Johan Gustafsson letar efter en ny klubbadress.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Johan Gustafsson om klubbjakten: "Ska vara en härlig utmaning"

ANNONS

Johan Gustafsson är en av Sveriges mest meriterade målvakter från 2010-talet och framåt. Nu är han klubblös efter två år i Västerås. För hockeysverige.se berättar han om de tuffa åren i VIK - och den pågående klubbjakten.
– Det har funnits lite saker som jag hade kunnat hoppa på om jag hade velat, säger han.

Med ett JVM-guld. ett VM-guld, två SM-guld och tre CHL-titlar har Johan Gustafsson gjort sig känd som en målvakt som är bäst när det gäller. Nu är han dock klubblös, efter två tuffa år i Västerås IK.

“JG” återvände till Västerås 2021, efter tio år på andra håll, med en ambition om att hjälpa klubben tillbaka till SHL. Han skrev på för 2+1 år, men fick förra säsongen beskedet att optionsåret inte skulle utnyttjas. Något han, med facit i hand, ser som positivt.
– Det var nog bäst för både dem och mig att gå vidare. Det var två säsonger som inte gick som vi ville. Vi skulle slåss om att gå upp, men i ärlighetens namn var vi inte ens nära. Då kände man att…fan, det är som att stångas mot en vägg i två år, säger 31-åringen till hockeysverige.se.
– Jag har inte riktigt den tiden, och kan inte vara så långsiktig som Västerås ska vara. Jag börjar komma upp lite i åldern, så på så sätt kändes det som att det var rätt beslut för både klubben och mig. 

Storsatsande Västerås slutade “bara” femma och nia under Gustafssons två år i kassen.

– Jag tycker de sett fina ut den här säsongen, och tagit steg i rätt riktning. Jag är glad för deras skull.

Vad var det som inte funkade de två åren du var där ?
– Det finns jättemånga svar på den frågan. Det är för en längre intervju, om man säger så. Men det finns helt klart saker vi hade kunnat göra bättre. Samtidigt är de inne i en process som kommer ta tid. Det tar tid att bli SHL-redo för en hockeyallsvensk klubb.
– Nu blev det som det blev, och jag känner inga hard feelings mot dem. Ibland kommer man till en punkt där man känner att man behöver börja om. Både som klubb och spelare.

“Hoppas det kan dyka upp något”

Nu är Johan Gustafsson kontraktslös, trots att säsongen är igång. En situation han inte har något emot.
– Det är väl klart att man hade hoppats att det skulle ha hänt något, men jag har inte haft någon superpanik för att få något klart. Andra år har jag varit väldigt ivrig och väldigt  för att något ska bli klart snabbt, men nu känner jag att det är skönt att landa lite efter de två åren i Västerås. Nu har jag kunnat göra min egen försäsong och träna som jag vill, snarare än följa ett schema. Det har varit skönt att kunna lägga fokus på det jag vet att min kropp behöver för att kunna hålla en hel säsong.
– Så på ett sätt har det varit lite medvetet att inte hoppat på något innan det verkligen känts 100 procent rätt. Jag har ingen panik.

Foto: Bildbyrån.

Hur går klubbjakten?
– Jag får inte riktigt någon uppdatering på daglig basis, utan det är väl agenten som sköter det där och ska försöka skaka fram något. Nu framöver lär det börja röra sig lite, så jag hoppas det kan dyka upp något. Men exakt var, hur och när det händer något - det har jag inget svar på nu.

Är du orolig på något sätt?
– Nja, inte orolig. Jag försöker bara hålla mig i trim - och inte tänka så mycket på det där. Jag hoppas och tror att det kommer dyka upp något. Jag känner mig i bra fysisk form och har kunnat återhämta mig riktigt ordentligt under sommaren och hela vägen in i hösten. Så det känns ganska bra.

Har du märkt av något intresse?
– Ja, nog har det funnits lite saker som man hade kunnat hoppa på om jag hade velat. Men det har inte kommit något som jag verkligen fastnat för, utan det har snarare varit “ja, kanske". Och känner jag den känslan så är det nog inte riktigt rätt.

“Kan vara lite vad som helst”

Är det något speciellt spår som lockar efter mycket?
– Nej. Jag vill att det ska vara en härlig utmaning, något jag verkligen går igång på att göra. Något som känns inspirerande och som gör att jag vill lägga ned den energi och kraft som behövs för att nå målen. Men dit har jag inte riktigt kommit än.
– Egentligen kan det vara lite vad som helst. Det finns inget “jag vill inte spela i den ligan”, utan det ska vara kul. Det måste ju funka med familjen också. Det blir ett lite större pussel nu än det var för sju, åtta år sedan. Då gick hockeyn alltid först. Nu ska fler saker passa in och stämma för att det ska funka.

Foto: Bildbyrån.

Nu har september blivit oktober och alla Europas ligor är igång sedan några veckor tillbaka. Nu hoppas också den tidigare mästarmålvakten att det ska börja dyka upp intressanta alternativ för honom. Senast han spelade match var för ett drygt halvår sedan: Den 25:e mars.
– Det kommer börja röra på sig och det kommer finnas någon som är i behov av en målvakt. Så fort det dyker upp något som ger mig motivation att köra 100 procent - då kommer jag vara redo att köra. När det är? Det är svårt att svara på. Jag hoppas att jag är igång igen ganska snart.


TV: Därför stannade Johan Larsson i Brynäs


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM