SHL

Mattias Weinhandl, Johan Davidsson och Lars Jonsson tippar SHL:s bottenstrid

ANNONS

Tre lag kan alltjämt göra Malmö sällskap i det negativa SHL-kvalet. För Hockeysverige.se ger ex-spelarna Mattias Weinhandl, Johan Davidsson och Lars Jonsson sin syn på “sina” lags chanser i bottenstriden.
– Det är inga lätta matcher vare sig Brynäs eller HV71 har framför sig. säger Davidsson till Hockeysverige.se.

Tre lag är alltså inblandade i den dramatiska striden kring det förhatliga kvalspelet dit Malmö redan är klara för spel. Linköping har såklart det bästa utgångsläget att undvika kval, medan Brynäs och HV71 har ungefär samma förutsättningar. 

Hockeysverige.se lät tre före detta storspelare i respektive lag, Mattias Weinhandl (Linköping), Johan Davidsson (HV71) och Lars Jonsson (Brynäs) ge sin syn på lagens prestationer under säsongen, men även sia om förutsättningarna för sitt lag att undvika kvalet. 

Mattias Weinhandl

Mattias Weinhandl. Foto: Ronnie Rönnkvist

– Både jag och staden hade förväntningar på att laget skulle ta sig till slutspel. Väl där kan allt hända. Det tror jag är vad vi alla ändå kände och hoppades på. Att ha laget med där. 

Nu kan Linköping fortfarande ta sig till slutspel, men även hamna i negativa kvalet mot Malmö, hur ser du på den situation laget hamnat i?
– Det är självklart en väldigt jobbig situation. Linköping har, som du säger, en teoretisk möjlighet att gå till slutspel. Det hoppet får man aldrig ge upp och det är två matcher kvar. 
– Sedan hoppas jag och tror att man ger järnet, siktar uppåt, inte börjar titta neråt och blir ängsliga. Nu är det uppåt och chansen till en slutspelsplats finns. Det är också vad man ska sikta på. 

Vad ser du som Linköpings styrka den här säsongen?
– Jag trodde att det skulle ha varit jämnheten. Att man kan mala på med tre, fyra bra ”lines”. Det är en del ungdomar, egna produkter, som kommit upp och gjort det väldigt bra. Att det skulle ge en positiv injektion, vilket det också ha gjort. 
– Laget har ändå varit på slutspelsplats rätt länge. Linköping har förlorat samtliga fem senaste matcherna. Visst kunde det ha sett annorlunda ut om man fått med sig någon vinst där. Det är idrott, små marginaler och 52 matcher så det är inte slut innan det är slut. 

Är det någon eller några speciella spelare som övertygat på dig?
– Dom två ungdomarna, (Mattias) Hävelid och Filip Bystedt, att dom tar för sig på det sättet, orädda, modiga och verkligen vågar spela en kreativ offensiv hockey. Det har varit kul att se. 
– Jag tycker (Marcus) Högberg varit lite upp och ner, men framför allt stabil och en viktig del i laget. 
– Är man inte i slutspel, eller tar sig dit, är det svårt att ge för många ett bra betyg. Någonstans vill man ändå vara där. När du väl är i ett slutspel kan, som sagt var, allt hända. Jag tror också, vilket har varit och är min känsla fortfarande, att tar vi oss väl dit, vilket vi inte varit på fyra, fem år, tror jag mycket hade släppt och killarna vågat spela ut och kunnat skrälla rätt mycket. 
– Precis som det varit ofta under senaste säsongerna så slår vi bästa lagen, men kan samtidigt förlora mot dom sämsta. Det är lite för mycket upp och ner samtidigt som det inte finns någon riktig stabilitet. Den kan jag sakna lite. 

Filip Bystedt och Mattias Hävelid. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu finns risken att Linköping kan komma att hamna i negativa kvalet, vad talar för att Linköping klarar att undvika det?
– Mycket. Man ska inte ha den bilden utan ha fokuset på att klättra uppåt i tabellen. Det är två matcher kvar. Nu handlar det om att ge järnet där. Sedan får man helt enkelt se vart man hamnar. 
– En match i taget och det är två vinster som behövs. Det är vad laget har att ”foka” på. Det som sker därefter får man ta då och inget man kan fokusera på nu.

Vilket lag tror du kommer få göra Malmö sällskapet i kvalet?
– Brynäs. 

Johan Davidsson

Johan Davidsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

– Jag kanske inte lika höga förväntningar på HV71 som det skrevs om på förhand. Man var till och med i förhandstipset och nosade på att man skulle vara med och slåss om guldet och så vidare. 
– Självklart hade jag, som många andra, hoppats på någonstans bättre än i slutet av tabellen. Jag trodde att HV71 skulle vara i mitten. Kanske att man skulle vara på övre halvan, men det kan ha varit för att jag också rycktes med i förhandstipsen. 

Hur ser du då på att HV71 ånyo slåss om att undvika en plats i negativa kvalet och existens i SHL?
– Det är naturligtvis en tuff utmaning och där vill man såklart inte hamna. Sedan är det så att några lag hamnar där varje säsong. Minst två lag kommer alltid vara där och göra upp i slutändan. 
– För mig var det för två år sedan första gången HV71 hamnade i den här situationen. Innan hade jag egentligen inte reflekterat över hur tufft det är att vara där. Jag hade inte varit i den situationen tidigare varken som spelare eller ledare. 
– Det är en helt annan utmaning än att vara i ett slutspel. Där kan man vinna eller förlora, men du åker inte ur och det blir inte lika stora konsekvenser. Jag kände ganska tidigt att det skulle bli en tuff utmaning för HV71 den här säsongen, men hela tiden har tron funnits att det kommer gå vägen, vilket det fortfarande kan göra. Nu är man ändå där och det är två matcher där allt ska avgöras. 

Vad har lagets styrka varit?
– Jag tycker att det funnits tillräckligt mycket rutin i laget. Sedan har man varken som lag eller på individuell nivå kommit upp och uppfyllt förväntningarna som man kanske haft på sig. 
– Men, jag tycker att mot slutet har det blivit någon form av nystart där man på något vis ser slutet av tunneln eller vägen. När man ser målet är det lite lättare att knyta näven och ”kräma” ur det här sista. När du är mitt i en serie kan det kännas overkligt och långt borta. 
– Jag tycker att laget gjort en rejäl upplyftning senaste tiden, vilket jag kan känna talar för killarna i laget. 

Är det någon speciell spelare som övertygat på dig under säsongen?
– Naturligtvis är det flera. Det alla ser är framför allt två spelare. (Joni) Ortio i målet som har klivet fram och blivit matchhjälte på matchhjälte. Åt andra hållet är det André Petersson som har klivit fram ordentligt. 
– Sedan är det såklart flera killar som också varit bra och det är helt omöjligt att leva på en eller två spelare. Jag tycker ändå att Ortio och André verkligen har visat vägen. Sedan är det många som har hakat på och kuggat i. Samtidigt som alla andra gjort sitt jobb. 

André Petersson och Joni Ortio. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Vad talar för att HV71 kan undvika kvalet och bli kvar i SHL?
– Jag tror definitivt att vi klarar det. Brynäs och HV71 har ett ungefärligt liknande schema på slutet. HV71 har en liten, liten fördel med att ha ett bättre plus/minus. Jag hoppas och tror inte det kommer fälla avgörande utan att det är det lag som håller nerverna bäst i styr och presterar bäst under de här förhållandena som kommer dra det längsta strået. 
– Förra gången var det Brynäs och den här gången vet vi inte vilket lag det blir, men jag håller såklart på mitt lag och hoppas på att HV71 drar det här längsta strået. 

Blir det Brynäs som hamnar i kval mot Malmö enligt dig?
– Jag hoppas på det naturligtvis eller rättare sagt så hoppas jag inte att varken Malmö, Brynäs eller HV71 ska behöva kvala. Usch, jag gillar inte det där riktigt, säger Johan Davidsson med ett skratt och fortsätter:
– Så är det nu och är vad som håller vårt intresse i gång och har varit så sedan urtider. Det är väl ingen idé att ändra på det eftersom det håller liv i våra serier, men det är ångestfyllt och aldrig roligt för lagen som hamnar där. 
– Jag hoppas, som sagt var, att vi slipper att hamna där. Det var så nyligen vi var i kvalet så vi vill undvika det den här gången. 

Och Linköping?
– Jag hade koll på matematiken redan innan förra omgången. Faktum är att det mer eller mindre skulle vara ett mirakel om både HV71 och Brynäs skulle slippa kval. 
– Klart att Linköping i alla fall också måste känna en viss stress. Sedan räcker det med att HV71 eller Brynäs inte klaffar hela vägen. HV71 har Skellefteå ikväll samtidigt som Brynäs har Växjö i sista omgången. Båda lagen har varsitt topplag kvar att möta. Dessutom har HV71 Oskarshamn kvar som har x antal killar som producerar just nu… Det är inga lätta matcher vare sig Brynäs eller HV71 har framför sig. 

Lars Jonsson

Lars Jonsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

– Inför säsongen hade jag förhoppningar om att Brynäs kunde vara med och slåss om att vara ett topp sex-lag. Jag tyckte att man hade spännande spelare och på pappret en trupp som göra att laget skulle att laget skulle kunna vara med där uppe. 

Hur tänker du då att Brynäs idag slåss om sin existens i SHL?
– Det har varit en tuff säsong. Utefter hur jag följt laget och även hört en del kring det så har man på något vis hittat sätt att förlora matcher. 
– Det har berott på olika saker. Man har tagit dumma utvisningar, bytt fel eller gjort dom här individuella misstagen som kostat så mycket. Det känns som killarna haft en jobbig säsong och det har såklart satt sig på självförtroendet. 
– Nu är Brynäs där man är. Jag har hela tiden trott att det snart vänder det och man får ihop det, men så här långt har man inte fått det. 

Är det någon spelare som övertygat på dig?
– Jag tycker att backen, Samuel Johannesson, haft en fantastisk utveckling. Han är en spelare som bryter mönster. En fantastiskt kul back att se på när han spelar hockey. 

Vad ser du som Brynäs styrkor den här säsongen?
– Jag tyckte redan inför säsongen att styrkan var att man hade mixen med spelare som är på väg upp, men ändå kvar en del av dom äldre som på något sätt ska stå för rutinen. Varför Brynäs inte sedan riktigt fått ihop det vet jag inte. 
– En styrka är också att dom har ett lag och inte dom här tydliga stjärnorna. Att det är flera som kan göra det. Man ska inte vara beroende av en kedja eller spelare. Brynäs har också flera som ska kunna vara med att bidra och producera.

Vad talar för att Brynäs kan undvika kval och bli kvar i SHL?
– Dels tycker jag att laget höjt sig mot slutet och har börjat hitta sätt att vinna matcher i stället där man tidigare förlorat. 
– Matcher där det varit utsatta lägen, men man lyckats avgöra sent, vilket såklart ger självförtroende. Jag tycker också målvaktsspelet och försvarsspelet är två styrkor som borde göra att Brynäs vinner matcher. Man har två duktiga målvakter och ett bra försvarsspel. 

Brynäs målvaktspar Anders Lindbäck och Jussi Olkinuora. Foto: Bildbyrån

Vilket lag tror du, som spelat både i HV71 och Brynäs, hamnar i kval mot Malmö?
 – Vinner HV71 och Brynäs ikväll samtidigt som Linköping förlorar tror jag att det blir dom som kommer åka dit. Det säger jag utifrån att det i så fall kommer så oväntat samtidigt som skräcken och paniken att hamna där infinner sig.
– Ska jag gissa lite med både hjärta och hjärna så tror jag ändå att det blir HV71 som får kvala. 


TV: Vem blir SHL:s MVP?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL