Så gick det i kvällens landskamper

De fem svenska juniorlandslagen spelade fyra matcher under kvällen.
Det slutade med blågul seger i alla matcherna.

Juniorkronorna är i Slovakien för att spela en femnationsturnering inför hemma-JVM i Göteborg om åtta månader.

I går vann Sverige premiären med 5-1 mot Schweiz och under fredagskvällen blev det återigen seger för Juniorkronorna mot Tjeckien, med exakt samma siffror.

Sverige fick en drömstart på matchen då Linköpings Fabian Wagner, som blev tvåmålsskytt i gårdagens match, gjorde mål redan efter elva sekunder. Bara dryga minuten senare kom även 2-0 till de blågula då Liam Engström (Örebro) blev målskytt.

Tjeckien reducerade sedan halvvägs in i första perioden men Sverige skulle återta sin tvåmålsledning. HV71:s Erik Påhlsson, som kom in i truppen som ersättare, satte 3-1 till Sverige.

Efter en mållös andra period kunde Sverige definitivt säkra vinsten i tredje. Joel Kant (Luleå) gjorde mål redan efter 54 sekunder för 4-1 och fem minuter in i perioden satte Freddie Larsson (Malmö) 5-1 vilket också blev slutresultatet.

Luleåmålvakten Hubert Forsberg Zetterström vaktade det svenska målet i segern. Juniorkronornas nästa match i turneringen är i morgon då de ställs mot värdnationen Slovakien.

U20: Tjeckien – Sverige 1–5 (1-3,0-0,0-2)

Tjeckien: Adam Sikl.
Sverige: Fabian Wagner, Liam Engström, Erik Påhlsson, Joel Kant, Freddie Larsson.

Storseger för Team 17

Team 17 spelar femnationsturnering i Tjeckien och efter att ha vilat under torsdagen var Sverige i spel igen under fredagskvällen. De blågula tog då revansch för 3-4-förlusten mot Finland i onsdags då Sverige vann med hela 6-0 mot Slovakien i kvällens match.

Precis som Juniorkronorna fick Team 17 en smakstart på tillställningen då Linus Eriksson (Djurgården) gjorde mål redan efter 52 sekunder. Bara en halv minut senare kom 2-0 genom Leksands Zaki Crookes. Av bara farten kom sedan också 3-0 till Sverige efter drygt tre minuters spel då Skellefteås Hugo Zetterlund, som gjorde två mål i förlusten mot Finland, blev målskytt igen. Innan periodens slut kom även 4-0 genom Måns Toresson (Frölunda).

Sverige kontrollerade sedan resten av matchen och punkterade matchen totalt i tredje perioden Då klev Växjös Leo Sahlin Wallenius fram – dubbelt upp. Backen sköt nämligen både 5-0 och 6-0 varav ett av målen kom i powerplay.

Sahlin Wallenius var inte ensam om att göra två poäng i matchen. Zaki Crookes stod nämligen för 1+1 medan Victor Eklund (Djurgården) och Viggo Gustafsson (HV71) båda noterades för 0+2.

Herman Liv (Örebro) vaktade kassen för Team 17 och höll då nollan. Sveriges nästa match i turneringen är under morgondagen då de ställs mot Schweiz.

U17: Slovakien – Sverige 0–6 (0-4,0-0,0-2)

Slovakien: –
Sverige: Leo Sahlin Wallenius 2, Linus Eriksson, Zaki Crookes, Hugo Zetterlund, Måns Toresson.

Team 16 vann också mot Slovakien

Under fredagskvällen klev Team 16 också in i fyrnationsturneringen som spelas i Tranås och de ställdes då mot Slovakien i första matchen. Sverige inleder hemmaturneringen på bästa sätt genom att vinna premiären med 3-1.

Efter knappt åtta minuters spel tog U16-landslaget ledningen då Anton Frondell (Djurgården) och Albin Laksonen (Växjö) spelade fram till Täbys Melvin Novotny som blev målskytt. Senare i perioden kunde Sverige även utöka ledningen. Då blev MoDos Milton Gästrin målskytt i powerplay efter assist av Filip Ekberg (Almtuna) och Sascha Boumedienne (Ohio Blue Jackets, USA).

Halvvägs in i den andra perioden kom även 3-0 till Team 16 efter mål av Enköpings Loke Krantz på passning av Aron Dahlqvist (Brynäs) samt Anton Frondell, hans andra assist i matchen.

Matchen slutade sedan 3-1 efter att Slovakien gjort ett mål i tredje perioden. William Forsberg (Brynäs) vaktade målet för Team 16 och räddade 26 av 27 skott. Nästa match för Sverige är under morgondagen då Tjeckien står för motståndet.

U16: Sverige – Slovakien 3–1 (1-0,2-0,0-1)

Sverige: Melvin Novotny, Milton Gästrin, Loke Krantz.
Slovakien: Alex Misiak.

Småkronorna vann igen över Team 19

Som en förberedelse inför U18-VM i Schweiz spelar Småkronorna tre träningsmatcher mot Sveriges Team 19 och möter alltså killar som är ett år äldre. I går spelades den första matchen som slutade med 6-3 för de yngre Småkronorna och i dag vann U18-killarna igen.

Det blev betydligt mer målsnålt jämfört med gårdagens match. Det skulle nämligen dröja till matchen 39:e minut innan nollan spräcktes. Frölundas Teodor Forssander gav då Team 19 ledningen efter assist av Rögleduon Viktor Smeds och Oliver Casselsten precis innan andra perioden tog slut.

När den tredje perioden började så var det sedan Småkronorna som kom tillbaka in i matchen. Frölundas David Edstrom kvitterade till 1-1 fem minuter in i perioden på passning av Arvid Bergström (Djurgården).

Med bara drygt fem minuter kvar att spela var det sedan samme Edstrom som också klev fram och blev segerskytt. Efter att Brynäs stortalang Theo Lindstein samt lagkompisen från Frölunda Otto Stenberg stått för förarbetet så kunde Edstrom sätta 2-1-målet vilket också blev avgörande.

Team 19 vann skotten med 38-37. Småkronornas målvakt Melker Thelin (Björklöven) räddade då 37 av 38 skott medan Team 19:s Olof Glifford (HV71) stoppade 35 av 37 skott.

Lagen möts igen på söndag i en sista genrepsmatch i Linköping innan Småkronorna åker ner till Schweiz.

Sverige U18 – Sverige U19 2–1 (0-0,0-1,2-0)

Sverige U18: David Edstrom 2.
Sverige U19: Teodor Forssander.

TV: Se höjdpunkterna när Rögle vann JSM-guld