Tomas Sholl och SSK tar storseger mot Nybro.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Södertäljes stora styrkebesked – krossar succénykomlingen Nybro

ANNONS

Södertälje hade en vinst på fem matcher inför söndagens match medan Nybro bara hade en förlust på sex matcher. 
Då gick SSK och spände sina muskler, dominerade spelet och vann skotten med 51-16 för att ta hem matchen med 5–0 och bryta förlustsviten. 
– Jag tycker definitivt att detta var vår bästa match för säsongen, säger SSK-coachen Magnus Bogren till TV4. 

Södertälje var tippade att komma i toppen av HockeyAllsvenskan och slåss om SHL-platsen men under säsongsinledningen har laget inte imponerat med blott en seger och tre raka förluster inför söndagens möte med Nybro Vikings. Ett Nybro som toppar tabellen med fem vinster på sex matcher. 

Då såg SSK till att bryta trenden genom att ta en övertygande 3-0-seger. 

Efter de svaga prestationerna i de senaste matcherna klev Södertälje ut väldigt revanschsuget och satte tonen direkt i matchupptakten.

Då hemmalaget fick ett tidigt powerplay kom ledningsmålet redan efter 84 sekunders spel. Viktor Liljegrenn fick pucken högt upp och kunde snärta in 1-0 för SSK. De fortsatte sedan dominera matchbilden och hade flera lägen att utöka. 

Ställningen var fortsatt 1-0 efter 20 spelade minuter – trots att Södertälje ledde skotten med hela 18-2. 

– Det är en jättebra period tycker jag. Vi är jävligt ödmjuka och följer den gameplan som vi har pratat om. Det ser bra ut. Vi har framför allt pratat om att försöka spela ganska enkelt och rakt. Det tycker jag vi gör och det ger resultat, säger målskytten Liljegren till TV4 i paus. 

I Nybro var det däremot dystert över insatsen i första perioden. 

– Jag tycker inte vi vinner tillräckligt med närkamper varken i egen zon eller anfallszonen. Vi får mycket tid i egen zon. Sedan när vi får pucken så chippar vi bara bort den så kan de vända direkt igen, säger Daniel Ljungman

Stor dominans av Södertälje

I mittperioden fortsatte Södertälje spela starkt och de hade ett tydligt övertag. 2-0 kom då också efter sju och en halv minut i andra perioden. Spelgeniet Marcus Eriksson fortsatte sin fina start genom att lägga en passning tillbaka till backen Julius Bergman som drog på ett slagskott som letade sig in bakom Adam Ohre, som debuterade i Nybromålet. 

Efter 2-0-målet höjde sig däremot Nybro och började komma in i matchen mer och mer. Men ställningen stod sig och Södertälje ledde skotten stort med 31-9 efter 40 minuter. 

– Vi höjer oss en del här sista fem. Vi ger dem alldeles för mycket med pucken, spelytor och allting. Jag vet faktiskt inte vad det är. Det är väl kanske att vi inte är riktigt redo eller beredda när vi kommer ut. Vi kan bara göra det bättre här i tredje och försöka vända på det, säger Alexander Molldén.

Södertälje kände sig dock trygga med insatsen. 

– Jag tycker vi gör det bra. Vi får ner puckarna djupt och jobbar på dem där. Sedan är det såklart ett motståndarlag här som gör det bra i vissa stunder också, säger Bergman. 

Islossning i tredje perioden

Nybro inledde bra i tredje perioden men då höll SSK tätt. Knappt åtta minuter in i slutperioden fick Södertälje spela powerplay och Rihards Marenis var då oerhört irriterad på domaren. Han snackade då till sig en till tvåminutersutvisning samt ett matchstraff. 

Det innebar att Södertälje fick spela fem-mot-tre i två minuter. Nybro klarade av att döda utvisningarna men orkade inte hålla hela vägen. Bara sekunder efter att Nybro blev fulltaligt så kunde SSK nämligen sätta 3-0. Ludwig Blomstrand höll sig då framme och slog in en retur för sitt 100:e mål i HockeyAllsvenskan. 

Därefter lossnade det rejält för SSK. Några minuter senare kom nämligen 4-0 då nye backen Olli Vainio sköt ett skott utmed isen som gick hela vägen in för finländarens första mål i Södertälje. 

5-0 kom sedan i slutet av matchen då Marcus Eriksson lade en läcker assist bakom sin egen rygg till Emil Alba som kunde skicka in pucken i ett nästan tomt mål. 

Magnus Bogren: “Vår klart bästa insats”

SSK fortsatte övertyga resten av matchen och hade bud på fler mål. Det blev 5-0 till Södertälje i en match där hemmalaget vann skotten med hela 51-16. Tomas Sholl fick då hålla sin första nolla sedan flytten till klubben. 

– Det viktigaste i dag har varit att spela i 60 minuter, det var väldigt viktigt för oss. Jag tycker definitivt att detta var vår bästa match för säsongen. Vi gör mycket rätt och vi kunde gjort fler mål också. Det är vår klart bästa insats, säger tränaren Magnus Bogren

För Nybro Vikings var det däremot andra storförlusten den här säsongen. Deras enda förluster har varit 0-6 mot AIK och 0-5 mot Södertälje.

– Vi möter ett lag som är mycket, mycket bättre än oss. Redan i första perioden sätter de avtryck på vad de vill med tillställningen och tyvärr har vi varken kraft eller kunskap att svara upp till det, säger Nybros Tommy Samuelsson. 

Södertälje – Nybro 5–0 (1-0,1-0,3-0) 

Södertälje: Viktor Liljegren, Julius Bergman, Ludwig Blomstrand, Olli Vainio, Emil Alba. 
Nybro: – 


TV: SSK:s sportchef: "Andra klubbar ligger mer i framkant"

Den här artikeln handlar om: