Stig-Göran Johansson.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

Kjell Svenssons hyllning till "Stisse": "Den bästa jag sett"

ANNONS

Stig-Göran Johansson spelade hela sex VM-turneringar och ett OS för Sverige, men gick bort redan vid 58 års ålder. Här berättar nu Kjell Svensson om minnet av ”Stisse”. 
– Det var tragiskt. Han var en väldigt duktig spelare och fin person, säger Svensson. 

Säger man Stig-Göran Johansson så säger inte det speciellt mycket. Lägger vi däremot till smeknamnet ”Stisse” är det nog en hel del som drar på smilbanden. 

Född 1943 i Surahammar. Just ”Sura” var även hans moderklubb. Där kom han att spela med bland andra den då blivande domaren, Ove Dahlberg och Nils-Olof ”Nille” Schillström som han dessutom skulle få spela tillsammans med i SSK. 

Den 173 centimeter långe granitbiten och tacklingsspecialisten från Surahammar flyttade 1963 till Södertälje. Där kom han att spela till och med säsongen 1977/78, vilken som också kom att bli hans sista som spelare. Inledningsvis spelade han ofta med ”Nille” Schillström och Börje ”Poppen” Burlin. Efter tiden som spelare hoppade han in som assisterande coach till Lennart Källén i SSK, men han tränade även IFK Tumba och Nyköpings BIS i tvåan. 

”Stisse” kom att spela sex VM-turneringar och ett OS. Han var bland annat med vid båda hemma-VM, 1969 och 1970. Vid turneringen 1969 blev han med sina sex mål och totalt tolv poäng blev han tvåa i Tre Kronors interna poängliga efter Uffe Sterner som samlade ihop fem mål och totalt 14 poäng. Han bildade för övrigt kedja med nämnde Sterner och Lars-Göran Nilsson i den turneringen.

Hyllningen: "Den bästa jag sett"

Landslagsdebuten gjorde han för övrigt mot Östtyskland i september 1965.

I Södertälje spelade legendarer så som Eilert ”Garvis” Määttä, Einar ”Kiosken” Granath, Börje ”Poppen” Burlin, Dick Yderström, Calle Lilja, Hasse Carlsson, Stig Carlsson och så vidare. 

Kjell Svensson:
– ”Masen” (Folke Jansson) var med och var nästan sjuklig mot vissa av spelarna. ”Stisse”, att han gick bort för tidigt kan han tacka ”Masen” för. Jag tycker att dom hade en helt annan syn på hur man ska vara vid sidan av. 
– ”Stisse” och många av dom här var begåvningar, men klarade det inte. Jag tog ”Stisse” under mina armar senare och han fick börja jobba hos mig. Det gick hyggligt bra. Då hade det värsta gått över och han förstod vad allt innebar, men det gick inte då att ha med honom som ishockeyspelare eller ledare. Det var tragiskt. Han var en väldigt duktig spelare och fin person.
– Jag pratade med ”Nille” (Nils-Olof Schillström) häromdagen och vi sa just att det var tragiskt att det blev så här. ”Stisse” var taktiskt den bästa spelare jag sett och med hans huvud jag coachat. Jag kunde använda honom överallt. 

Stig-Göran Johansson var endast 58 år då han 2002 gick ur tiden efter en tids sjukdom.


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL