Magnus Hävelid om målvaktssidan på JVM.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Junior-VM

Magnus Hävelid om truppen – och målvaktssidan: “Alla tre har chansen”

ANNONS

I dag tog Magnus Hävelid ut sin JVM-trupp inför hemmaturneringen i Göteborg. 
För hockeysverige.se kommenterar förbundskaptenen flera av lagdelarna, status på skadade spelare, vilka som sticker ut samt Sveriges guldchanser. 
– Kanada och USA har i princip alltid bra lag, sedan finns ju vi som outsiders där utanför, säger Hävelid. 

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är nu mindre än tre veckor tills pucken släpps för JVM i Göteborg och under onsdagen tog förbundskaptenen Magnus Hävelid ut sin trupp som ska representera Sverige i hopp om att vinna det där efterlängtade guldet. 

Juniorkronorna har bara tagit två JVM-guld under historien och sex gånger har mästerskapet spelats i Sverige men det har då slutat med silver som bäst för Juniorkronorna. 

Nu hoppas årets upplaga kunna bryta den trenden och Hävelid ger här sin syn på Sveriges guldchanser. 
– Det är klart att jag som coach alltid är förhoppningsfull men jag vet ju också om att 04:orna är bra. Vi vann guld där på U18 och 05:orna tog silver i våras efter en otroligt jämn drabbning i finalen. 
– Sedan tar man också lite realismen i allting kring att få ihop den här fullträffen. Vi har bara vunnit två gånger på ungefär 45 år så jag vet att jag måste överträffa mig själv som coach och vi måste få det där lilla extra av spelarna. Jag försöker förmedla den här slutspelskänslan till gruppen, ”du måste vara lite bättre än vad du normalt är”. Man får försöka lyfta fram spelarna och få den här perfekta matchen i 60 minuten. Det är inte en serie över sju matcher utan det är 60 minuter där allt avgörs. Då får man försöka hämta den kraften. 
– Kanada kommer ju in med bucklan och har vunnit flera gånger och så har vi USA också och de två har ju en stor bredd och har i princip alltid bra lag. Sedan finns ju vi outsiders där utanför. Det krävs ju en fullträff om vi ska kunna slå den typen av lag.

Juniorkronornas lag till hemma-JVM består av nio spelare som var med och spelade JVM förra året i Kanada. De regerande guldmedaljörerna Kanada kommer dock till Göteborg med bara en spelare som var med i fjol. 

Ser du det som en fördel att ha med flera spelare från i fjol? 
– För Kanada blir det väl mer naturligt. I deras verkstad forsar det ju bara upp nya talanger hela tiden. Vi blir ju lite mer både och. Vi har behov av det och att spelarna ligger lite i de faserna. Sedan om det är en fördel av det… Det viktigaste är ju att spelarna som man tur ut är i bra form och för oss i Sverige så är det viktigt att de har regelbunden speltid i respektive klubblag, svarar förbundskaptenen. 

Statusen på Östlund och Öhgren

Det har funnits två potentiella frågetecken till Juniorkronornas trupp i ledande spelarna Noah Östlund och Liam Öhgren som båda har dragits med skadebekymmer. Båda två är dock uttagna i truppen. 

Öhgren fick stora delar av hösten spolierad på grund av skador men har kommit tillbaka den senaste tiden för Färjestad i SHL och CHL. Att han är hel och frisk är ett viktigt besked för Sverige. 
– Liam är en av spelarna som vi verkligen vill ha på isen så mycket det går. Det är en nyckelspelare för oss, säger Hävelid.

Noah Östlund har saknats den senaste tiden för Växjö Lakers med en skada och han har fortfarande osäker status. 

Han är ju med i truppen nu men är Östlund en osäkerhet till JVM? 
– Just i dag är han ju inte hundra procent friskförklarad så det blir det ju alltid en osäkerhet. Man vill ju alltid fråga läkaren att ge ett ”ja eller nej” om han kan spela men han är under rehabilitering. Både vi och han tror på att det ska vara okej. Det hoppas vi i varje fall.

Magnus Hävelid och ledarstaben har valt att “bara” ta ut sju backar och 13 forwards i truppen, alltså inga extraspelare. Det finns dock alternativ ifall skador skulle dyka upp. 
– Vi har en reservlista som vi själva sitter på.

Noah Östlund har en osäker status inför JVM. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Vem ska stå? “Nu väljer jag att vara mer öppen”

En av de viktigaste delarna i JVM-truppen är målvaktssidan. Förra året var Carl Lindbom ohotad etta och spelade i alla sju matcher under turneringen men den här säsongen är det mer oklart. 

Juniorkronorna har tagit ut tre målvakter, Kevin Reidler (Dubuque Fighting Saints, USHL), Melker Thelin (Björklöven, HockeyAllsvenskan) och Hugo Hävelid (Djurgården, HockeyAllsvenskan). 

Hävelid ger nu sin syn på de tre burväktarna. 
– Kevin valde ju USA och det är intressant. Tittade man på motståndare som Slovakien och Tjeckien så hade de flera spelare från USHL och har fått den erfarenheten med liten rink och allt vad det innebär. 
– Hugo och Melker kämpar ju för att ta platser i seniorhockeyn. De har tagit vägen från juniorerna och har fått en annan typ av konkurrens. Men jag tycker att båda två har växt ordentligt under hösten, varje träning för dem höjer nivån. Nu blir det upp till oss som lag att hjälpa våra målvakter och ha ett bra försvarsspel. Det vet vi om i sådana här turneringar att man behöver ha ett väldigt tryggt försvarsspel. 
– Jag tycker att målvakterna svarade upp bra i turneringen senast nere i Tjeckien. Det är bra personligheter och stabila människor också. Vi som grupp ska se till att ha ett bra försvarsspel och på så sätt också ett bra målvaktsspel.

Förra året var du tydlig direkt med att Lindbom var etta, hur ser det ut nu?
– Så är det, förra året var jag tydlig för jag tyckte att det var så tydligt med tanke på hur Calle spelade i Djurgården där också. Nu väljer jag att vara mer öppen. Vi kommer att ta vår tid och se lite hur det kommer se ut på camperna och vilken status de kommer att komma in i. Alla tre har chansen här.

Magnus Hävelid med den svenska JVM-truppen. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Udda lösningen: “Har haft interna diskussioner om det”

Tittar man framåt på backsidan så har Juniorkronorna valt en lite mer oortodox approach. I stället för att jämnt fördela mellan vänsterfattade och högerfattade backar har Hävelid tagit ut fem “rightare” och bara två “leftare” i form av Elias Pettersson och Jakob Norén

Därmed kommer minst en högerfattad back att få spela på “fel” sida under turneringen. 

Hur har resonemanget gått där? Har ni bara valt de bästa spelarna utan att titta på fattning? 
– Det har varit lite både och. Vi är medvetna om att vi har x antal rightare men vi har pratat med spelarna och det är några som kan spela på båda sidorna också. Vi hade säkert kunnat tagit ut sju leftare men man fastnar ju i det där. Vi får ju se lite hur vi ställer upp. Men vi vill ändå ha den här profilen så att vi inte bortser från left eller right. 
– Jag sitter ju själv lite fast i det där och det har vi haft interna diskussioner om. Men ibland har spelarna inget problem med det heller. Som spelare är det ju bra om man ska spela på båda sidorna också för att ge coacherna fler alternativ. Nu har vi den truppen vi har och någon kommer att få gå på vänstersidan.

På det stora hela har Juniorkronorna en stark trupp som tippas vara med och fajtas om guldmedaljen. Även om inte Leo Carlsson är med så finns det gott om profiler i laget. 

Hävelid lyfter också fram några spelare som sticker ut enligt honom inför JVM. 
– Jag hoppas att många ska sticka ut men jag tycker att Jonathan Lekkerimäkii är en extra spelare som får visa upp sig här med den hösten han har fått. Sedan har vi våra ”Frölundavänner” (Isac Born, David Edstrom och Otto Stenberg) som spelar här hemma. (Axel Sandin) Pellikka är en annan som jag tycker är en bra förebild utifrån hur han spelar, avslutar förbundskaptenen Magnus Hävelid


TV: "En YouTube-klassiker - han blir en säl"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games