Foto: Bildbyrån. Grafik: Simon Eld
NHL-draften 2023

JÄTTERANKING: De 50 (!) hetaste spelarna i Sverige inför NHL-draften 2023

Hockeysverige.se's juniorexpert Jimmy Hamrin listar de 50 hetaste spelarna i Sverige inför draften, som genomförs i Nashville 28-29 juni.

  • De har NHL-potential.
  • De borde gå i den första rundan. 
  • Jämförs med Lias Andersson och Carl Grundström.
  • Han är ett säkert kort att nå NHL på sikt. 
  • “Han skulle kunna spela i NHL redan nästa säsong”

Den 28-29 juni i Nashville hålls årets NHL-draft. Här i Sverige har vi inga matcher kvar nu och jag är därmed klar med säsongens arbete för EP Rinkside. Vår gigantiska draftguide kommer komma ut inom kort där vi rankar 300 spelare med tillkommande rapporter på varje spelare från flera olika scouter.

Här för hockeysverige lägger jag nu ut min topp 50 för spelare som spelat i Sverige under säsongen. Som vanligt är det bäst chans att nå NHL och bäst chans att bli så bra som möjligt i NHL som rankingen baseras på och inte vilken spelare som är längst fram i utvecklingen i dag. Rankingen är baserad på mitt personliga tyckande och tänkande.

Jag har satt kategorier där jag tänker att spelarnas potential hör hemma. I den första och största kategorin "På gränsen till att draftas" är det intressanta spelare som jag anser för långt ifrån NHL-potential för att jag själv skulle försöka drafta om jag jobbade i en klubb. Ju högre upp i ranking i den kategorin ju närmare är spelaren att ha NHL-potential.

Därefter kategoriserar jag i vilka rundor (1, 2, 3-4 samt 5-7) jag tänker att spelaren hör hemma. Statistik som togs fram 2020 visar att ca 74% av dem som väljs i första rundan gör minst 100 NHL-matcher. I andra rundan är siffran bara ca 34% och sedan går det stadigt neråt till enbart 11% av dem som väljs från sjunde rundan. Tanken är att det också ska spegla hur god chans jag tror spelarna i rankingen har att uppnå den potential jag beskriver. Andra nationaliteter än svenska benämns efter deras namn.

Till rankingen:

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: