HOCKEY-VM: Kanada vände och vann - efter Fantillis läckerbit

Trots ett tidigt underläge vände favoriterna och vann semifinalen med 4–2.
– Det är hur läckert som helst. Enastående, säger SVT:s expert, Jonas Andersson om hjälten Adam Fantilli.

Efter en 3–1-vinst mot Tre Kronor väntade ett nytt svårt prov för Lettland i Hockey-VM.

Men trots att man nu ställdes mot en ny jätte, i form av Kanada, imponerade man på nytt.

Precis som mot Sverige skickade tidigare Luleåtalangen, Dans Locmelis in 1–0-målet för Lettland i den första perioden. Och det var även en ledning som höll i sig länge.

Den andra perioden bjöd på en rad utvisningar. Totalt 22 mellan de båda lagen, men ändå stod sig 1–0 in till de sista minuterna av mittenperioden. Sammy Blais vispade då till en puck som hamnade i det lettiska krysset och fick jubla.

Ledningen höll däremot inte länge. En minut och sex sekunder hann passera innan Lettland återigen hade ledningen. Denna gång var det Rudolfs Balcers som blev målskytten.
– Det är hur läckert som helst. Det är så så starkt av Lettland, säger SVT:s expert Jonas Andersson om målet.

Supertalangen med läckert avgörande: "Enastående"

Men i den tredje vände matchen.

45 sekunder in skickade Jack Quinn en puck mot mål från en liten vinkel, och fick förvånansvärt nog jubla över ett 2–2-mål.
– Det är 2–2 som en blixt från klar himmel. Det var inte ens en målchans, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT.
– Han väggar in den på huvudet. Det är ett perfekt skott. Det är riktigt riktigt snyggt gjort, säger Jonas Andersson.

Därefter tog Kanada över matchen och hade rejält tryck mot Arturs Silovs i Lettlands mål.

Till slut kom även målet.

Adam Fantilli som tippas gå som nummer två i sommarens NHL-draft vände ut och in på en försvarare och skickade in 3–2-målet. Vändningen var fullbordad genom talangens första mål i turneringen.
– Superlöftet kliver fram. Han har inte gjort så mycket väsen av sig, men så gör han det här. Det är hur läckert som helst. Enastående. Han visar varför han tippas gå så tidigt i draften, säger Jonas Andersson i SVT.

Med dryga två minuter kvar åkte sedan Kanadas MacKenzie Weegar på sin andra tunga smäll i matchen. Oskars Batna som delat ut smällen åkte på en utvisning och gav motståndet en chans att stänga matchen.

Det blev inget mål i powerplay, men när Lettland sedan tog ut målvakten för att spela sex mot fem i slutsekunderna kom ändå 4–2 i tom bur.