Jonathan Dahlén drömmer stort.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Jonathan Dahlén drömmer stort: "Då kanske det skulle kunna bli ett guldfirande i Timrå"

ANNONS

Timrå är en av fem klubbar i dagens SHL som aldrig vunnit SM-guld. Enligt Jonathan Dahlén kan klubbens första guld vara närmare än vad folk tror.
– Gör man en stabil säsong och går till slutspel kan faktiskt allting hända i så jämn serie som SHL är nu för tiden, säger han till Hockeysverige.se.

SUNDSVALL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Timrå gjorde en mycket fin säsong 2022/23 och tog sig till kvartsfinal, ett Timrå som enligt många skulle få det tufft att hänga kvar i SHL. Nu blev det respass mot Örebro efter sju matcher, men det var nära att laget tog sig förbi även det hindret. 
– Det var en bra säsong. Vi startade lite dåligt första sju, åtta omgångarna. Sedan gjorde vi en väldigt bra vändning och var topp sex under stora delar av säsongen, berättar Jonathan Dahlén för Hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker att det var otroligt kul och jag är imponerad över hur vi tog oss an den säsongen. Vi åkte ut lite surt i slutspelet, men det var som det var. Nu är det en ny säsong. 

Vad fattades mot Örebro i kvartsfinalerna?
– Att vi inte var redo från start. Förlorar man sina två första hemmamatcher är det tufft att vinna en kvartsfinalserie i SHL. 
– Det är lite där jag tycker att vi tappade. Vi måste vara med lite mer från början. Det var surt, men vi har lärt oss vår läxa och förhoppningsvis får vi chansen igen. 

Jonathan Dahlén. Foto: Ronnie Rönnkvist

Stark debutsäsong i SHL

Jonathan Dahlén svarade för 20 mål och totalt 42 poäng på 52 matcher i grundserien. Under slutspelets sju matcher gjorde han två mål och totalt tio poäng. 
– Jag tycker det var godkänt. Det kändes bra och rullade på även om jag hade några dippar här och där. Det var en stabil säsong och ett roligt lag att spela i, så det var kul. 

Du hade skyhöga förväntningar på dig förra säsongen efter att ha gjort en ganska bra säsong i NHL för San José. Hur hanterade du den biten mentalt?
– Jag vet inte om jag tänkte så mycket på det. När jag är ute på isen har jag roligt och tänker inte på det där. Gör man rätt saker hela tiden får man betalt till slut. 

Har du lätt för att släppa sådana bitar?
– Ja, jag sätter en hög press på mig själv, så jag tänker inte så mycket på det som är utifrån. Det är mig själv jag får jobba med om jag inte motsvarar den press jag sätter på mig själv, säger Jonathan Dahlén med ett skratt. 

Pappa Ulf Dahlén har spelat under press både i landslaget och NHL, har du fått hjälp av honom kring hur man på bästa sätt hanterar just den biten?
– Ja, absolut. Han är ett bra bollplank för mig i princip varje dag. Klart att har jag några frågor så har han alltid bra svar. 

“Fortsätter stolt att bära tröjan”

Jonathan Dahlén har alltid brunnit just för Timrå som klubb. Den lågan tycks bli starkare för varje säsong. 
– Det är otroligt härligt att spela i Timrå. Det är en avslappnad miljö, men där vi ändå ställer vi krav på varandra. 
– Man mår väldigt bra och det är en väldigt familjär känsla då man kommer till Timråhallen. Ett bra ställa att spela på, men också alltid bra grupper och människor i och runt omkring laget. Det är imponerande hur man alltid får ihop det.
– Självklart har man lite dåliga dagar här och där (skratt), men generellt sett har vi alltid kul tillsammans i hallen. 

Timrå betyder mycket för Dahlén - och han betyder mycket för klubben. Foto: Bildbyrån

Vad har klubben betytt för dig som person?
– Otroligt mycket. Det var egentligen i Timrå jag fick mitt genombrott på junior-, A-lagsnivå och SHL-nivå… Även om jag var i NHL innan SHL, skrattar Dahlén och fortsätter: 
– Jag har fått väldigt mycket från klubben och haft en bra tid här. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått spela så många år i Timrå och fortsätter stolt att bära tröjan. Det kommer jag göra varje dag jag spelar i Timrå. 

Är Sundsvall som stad hemma numera?
– Jo, så är det väl. Det är ett ställe jag bott på i snart tio år. Klart att det då känns väldigt hemma. Sedan är Östersund, där mamma och pappa bor, också hemma på sitt sätt, men Sundsvall har växt fram till att bli mitt hem. 

Hur mycket följer du Östersund i Hockeyallsvenskan?
– Mycket. Min gamla tränare och granne, Roger Forsberg, är tränare där idag. Jag har lite kontakt med honom och jag tycker det är väldigt kul när det går bra för dom, vilket det gjorde förra säsongen. Hoppas dom kan ta ytterligare ett kliv nu.

Vilka intryck har du av laget?
– Nu tappade man ett gäng, men jag har hört att dom också fyllt på med bra spelare. Jag har spelat med “Danne” Öhrn, men också mött (Sebastian) Benker. Östersund har värvat lite rutinerade killar som kan hålla koll på laget. 

Drömmer stort: “Det känns långt bort, men det kanske inte är så”

Nu väntar en ny säsong för Jonathan Dahlén och Timrå. En säsong 25-åringen från Östersund har ganska stora förväntningar på. 
– Jag har höga förväntningar med tanke på att vi gjorde det bra förra säsongen. Vi har nästan samma lag. I princip är det bara (Filip) Hållander och (Tim) Juel som är nya. Sedan är det en del nya killar som kommit upp, men som var med och tränade med oss förra säsongen. 
– Det är ganska unikt att ha så få nya spelare, men det är klart att vi har höga förväntningar på varandra och en hög kravbild. Dessutom har vi väldigt bra ledare i laget. (Anton) Lander är en bra kapten och ställer höga krav. Sedan har vi många killar som går i bräschen för det här laget, så vi är väldigt bortskämda med den biten. 

Anton Lander - en bra men krävande kapten, enligt Dahlén. Foto: Ronnie Rönnkvist

Timrå har aldrig vunnit SM-guld. När och hur ska man klara den resan?
– När som helst om du frågar mig. Det är hårt jobb som gäller och att pricka formen vid rätt tillfälle på säsongen, vilket oftast är i slutspelet. 
– Självklart är det svårt eftersom det är bra lag i SHL, men vem vet. Om vi hade kvitterat mot Örebro så hade vi kanske kunnat gå till semifinal. Gör man en stabil säsong och går till slutspel kan faktiskt allting hända i en så jämn serie som SHL är nu för tiden. 
– Det gäller att ta sig dit och pricka formen rätt. Då kanske det skulle kunna bli ett guldfirande i Timrå. Det känns långt bort, men det kanske inte är så. 

Du var med i Tre Kronor under senaste säsongen, hur tänker du kring landslagsspel den här säsongen?
– Det är alltid kul att få samtalet av Sam (Hallam). Jag har fått ett bra intryck av honom som förbundskapten. Han har en väldigt tydlig struktur i allt vi ska göra. 
– Tre Kronor är något jag strävar efter och kul om jag får vara med, avslutar Jonathan Dahlén. 


TV: "Ingen anledning att göra några större förändringar"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL