Europa

Trots Omarks och Tömmernes mål - förlorade finalmatchen

Med en seger på bortais kunde Omark och Tömmernes säkra guldet Schweiz.
Då hamnade den förstnämnda mitt i händelsernas centrum - och fick se sig besegrad med 2–4.

– Jag hoppas att (Linus) Omark får vinna guldet först och att han kommer tillbaka hem sen, sa Luleås återvändande Pontus Andreasson efter att han under tisdagen blivit klar.

Några timmar senare släpptes pucken i vad som kunde bli en helt avgörande match för guldet i den Schweiziska högstaligan.

EHC Biel-Bienne mot Genève-Servette HC, 2–3 i matcher. Då klev Linus Omark fram och satte öppningsmålet med ett fint placerat skott från slottet. Ett mål som skulle ge hans Geneve guldet, men därefter vände matchbilden.

Det blev en tuff andraperiod där Biel vände 0–1 till en 2–1-ledning. Omark fortsatte att vara i fokus, men inte bara i positiv bemärkelse. Sent i perioden, vid underläge, visades han ut för interference och rasade mot sin motståndare. Väl i båset signalerade han sedan för “diving”.

Perioden spelades sedan av, men Omark hade inte släppt det hela. Innan lagen försvann ut i omklädningsrummet åkte han fram till motståndaren och fortsatte tjafsa.

Tömmernes sköt tillbaka hoppet - räckte inte

På andra sidan i finalen stod svenskarna, Viktor Lööv och Jesper Olofsson, där den sistnämnda, precis som Omark var ett offensivt hot vid flera tillfällen i match sex.

Tidigt i tredje fick Olofsson även chansen att utöka till 3–1, men skickade pucken över buren i friläget. Geneve hade det sedan svårt att skapa riktigt farliga lägen i offensiv zon och fick sedan till slut se Biels kapten Gaëtan Haas göra 3–1 i ett friläge med cirka sex minuter kvar att spela.

Det såg sedan ut att bli 4–1 kort därefter, men istället vände spelet och en av Geneves svenskar fram igen. Denna gång var det Henrik Tömmernes som smällde in 2–3 när han fick stå och ladda ostört uppe i slottet.

Cirka fem minuter återstod och Omark och Tömmernes tryckte på för en kvittering. Med två minuter kvar tog laget ut målvakten och en sista chans kom. Till slut kom fjärde baklängesmålet, nu i tom bur - och Omark fick sätta sig i utvisningsbåset för osportsligt uppträdande.

Nu väntar en avgörande match sju på Geneves hemmaplan på torsdag.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL