Mats Lusth i Leksandströjan säsongen 1994/95.
Foto: Stig Kenne
Bilden

Mats Lusth om känsliga flytten till Leksand: "Min dåvarande fru grät i en vecka"

ANNONS

Mats Lusth är starkt förknippad med Mora IK efter att han både spelat i och tränat moderklubben. Under sin karriär hann den hårdföre backen även med en säsong i ärkerivalen Leksand.
– Då skrev jag på och min dåvarande fru grät i en vecka: "Vad har du gjort Mats, är du dum i huvudet?”

Det fanns en tid, eller rättare sagt en säsong, då Moras Mats Lusth faktiskt spelade för Leksand. Säsongen var 1994/95. 

– Det knackade på dörren nere i Zürich. Då kom Olle Öst och Conny Evensson in. Olle hade varit nere och hälsat på Conny. Dom hade druckit whiskey tillsammans. Olle var då i Leksand och får då för sig att värva mig dit. ”För helvete Olle, nu har du tagit för mycket whiskey”, skrattar Mats Lusth och fortsätter:
”Du förstår väl själv att jag aldrig kan gå till Leksand?”. Dels för förutsättningarna jag hade i Schweiz, dels för att jag kommer från Mora. Olle gav sig inte och jag ställde kravet att jag skulle ha det likvärdigt som i Grasshoppers.  
– Han kom in till mig morgonen efter och hade skrivit på ett A4-papper hur vi skulle göra. Då skrev jag på och min dåvarande fru grät i en vecka. ”Vad har du gjort Mats, är du dum i huvudet?” 

Känslig flytt: “Jag ska aldrig mer prata med dig”

Det var en del folk i framför allt Mora som inte uppskattade flytten. 
– Folk från Mora ringde till mig, gamla materialare och Moraspelare som är äldre än jag. Några av dom sa ungefär: ”Din jävla idiot. Är du dum i huvudet. Hur kan du göra så här mot oss i Mora. Jag ska aldrig mer prata med dig.”
– ”Vi har inte pratat med varandra på tio år, varför skulle vi börja prata nu?”

Trots att Mats Lusth är från Mora trivdes han bra under sin säsong i Leksand. 
– Ja, det tycket jag. Olle gjorde det bra. Samma sak var det när jag kom till Färjestad då jag i början bodde hos hans familj. Olle var som en extrapappa för mig då jag kom till Färjestad och var så även i Leksand. 
– Även Roger Johansson och Per-Erik Eklund kom samtidigt och han gjorde det bra för alla som kom till Leksand. Sedan blev det lockout så Uffe Samuelsson kom hem. Det var ett jäkla skönt gäng som var i Leksand då. Det var häftigt. 

Coach i Leksand var Wayne Fleming
– Han var bra. Inga konstigheter. Även Tomas Jonsson var där och vi har fortfarande en bra kontakt. En mycket trevlig kille. 
– Vi vann alla hemmamatcher i grundserien den säsongen, men jag förstår inte varför vi tog så lite poäng på bortaplan med det lag vi hade, Jonas (Bergqvist), (Thomas) Forslund, Niklas Eriksson, Jergus Baca, bra målvakter…
– Det här har legat Leksand i fatet under många år. Att man spelar en fantastisk hockey på hemmaplan, men borta vill det sig inte.
– Vi blev fyra i serien och Brynäs femma, vilket gjorde att vi fick hemmaplansfördel. Vi vann första hemma, Brynäs vann i Gavlerinken, men sedan förlorade vi tredje matchen hemma. Då hade vi tidigare alltså inte förlorat någon match på hemmaplan. Vi lyckades aldrig ta tillbaka det där på bortaplan. Det var väldigt märkligt och jag tycker att vi borde gått längre med det laget. 

Säsongen därpå valde Mats Lusth spel med Västerås. 
– Jag hade ett år kvar i Leksand, men vi hade småbarn samtidigt som min dåvarande fru inte trivdes jättebra i Leksand efter att ha bott i Malmö och Zürich. Jag tror hon helt enkelt längtade hem. 

Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"


TV: Vem är den bästa målvakten genom tiderna?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL