i slutet när de får sitt powerplay så är det ändå skönt att kunna vinna matchen, säger backen och berättar vad Luleå gjorde för att hitta tillbaka till sitt spel efter en svajig start: 
– Det är egentligen bara att ha tålamod och hitta tillbaka till vårt spel och våra grunder. Vi vill ju inte spela den där "Hawaii-hockeyn" när det svänger och är chanser fram och tillbaka. Jag tyckte ändå att vi kunde nollställa ganska bra, börja om från början och jobba igen. 

“Då är vi ett lag som ska vara med i toppen”

Luleå har varit lite upp och ner den senaste tiden och förra lördagen blev de nollade och förlorade med 2-0 hemma mot Växjö i en plattmatch. De var återigen långsamma ur startblocken mot HV71 men lyfte ändå och studsade tillbaka. 
– Nej, det var ju en tung torsk där mot Växjö såklart så det är ju skönt att studsa tillbaka efter den och få med oss en vinst. Men det är klart, man vill ju vinna alla matcher så är det ju... Nu möter vi ju Linköping här och då får vi se till att ha en ännu bättre prestation. 

Marcus Hardegård har blivit en ledande spelare för Luleå. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Luleå ligger just nu femma i SHL med 40 poäng efter 24 matcher och de är därmed ett av lagen som jagar Färjestad och Växjö som har dragit iväg lite i den absoluta tabelltoppen. 

Hur bra är den här upplagan av Luleå egentligen, kan ni vara där uppe och utmana? 
– Jag tycker att vi har visat i långa stunder att vi är ett riktigt bra lag som är tuffa och jobbiga att möta. Sedan har vi haft lite upp och ner här på slutet och jag tycker att vi har blandat och gett lite grann i våra prestationer, säger Hardegård och fortsätter: 
– Det gäller att komma tillbaka till grunderna och hockeyns ABC och sedan ta det därifrån. Om vi bara kan höja lägstanivån så tycker jag absolut att vi är ett lag som ska vara med i den absoluta toppen av tabellen. 

Marcus Hardegård hyllar Erik Gustafsson: “Sjukt bra back”

Marcus Hardegård har varit ett av flera utropstecken i Luleås lag den här säsongen. De senaste två säsongerna i Örebro var 26-åringen mer av en breddback men sedan flytten hem till Norrbotten igen har Älvsbyprodukten klivit upp och blivit en absolut toppback. 

Hittills har Hardegård varit cementerad i första backpar med lagkaptenen Erik Gustafsson
– Jo, men jag tycker väl ändå att den har varit ganska bra tycker jag. Jag är nöjd med mitt spel i långa stunder. Jag trivs jättebra ihop med Gustafsson och jag får hylla honom också. Jag tycker att han är en sjukt bra back som hjälper mig mycket där ute.

Det sägs ju nu att den som spelar i backpar med Gustafsson alltid får ett genombrott. Går det att säga någonting om vad det beror på?
– Det är svårt att säga så men man får ju bara ställa sig i hyllningskören. Han är sjukt bra på det mesta och tar stort ansvar. Det känns ju som att han vinner varje kamp där ute så man får passa på hylla honom. Han gör allt det hårda jobbet där ute och det är en sjukt bra back. 

Luleås första backpar med Gustafsson och Hardegård. Foto: Jeanette Dahlström/Bildbyrån

Under sina två år i Örebro snittade Hardegård cirka 16 minuter i speltid. Men i Luleå så här långt har norrbottningen snittat 22:02 minuter per match. Det gör att han snittar delat sjunde mest istid av alla spelare i SHL. 
– Jag känner verkligen att jag har fått förtroendet nu. Det är jättekul att spela mycket, jag får ju spela både PP och boxplay. Så i matcher där det blir ganska mycket special teams, som nu mot HV, så har det ju en tendens att bli lite mer minuter. Nej men det är bara roligt.

Lyftet i Luleå: “Jag tar för mig mer här”

Även om 26-åringen är en framgångsrik tvåvägsback så har han också fått bra utdelning offensivt. På 24 matcher har Marcus Hardegård gjort 16 poäng vilket gör att han i skrivande stund ligger fyra i backarnas poängliga. Om han behåller samma poängsnitt över alla 52 omgångar skulle han landa in på 35 poäng vilket skulle krossa hans personliga poängrekord på 21 poäng i SHL. 
– Jag håller inte så mycket koll på det om jag ska vara ärlig. Jag försöker bara gå ut och spela en bra hockey varje kväll. Poängen är bara en bonus och man har ju spelat dåligt ibland och fått med sig poäng ändå och sådär. Så jag försöker bara spela så bra jag kan och poängen är bara en bonus.

Flytten hem till Norrbotten har inneburit succé. Foto: Fredrik Sundvall/Bildbyrån

Vad är det som har lyft i ditt spel skulle du säga?
– Jag är kanske lite mer involverad i spelet och jag tycker att jag tar för mig lite mer här. Det är svårt att sätta fingret på riktigt vad men jag tycker att jag känner mig lite mer involverad på något vänster. 

Luleå verkar vara en trygg miljö för backar då det ofta är backar som lyfter och presterar bra när de flyttar till Luleå. Är det något speciellt som klubben gör eller vad ligger bakom det? 
– Bra fråga. Jag vet egentligen inte men vi jobbar ju mycket hur man ska… Eller jobbar mycket men vi tränar ju mycket på vad man ska göra där ute och vilka situationer man ska göra vad i. Så det är väl egentligen inte svårare än att nöta hockeyns ABC, lära sig grunderna och veta vad man ska göra där ute hela tiden.

Du måste ju vara ganska nöjd med flytten upp till Luleå i vilket fall?
– Ja, det det får man väl ändå säga att man är. Vi trivdes bra nere i Örebro också men såklart trivs vi jättebra här nu med. Så allting känns bara bra.

Fick debutera i Tre Kronor: “En dröm”

Marcus Hardegårds stora framgångar på isen har inte heller gått obemärkt förbi. När Tre Kronor skulle ta ut sin landslagstrupp inför Karjala Cup i november så fanns Luleåbacken inte med från början. Men efter att Leksands Anton Lindholm lämnat återbud så fick Hardegård ett samtal om att han blev inkallad till landslaget. 
– (Stefan) Klockare ringde upp mig och jag hade ju honom i Örebro också. Det är ju klart att man blev jätteglad över att få det samtalet och det var bara roligt att få få debutera där.

Hardegård under sin debut i Tre Kronor. Foto: Kalle Parkkinen/Bildbyrån

Försvararen från Älvsbyn fick göra två landskamper för Tre Kronor och noterades då också för en assist direkt i sina första landslagsframträdanden i karriären. 

Eftersom han aldrig gjorde någon juniorlandskamp som ung var det första gången någonsin som han fick dra på sig landslagströjan. 
– Det var ju superroligt och självklart är det ju en dröm som går i uppfyllelse. Det var ju jättekul att få vara med där. 
– Två matcher vart det där och jag fick spela mot Schweiz och finnarna. Spelmässigt tyckte jag väl ändå att det kändes helt okej får jag säga, avslutar Marcus Hardegård.


TV: "Dags att de når sitt första slutspel sedan 2018"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games