Schilkey avgjorde för "Löven" – i heta målvaktsduellen.
HockeyAllsvenskan

Joona Voutilainen och Björklöven vinner heta målvaktskampen

Waltteri Ignatjew och Joona Voutilainen är HockeyAllsvenskans två bästa målvakter och i kväll ställdes finländarna mot varandra.
Då vann Voutilainens “Löven” med 2-1 efter förlängning där Nick Schilkey avgjorde.
– Joona spelade fantastiskt igen, säger Schilkey till TV4.

Under fredagskvällen ställdes HockeyAllsvenskans två bästa målvakter mot varandra i Dalarna då Moras Waltteri Ignatjew och Björklövens Joona Voutilainen skulle tväa om vem som kunde stänga ner motståndarna bäst.

Det blev då Voutilainen och “Löven” som gick segrande ur striden med … efter att ha räddat … skott.

Mora fick bäst start på matchen och efter fem minuters spel fick hemmalaget också chansen i powerplay. Då kom också ledningsmålet för dalalaget. Lagkaptenen Daniel Ljunggren passade in till lagets poängkung Måns Carlsson framför mål som vände runt och satte pucken bakom Voutilainen.

Björklöven lyfte sitt spel efter målet och hade mer av spelet men då höll Ignatjew tätt och Moras 1-0-ledning stod sig perioden ut.

– Jag fick ett bra läge. Jag får den i ett perfekt läge och så fick jag upp den ganska bra. Jag tycker vi spelar ganska slarvigt. Björklöven tar över efter vårt powerplay och vi går ner i tempo. Vi behöver gå upp, säger målskytten Carlsson till TV4 i pausen.

Poängkungen Myles Powell kvitterade

I den andra perioden svängde matchen över lite då Mora hade flera chanser att utöka sin ledning men Björklöven var verkligen inte ofarliga utan det fanns lägen åt båda håll – men som väntat briljerade båda målvakterna.

Det var då fortsatt bara ett mål i matchen och Björklöven letade fortfarande efter att spräcka Waltteri Ignatjews nolla.

– Vi har sagt att vi ska trycka på här i varje byte i 20 minuter. Vi tycker att vi har sett ganska bra ut fem-mot-fem men vi kommer kanske lite nära målvakten. Han sitter ner och är stor så vi ska gärna ta avslut lite längre ifrån, säger Björklövens lagkapten Fredric Andersson i pausen.

I den tredje perioden fick Björklöven slutligen utdelning och återigen var det poängligaledaren Myles Powell som blev målskytt. Han kom i en kontring med Nicolai Meyer och duon passade ett par gånger mellan varandra innan Powell bara kunde lägga in pucken i öppet mål.

Nick Schilkey blev hjälte: “Svårt att spela här”

Senare i tredje perioden lyfte Mora upp sitt spel och hade flera långa anfall ner mot Joona Voutilainen men han fortsatte hålla tätt. Det väntade då förlängning i Smedjegrav Arena då de båda målvakterna bara hade släppt ett mål vardera efter 60 minuters spel.

I övertiden var det Björklöven som kunde avgöra då Nick Schilkey stod för en fin soloaktion och överlistade Ignatjew för att sätta segermålet för bortalaget. Det är andra raka matchen som “Löven” vinner med 2-1 efter förlängningsspel.

– Det är alltid svårt att spela här, Mora är ett snabbt lag och de försvarar sig bra. Det är starkt att vinna här som är en tuff bortamatch. Vi var hyfsade defensivt men Joona spelade fantastiskt igen, säger Schilkey efter vinsten.

Mora vann skotten med 31-29 och Voutilainen vann då också målvaktsduellen med 30 räddningar på 31 skott medan Ignatjew stoppade 27 av 29 skott.

Björklöven behåller därmed sin serieledning då de är två poäng före tvåan Brynäs. Mora ligger på tredje plats i tabellen, sex poäng bakom Björklöven.

Mora – Björklöven 1–2 OT (1-0,0-0,0-1,0-1)

Mora: Måns Carlsson.
Björklöven: Myles Powell, Nick Schilkey.

TV: Henrik Lundqvists bästa räddningar i NHL-karriären