Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
CHL

Oskar Vuollet klev fram för Skellefteå – mål och assist i CHL-segern

Skellefteå vinner sin CHL-premiär mot Salzburg med 4-0.
Då presenterade sig 17-årige talangen Oskar Vuollet för hemmapubliken med 1+1 i vinsten – hans två första poäng för Skellefteå på seniornivå.

I går klev Växjö och Färjestad in i Champions Hockey League och inledde sina tävlingssäsonger och under fredagen var det Skellefteås tur.

Det blev seger för SM-finalisten från i fjol då de besegrade österrikiska Salzburg med 4-0.

Skellefteå började matchen starkast och skapade press ner mot Salzburgs mål, bland annat efter två powerplays. Men målet skulle dröja till den elfte matchminuten då Rickard Hugg gav västerbottningarna ledningen efter en riktig soloshow.

Hugg fick pucken på egen blålinje, rundade ena backen vid offensiv blålinje och sedan skar han in mot mitten och chippade pucken för att komma mellan Salzburg-spelarna. Efter det lyfte han pucken över målvakten och in i nät för ett läckert ledningsmål.

Det blev sedermera inga fler mål utan Skellefteå behöll sin 1-0-ledning till paus trots att österrikarna skapade stort tryck i slutet av perioden.

Oskar Vuollet med både mål och assist

I den andra perioden kom Salzburg återigen ut bra och skapade ett antal farliga chanser innan Skellefteå tog över igen. Först kom 2-0 efter att den 17-årige junioren Oskar Vuollet klivit fram. Vuollet, som hade passat fram till Huggs 1-0-mål, sköt först ett skott som målvakt räddade men pucken landade sedan tillbaka hos ynglingen som rakade in returen för sitt första seniormål i Skellefteå. Forwarden gjorde 49 poäng på 45 matcher i J20-laget i fjol och hade nu stått för 1+1 för Skellefteå i CHL-matchen.

Drygt tio minuter senare fick Salzburg chansen i powerplay men det ville sig inte bättre än att Skellefteå kunde vända på spelet och göra 3-0. Hemmalaget kom i ett två-mot-ett-läge men nyförvärvet Martins Dzierkals valde att skjuta själv och pucken gick in vid första stolpen. Det är lettens första mål sedan han värvades till Skellefteå. Eftersom målet kom i boxplay så fick Skellefteå tillbaka sin utvisade spelare och en av de nya CHL-reglerna tillämpades därmed.

Skellefteå kunde då gå in i den tredje perioden med en 3-0-ledning.

David Rautio höll nollan

SHL-laget hade kontroll på tillställningen under den avslutande perioden och kunde till slut vinna med 4-0 med att toppcentern Pär Lindholm gjort mål i powerplay då han stod framför mål och kunde skicka in en retur för att definitivt punktera matchen.

Hemmalagets målvakt David Rautio stod för en gedigen insats mellan stolparna och höll nollan i segern. 38-årige Rautio, som bara har ett korttidskontrakt med Skellefteå, räddade alla 13 skott han fick på sig i matchen.

Skellefteå inleder alltså CHL-äventyret med tre poäng. Deras nästa match i Champions Hockey League är på söndag då Dynamo Pardubice står för motståndet.

Skellefteå – Salzburg 4–0 (1-0,2-0,1-0)

Skellefteå: Rickard Hugg, Oskar Vuollet, Martins Dzierkals, Pär Lindholm