VEGAS ÄR MÄSTARE!
Foto: Bildbyrån
NHL

Mästare - efter galna målfesten

ANNONS

Vegas Golden Knights. Där har ni Stanley Cup-mästaren, säsongen 2022/2023. De krossade Florida med 9-3 i nattens final, och kunde säkra titeln inför en vild hemmapublik.
– Det är så sjukt, alltihopa, säger William Karlsson till Viaplay.

För sex år sedan hade de inte ens spelat sin första match. Nu är Vegas Golden Knights Stanley Cup-mästare. De vann finalserien mot Florida med 4-1 i matcher och tog hem pokalen efter att ha vunnit med närmast osannolika 9-3 i den femte finalmatchen.

Mark Stone blev nattens snackis. Vegaskaptenen satte nämligen ett hattrick, som den blott tredje spelaren någonsin i en Stanley Cup-säkrande match. De två tidigare som lyckats med det var Jack Darragh och Babe Dye - år 1920 och 1922. Stone blev alltså först på över 100 år att lyckas med bedriften.

Och som belöning fick han, som lagkapten, lyfta pokalen först av alla.

William Karlsson har varit med sedan starten, och blev i natt ensam svensk att vinna Stanley Cup. Han tog hem trofén för första gången. Han är en av sex spelare som varit med i Vegas sedan starten.

– Jag vet inte om det går att beskriva. Att få vinna i sig är så jävla stort. Att göra det i Las Vegas, något man aldrig trodde för några år sedan…Det är bara sjukt, alltihopa. Jag är så jävla tacksam att få vara här, säger Karlsson till Viaplay.

Nyfödde Beckham Karlsson tar plats i pokalen

“Känns som att vi blivit som en familj”

Efter att lagkaptenen Mark Stone lyft pokalen gav han den till Reilly Smith, som i sin tur gav den vidare till Jonathan Marchessault och William Karlsson och de övriga som varit med sedan starten.

– Det känns som att vi blivit som en familj, alla vi sex som är kvar. Det är så jävla underbart att få vinna med dem. Och att ge varandra bucklan är ännu mäktigare. Jag älskar grabbarna och skulle dö för dem, fortsätter Karlsson.

Alex Pietrangelo och Ivan Barbashev vann för andra gången, medan Alec Martinez, Jonathan Quick och Phil Kessel vann för tredje gången. Quick och Kessel var dock petade.

– Jag minns när jag spelade i Toronto och sa att jag inte kunde vinna Stanley Cup. Nu har jag vunnit tre gånger! utbrast Phil Kessel till media under onsdagsmorgonen.

Vegas har ett närmast sanslöst facit under sina sex år i ligan. Så sent som ifjol missade de slutspel, för första gången, men de har gått till semifinal eller final fyra av de fem övriga åren. De nådde final redan under sin första säsong i ligan, men föll då mot Washington. Då bestod laget av spelarna som plockades av andra lag i expansionsdraften. Sedan dess har Vegas värvat storstjärna efter storstjärna - och fem år senare nådde man ända fram.

Vegas - Florida 9-3

Vegas: Mark Stone x3, Nicolas Hague, Alec Martinez, Reilly Smith, Michael Amadio, Ivan Barbasjov, Nicolas Roy

Florida: Aaron Ekblad, Sam Reinhart, Sam Bennett

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games