HOCKEY-VM 2023
USA är klara för semifinal på VM.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva via REUTERS
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: USA går vidare till semifinal – slår ut Tjeckien

ANNONS

USA gick vidare till VM-slutspelet som det bästa laget från gruppspelet. 
I kvartsfinalen pallade de då också för trycket och vann med 3-0 mot Tjeckien för att avancera till semifinal. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under torsdagseftermiddagen inleddes kvartsfinalspelet på VM och i Tammerfors spelades den första kvarten mellan USA och Tjeckien. 

USA var det bästa laget från gruppspelet då de vann alla sju matcher samt tog 20 av 21 poäng. De pallade för trycket och säkrade då en plats i semifinalen genom att vinna med 3-0 över Tjeckien. 

När den första perioden började var det direkt amerikanerna som kom ut starkast och satte an tonen. Tjeckien hade svårt att hänga med i USA:s snabba och intensiva spel vilket ledde till att det blev mycket spel nere i Tjeckiens zon.

Till slut kunde USA också ta ledningen då Matt Coronato snurrade runt och sköt ett skott som letade sig in bakom den tjeckiske målvakten Karel Vejmelka. USA fortsatte trycka på och vann skotten med 11-2 i första perioden men ställningen var bara 1-0 efter 20 minuters spel.

Stortalangen Cutter Gauthier satte spiken i kistan

I den andra perioden kom Tjeckien ut starkare och spelade mer aggressivt vilket också ledde till att de skapade fler chanser. Trots det var det USA som utökade sin ledning till 2-0 halvvägs in i perioden. Rocco Grimaldi petade bak pucken till till Nick Perbix vid en offensiv tekning och Perbix sköt då ett skott som gick in högt över axeln på Vejmelka. 

USA fortsatte vara det bättre laget även om Tjeckien hade fler offensiva lägen. Skotten efter två perioder var 25-11. 

I den tredje perioden inledde Tjeckien sin jakt för att komma tillbaka in i matchen för att ha chansen att gå vidare till semifinalen. USA hade dock bra kontroll på tillställningen under den första halvan av perioden då Tjeckien inte hade ett enda skott på mål. 

Då punkterade USA matchen fullständigt när 19-årige stortalangen Cutter Gauthier satte 3-0. Precis som 2-0-målet kom målet direkt vid en offensiv tekning då T.J. Tynan vann tekningen bak till Gauthier som skickade in pucken i krysset för hans sjunde mål i mästerskapet. Slutresultatet blev sedan också 3-0 och USA:s målvakt Casey DeSmith höll därmed nollan för att säkra semifinalplatsen.

USA går därmed vidare till semifinal och får revansch från bronsmatchen förra året då Tjeckien vann över USA. Eftersom amerikanerna var det bästa laget i gruppspelet kommer de att få möta Tyskland som är det lägst rankade laget att gå vidare till semifinal. 

USA – Tjeckien 3–0 (1-0,1-0,1-0) 

USA: Matt Coronato, Nick Perbix, Cutter Gauthier.
Tjeckien: – 


TV: Marco Kasper draftad av Detroit Red Wings

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL