Foto: Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
Intervju

Stefan Ladhe: "Hade jag haft djurgårdsbrillorna på mig så..."

ANNONS

SHL-målvakterna har i stunder bjudit på storspel under säsongsinledningen där ett gäng målvakter har fått sitt stora genombrott. Här plockar profilen Stefan Ladhe ut de som har imponerat mest så här långt.
– Han är fenomenal och står på huvudet var och varannan vecka, säger han om Linköpings Marcus Högberg.

Det är flera spännande namn som just nu toppar målvaktsligan i SHL. Etta ligger Leksands Filip Larsson. Tvåa är Färjestads Carl Lindbom och trea Malmös Daniel Marmenlind

Kanske inte den trio experterna hade tippat ligga med i toppen. 
– Hade jag haft djurgårdsbrillorna på mig och jobbat i Djurgårdens ungdomsverksamhet så hade jag kanske haft någon förhoppning innan säsongen att det skulle vara så eftersom alla faktiskt har spelat där, säger Stefan Ladhe, som varit målvaktstränare i Tre Kronor under 13 säsonger, till hockeysverige.se.
— Men, nej, det hade jag inte trott innan. Jag trodde ändå att Carl Lindbom skulle klara sig bra eftersom han är duktig på att anpassa sig till nästa nivå hela tiden. Det tycker jag att han visat flera gånger både i landslag och klubblag. 
– Jag trodde att han skulle vara bra, men sedan är det alltid vilket förtroende och chanser en ung målvakt i i början av säsongen. Det var mer sådana frågetecken. 

Daniel Marmenlind?
– Marmenlind var bra innan han skadade sig förra säsongen. Sedan har han tagit sig tillbaka på ett imponerande sätt. 
– Bland annat såg jag matchen mot HV71 igår där han hade ruggigt mycket att göra i slutet. HV71 hade många chanser där jag känner att det var mest konstigt att det inte blev mål. Han har kommit in i stimmet ganska ordentligt.  

Filip Larsson. Foto: Bildbyrån.

Filip Larsson?
– När jag såg Filip i Hockeyallsvenskan förra säsongen tyckte jag att han var en bra målvakt. Om man sedan tittar på hur Leksand har spelat sina målvakter senaste säsongerna så har man gått ganska hårt med en förstamålvakt. Om jag ens tänkt tanken på att han skulle vara med i toppen var i så fall tvivlet att han kanske inte skulle få lira så mycket. I alla fall inte i början. 

Är du överraskad över Filip Larssons säsongsstart?
– Håller man nollan i två första matcherna och lite till så är det en dröm för alla målvakter. Jag tror inte ens han tänkte den tanken, utan tar allt som det kommer. 
– Det är en skicklig målvakt, men inte prövad på den här nivån. Det är klart att det är en liten överraskning. 

Lundqvists inverkan: “Många som haft honom som förebild”

Hur ser du generellt på återväxten bland våra svenska målvakter?
– Jag tycker den är bra. Det finns ett flöde från Hockeyettan upp till Hockeyallsvenskan och SHL. Målvakterna som går den vägen, tycker jag, är välutbildade då dom kommer upp och värda sina chanser. Det är också många som tagit sina chanser när man fått dom. 
– Sedan kommer det alltid in folk utomlands ifrån. Tittar vi på Lasse Johansson eller (Victor) Brattström… Brattström förväntar jag mig mycket av. Jag tror att han kommer spela mycket matcher och göra det bra i HV71. Adam Werner kom tillbaka förra säsongen. Marcus Högberg för några år sedan och Olle Eriksson Ek nu. 
– Det kommer från två håll. Både nerifrån, men också utifrån med killar som varit och känt på utlandet lite grann. 

Marcus Högberg har spikat igen. Foto: Bildbyrån.

Om vi ser till den yngre generationen som kommer upp, hur viktig tror du Henrik Lundqvist varit för dem som förebild?
– Jätteviktig. Det är lätt att jämföra med andra sporter, Björn Borg, Ingemar Stenmark och så vidare, vad som hände med återväxten där. 
– Jag vet inte hur lång tid efteråt man kan mäta sådant, men Henrik är en lysande stjärna och kommer från Sverige. Klart att då många har tittat på Henrik. Många som spelar i SHL har haft honom som förebild under sin uppväxt. Det kan även utländska spelare haft.

Du har jobbat med Henrik Lundqvist, vad är det unika med honom som person?
– Naturligtvis finns det flera saker när man blivit så pass bra som han blev. Han tävlar i alla situationer och ger sig inte om han inte har vunnit. Då vill han ha en chans till. Köra vidare och inte kliva av isen så fort han fått sitt. Han har jobbat hårt för sin framgång och gjort så hela tiden. 
– Sedan har han vissa saker som är väldigt imponerande och som kan vara svårt för folk att förstå. Henrik var otroligt snabb i sina reaktioner och vågade lita på sitt spel. En del känner igen hans spelstil med att han stod ganska länge på fötterna och hade tålamod i det man många gånger pratar om i målvaktsspelet. 
– Han läste spelet och hade blixtsnabba reaktioner, vilket har varit häftig att se då man sett honom under en träning. Samma sak på match, men där blir det inte samma skottlägen som på en träning där han får rädda jättemånga puckar. 

De är SHL:s bästa: “Det är namnen som stuckit ut”

Vilka ser du som SHL:s bästa målvakter just nu om du inte bara ser till statistik?
– Lasse (Johansson) håller jag högt. Han tävlar, är viktig för ett lag, styr mycket av försvarsspelet på isen och snackar mycket i omklädningsrummet. Delar man inte ser om man bara tittar på en match. Han kan spika igen och vinna stora matcher. 
– Calle Lindbom ska det bli jättespännande att följa för att se vart det tar vägen. Jätteskicklig och lugn i sitt sätt att spela. 
Marcus Högberg är fenomenal och står på huvudet var och varannan vecka. Han är jätte, jätteviktig för Linköping. Deras största oro är nog vad som händer om han sticker tillbaka till NHL eller bli skadad. Så är det i och för sig med många förstamålvakter, men han gör det ruggigt bra och har gjort det i landslaget också. 
Linus Söderström hade en jättebra säsong förra säsongen. Jhonas Enrothlevererar år efter år. Det finns många toppar. Sedan kan man titta på hur gamla killarna är. Vissa är unga andra mer rutinerade. Just nu tycker jag ändå det är namnen som stuckit ut så här långt. 

Vilka ser du som topparna bland svenska målvakter i NHL där redan sju killar har fått speltid?
– Framför allt Linus Ullmark och Filip Gustavsson. Såklart också Jacob Markström. Det är målvakterna jag tycker lyser mest.  

Vilka är Sveriges tre bästa målvakter genom alla tider enligt dig?
– Etta är Henke (Lundqvist). Han har spelat på högsta nivån så pass länge. Förstamålvakt, Vezina Trophy och höll en hög nivå i ett lag som inte alltid spelade på topp, men han gjorde i alla fall det. 
Pelle Lindbergh måste såklart vara med. Han var första svensk som vann Vezina Trophy
– Treor får bli tre killar. Tommy Salo som också hade en ruggigt bra karriär i NHL. Ställde alltid upp för Tre Kronor. Vann med Tre Kronor och höll nollan i två VM-finaler efter varandra 1998. 
– Egentligen finns det hur många som helst, men även Linus Ullmark har vunnit Vezina Trophy. ”Honken” (Leif Holmqvist) kunde jag säga som liten knatte innan jag kunde säga andra ord (skratt). När jag spelade hockey i köket var jag "Honken”, så han måste vara med. Dom tre får tränga ihop sig på min tredjeplats.

Ladhes topp-fem. Foto: Ronnie Rönnkvist / Stickan Kenne.

TV: "HV som organisation måste skärpa sig"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games