Det blir dubbla stolar för Emma Murén även denna säsong.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Emma Murén optimistisk inför premiären: "Alla vet vad som krävs"

ANNONS

Det har varit bråda dagar för Emma Murén. Under sommaren har hon byggt Färjestads NDHL-lag som ska utmana om en plats i SDHL – samtidigt som hon är i full färd med att förbereda sig för spel i dagens premiärmatch mot Falu IF.
– Alla vet vad som krävs, säger den spelande sportchefen till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

NDHL-serierna har sakta börjat rulla i gång. I helgen inleder bland annat Färjestad sin säsong. Det med att möta tuffaste konkurrenten, Falun, på borta i. Ett Färjestad som många tror kan vara nästa lag att ta steget upp till SDHL. Kanske redan den här säsongen. 

– Framför allt är det kul att vi är favoriter i NDHL och att ta steget upp, säger lagets sportchef och kanske viktigaste spelare, Emma Murén, till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag vill inte vara för kaxig inför uppgiften utan vill fokusera på det vi gör. Samtidigt är det ett jättesvårt steg att ta sig upp till SDHL. Vi har ett jättebra lag på pappret, men det är viktigt att vi också får ihop gruppen. Det känns som alla vill till samma mål och vi har en otrolig erfarenhet i laget. Jag har en bra känsla, men vi är också ödmjuka inför uppgiften. 

Emma Murén är både sportchef… Foto: Ronnie Rönnkvist

Mycket bättre samarbete med herrlaget

Om du jämför den grupp ni har idag med lagen du spelat med i SDHL, prestationsmässigt är det ett lag som skulle hålla på en SDHL-nivå?
– Vi har räknat på det och kommit fram till att vi idag har tolv spelare som har spelat i SDHL tidigare. Alla vet vad som krävs. 
– Vi kommer ha en spets, men också ett otroligt brett lag och kan använda oss av alla. Så har det inte varit i Färjestad förut. 

Behöver verkligen Karlstad ett lag i SDHL?
– Ja, absolut. 

Varför?
– Framför allt för att få upp intresset för damhockeyn i Karlstad. Man har väntat otroligt länge nu på att Färjestad ska ha ett SDHL-lag, vilket klubben inte riktigt har lyckats med ännu. 
– Jag tror att det skulle vara bra både för föreningen och Karlstad som stad att ha ett SDHL-lag. 

Hur fungerar samarbetet med herrlaget?
– Det är mycket bättre i år. Vi är med på fler grejer herrarna gör och det är verkligen som vi har två representationslag. 

…och spelare i Färjestad den här säsongen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Fler kvinnliga sportchefer

Hur tänker du kring att vi får fler och fler kvinnliga sportchefer och tränare i SDHL och NDHL?
– Det är otroligt kul. Jag tror att vi behöver fler kvinnliga tränare och sportchefer i damhockeyn för att den ska växa. 
– Att både sportchef och tränare har erfarenhet från hur det var då dom var aktiva spelare. Jag tror det är viktigt att få in den kulturen i ett lag, att man vet vad man vill få ut av ett tjejlag. 

Tror du det är en stor skillnad på herrsidan kontra damsidan med tanke på att det ska till jobb, skola och så vidare för tjejerna om dom ska ha möjlighet att spela?
– Ja, så är det absolut. Mycket mer som ska funka runtomkring hockeyn med jobb, lägenheter… 
– Det är inte bara att spela hockey för vissa utan mer att allt annat också ska fungera. 

Hur fungerar det att vara spelande sportchef?
– Än så länge har det rullat på ganska bra. Sedan har laget varit väldigt hjälpsamma om det varit något som krisat eller jag behövt hjälp med. 

“Inte några stängda dörrar till landslaget”

Du spelade i Damkronorna så sent som förra säsongen, hur ser du på landslagsspel framöver?
– Jag har absolut inte stängt några dörrar för landslaget. Sedan fattar jag att då vi spelar i division 1 inte får den här tuffa hockeyn i början. 
– Som jag sagt tidigare trivs jag jättebra här hemma med framför allt också jobbdelen, att jag fått den chansen. Jag får försöka kriga på här hemma och visa mer när tuffa matcherna kommer. 

Har du en dialog med förbundskaptenen Ulf Lundberg?
– Inte så jättemycket nu. Det var mer förra säsongen. Däremot har jag pratat lite med honom om sportchefsrollen, men det är inte några stängda dörrar till landslaget, avslutar Emma Murén samtidigt som tjeckiska världsstjärnan, Katerina Mrazova sitter några meter ifrån oss och knappar på sin mobiltelefon.

Emma Murén stänger inga dörrar till spel i Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist


TV:  Veckans avsnitt av Studio Oddset Hockey

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM