Rocco Grimaldi har inget intresse av en SHL-flytt.
Foto: ActionPictuers/IMAGO/Bildbyrån
Intervju

Rocco Grimaldi stänger dörren för en SHL-flytt: “Vill återvända till NHL”

ANNONS

Rocco Grimaldi har återigen kopplats ihop med en flytt till Sverige.
För hockeysverige.se berättar dock den amerikanske VM-stjärnan att han inte har något intresse av att spela i SHL. 
– När jag var liten drömde jag bara om att spela i NHL och jag vill fortfarande leva den drömmen, säger Grimaldi. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

USA vann alla sju matcher i gruppspelet och fortsatte sedan på inslagen bana när slutspelet på VM började. 

Det blev nämligen seger med 3-0 mot Tjeckien och USA säkrar därmed sin plats i semifinalen. 

– Vi gör en bra matcher alla 60 minuter. Vi började riktigt bra och de sköt bara två skott på mål i första perioden. Sedan klev de upp mer och spelade bättre men då steppade Casey upp och gjorde några grymma räddningar. Sedan stängde vi ner dem i tredje perioden. Det känns bra men vi behöver städa upp några grejer om vi ska gå hela vägen för matcherna kommer bara bli svårare framöver, säger forwarden Rocco Grimaldi, som stod för en assist i segern, till hockeysverige.se.

I semifinalen får USA, som är det bäst rankade laget, nu möta Tyskland då tyskarna vann mot Schweiz och går vidare till semifinal som det sämst rankade laget. 

– Vi är väldigt taggade på att få spela semifinal. Det blir en ledig dag i morgon där vi kan vila och sedan förbereda oss för semifinalen. Det kommer bli en tuff match tror jag så vi måste vara redo, säger Grimaldi.

“Hade varit speciellt om vi kunde ta oss till final”

USA har inte tagit guld på Hockey-VM sedan 1960, då OS och VM var samma sak, och sedan dess har de aldrig ens gått till final sedan finalmatcher infördes i VM. I ett ”vanligt” VM har de inte vunnit sedan 1933.

Hur ser du på era chanser att bryta den långa guldtorkan? 
– Det var väldigt länge sedan och jag vet inte ens när USA fick spela om guldet senast. Det hade varit väldigt speciellt om vi kunde ta oss till finalen. Det är alltid en ära att få bära den här tröjan och representera USA. Jag har inte gjort det på tio år så det är klart att det är speciellt. Men det kommer bli svårt att ta sig dit. Vi vet att det kommer bli tuffare matcher och svårare att vinna men vi ska göra allt för gå hela vägen.

Rocco Grimaldi har varit en av USA:s bästa spelare i VM. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Rocco Grimaldi är 30 år gammal men gör nu sin första VM-turnering på seniornivå i karriären efter att tidigare ha spelat både U18-VM och JVM för USA. 

Han har då varit en av lagets bästa spelare med fyra mål och tio poäng på åtta matcher. Han är därmed tvåa båda i interna skytteligan och interna poängligan. 

– Det har varit jättekul för egen del och förhoppningsvis blir det bara bättre i fortsättningen också.

Har intresse från SHL: “Vill bara spela i NHL”

Den kortväxte forwarden, bara 168 centimeter lång, kommer från en succésäsong i AHL där han gjorde hela 33 mål och 73 poäng på 70 matcher vilket gav en tredjeplats i skytteligan och en sjätteplats i poängligan. 

Men till nästa säsong blir han free agent och det är oklart var karriären går vidare. 

– Just nu fokuserar jag bara på VM. Det är tre dagar kvar och jag har bara siktet inställt på att försöka vinna vårt första guld på över 60 år. Det är min högsta prioritet just nu och sedan får man ta sommar och vila i några veckor innan man börjar fundera på var man ska spela och hur man vill göra.  

Vore du öppen för en flytt till Europa? 
– Jag fokuserar bara på Nordamerika just nu. Jag vill återvända till NHL och just nu är det den enda ligan som jag tänker på.

Totalt i sin karriär har Rocco Grimaldi spelat 203 NHL-matcher. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Förra året kopplades Grimaldi ihop med en möjlig flytt till SHL där bland annat Brynäs och Leksand var intresserade av forwarden men då skrev han i stället på för Anaheim Ducks. 

Under torsdagen har också Örnsköldsviks Allehanda kommit med uppgifter som säger att MoDo Hockey har Grimaldi högt upp på sin önskelista inför den kommande SHL-säsongen. 

Grimaldi säger dock att han bara har fokus på att stanna i Nordamerika och ta en plats i ett NHL-lag. 

Även om SHL-lag är intresserade så är Sverige uteslutet då?
– Det har nog varit lite sådant snack i ett antal år nu men jag har inget intresse av det just nu. Jag vill bara spela i NHL. När jag var liten drömde jag bara om att spela i NHL och jag vill fortfarande leva den drömmen. Just nu har jag bara fokus på att ta mig tillbaka till NHL men det får komma efteråt för nu fokuserar jag på de sista dagarna här på VM, avslutar Rocco Grimaldi.


TV: Är Leksand fortfarande inne på rätt spår?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL